İçine sarımsak katacağınız bütün yemeklerde ve salatalarda kullanabileceğiniz sarımsak yağı sayesinde ikide bir sarımsakları ezmekle, dövmekle uğraşmaktan kurtulabilirsiniz. Evde sarımsak yağı hazırlamak da pek zor değil bu arada, ben bunu birçok kere olduğu ve herhalde olmaya da devam edeceği gibi, başka bir konuyu araştırırken öğrendim. Öğrendiklerimi sizinle paylaşmaya başlamadan önce şunu söyleyeyim, tarif ettiğim şekilde hazırladığınız yağı hava geçirmeyen bir kapta veya cam bir kavanozun içinde saklayıp 1 – 2 hafta içinde tüketmenizde fayda var. Bu süre geçtikten sonra içinde bazı bakteriler oluşmaya başlayabilir.
1. Bir baş sarımsak temin edin.
2. Sarımsağın dış kabuğunu soyun.
3. İçinden çıkan sarımsak dilimlerini de elinizle tek tek soyun. Bu sırada bıçak kullanmayın, bıçakları taneleri örselemiş olursunuz ve yağın içinde ısınırken dağılmalarına yol açabilirsiniz. Sarımsakları kolayca soymak için sudan geçirme yoluna da gitmeyin, bu da sarımsak yağının içinde bakteriler üremesi riskini arttırır.
4. Soyduğunuz sarımsakları küçük bir tencereye veya ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun.
5. Üstüne 2 kase (450 gram kadar) yağ ekleyin. Aşçılar ve yemek tarifleri yazan bloggerlar arasında en popüler olan yağ sızma zeytinyağı, fakat kanola yağı veya üzüm çekirdeği yağıyla da iyi sonuçlar alınıyormuş.
6. Yağ ve sarımsak karışımını düşük veya düşükle orta arasında bir sıcaklıkta ısıtmanız gerekiyor. Bir termometre kullanacak olursanız yağın sıcaklığının 200 – 210 Fahrenhayt derece (93 – 98 santigrat derece) civarında olmasına, bunun üstüne çıkmamasına dikkat edin. Termometre kullanmıyorsanız yağın hafif kabarcıklanmasını bekleyin. Sarımsaklar kızarmaya veya renkleri kahverengiye dönmeye başlarsa kullandığınız kabı 2 dakika kadar süreyle ateşten alın.
7. Karışımın en az 15 dakika, en çok yarım saat pişirin. Yarım saat pişirirseniz yağdaki sarımsak tadı epey kuvvetli olur. Hafif bir sarımsak tadı almak istiyorsanız 15 dakika yeterlidir.
8. Karışımı ateşten aldıktan sonra sarımsakları içinden alın veya bunu yağın ısısı düştükten sonra yapın. Bu sanırım yağdaki sarımsak aromasının daha güçlü veya zayıf olmasıyla ilgili.
9. Karışımın ısınının oda sıcaklığına düşmesini bekleyin.
10. Az önce almadıysanız, süzgeçli bir kepçeyle sarımsak tanelerini yağın içinden alın.
11. Bu şekilde evde sarımsak yağı hazırladıktan sonra yağı hemen kullanabilirsiniz. Kalan kısmını bir kabın veya cam bir kavanozun içine koyup ağzını iyice kapatın, hava almaması gerekiyor. 2 haftadan fazla da kullanmamanız tavsiye ediliyor.
Sarımsak çok faydalı ve çokta severim.
Bu tarifi deneyeceğim.
Kalemine sağlık.
Sevgiler
Bu konuyu bir de sarımsağın cilde ve saçlara faydaları, genel olarak faydaları gibi açılardan yazmak niyetindeyim.
Ziyaretin için teşekkürler, yine beklerim.