15 Maddelik Makyaj Malzemeleri Sözlüğü

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda internet erişiminin kolaylığı, birçok alanda olduğu gibi makyaj konusunda da bilgilerimizin artmasını sağladı. Yeni yeni ortaya çıkan blogger, vlogger, youtuber meslekleri, bize bir yaşam biçimi çizerken, yeni trendlerle de tanışmamıza yol açtı. İnternetin genişleyen bir platform olması hep daha yeni bilgilere ihtiyaç duymamızı sağladı. Profesyonel makyaj böylece hayatımıza girmiş oldu. İş böyle olunca, piyasa da ürünleri tedarik ettikçe kullandığımız makyaj malzemeleri arttı. Arttıkça videolar, blog yazıları çoğaldı; işler karıştı! Nerden başlayalım, nasıl edelim diye düşünenlere en basit haliyle hangi makyaj malzemesi ne işe yarar, nerelerde kullanılır sırasıyla anlatalım dedik.

 

1. Makyaj Bazı: Biz onu bir de primer adıyla biliyoruz. Cildimizi makyaja hazırlayan kremsi yapıda bir üründür. Cildi pürüzsüzleştirir ve makyaj malzemelerinin daha vurgulu gözükmesini sağlar. Cildimize baz uygulandığında makyajımız daha kalıcı olur. Her cilt tipini ve rengini eşitleyen bir yapısı olmasına rağmen bazı bazları uygulamadan önce nemlendirici bir krem ya da maskeye kullanmak gerekebilir. Yaygın kullanımı yüz için olsa da far, kirpik, dudak bazları da diğer primer çeşitleri içinde sayılabilir.

2. Concealer: Türkçesi ile kapatıcı, adından da anlaşılacağı üzere yüzümüzde sivilce, leke, gözaltı morluğu gibi cilt sorunlarını kapamak ve cildimizin geri kalan tonuyla eşitlemek istediğimiz bölgeleri gizlemek için kullandığımız bir makyaj malzemesidir. Özellikle gözaltı kapatıcısı olarak kullanılır. Gözaltını aydınlatma görevi de görür.

3. Correcter: Kapatıcı ile kapanmayacak kadar ciddi renk farkı olan lekeleri nötrlemek için kullanılan makyaj malzemesidir. Kremsi bir yapıları vardır. Genellikle üç rengin bulunduğu paletler halindedir. Yeşil olan renk burun etrafındaki kızarıklıklar ile sivilceleri kapatır. Turuncu-sarı olan renk gözaltı morluklarını ile göz pınarı ve burun kemiğindeki mavi halkaları kapatır. Cansız kısımlarda ise mor tonlar kullanılır.

4. Fondöten: Makyajımızın temelini oluşturan, yüzümüze eşit renkte ve pürüzsüz bir görünüm sağlayan makyaj malzemesidir. Stick, likit, krem, köpük fondöten gibi çeşitleri vardır. Yüze fırça ya da sünger yardımıyla uygulanır.

5. BB Krem: Açılımı “Blemish Balm” olan bu kremler leke kapatıcı renkli nemlendiriciler anlamına gelmektedir. Başta yara izlerinin düzgün gözükmesi için medikal bir ürün olarak üretilmiştir. Zamanla herkesin kullanabileceği bir hale dönüşmüştür. Fondöten gibi gözükür ancak daha ince bir yapıdadır. Cildi nemlendirici, güneş ışınlarına karşı koruyucu, hafif olan lekeleri kapatıcı, onarıcı, gözenek sıkılaştırıcı gibi özellikleri vardır.

6. CC Krem: Açılımı “Color Control” olan bu kremi BB kremden ayıran şey yüzde renk eşitliğini sağlaması ve daha kapatıcı olmasıdır. BB kremden daha gelişmiş bir yapısı vardır. Fondötenin aksine cildi besleyen ve yenileyen bir yapıya sahiptir.

7. Kontur Paleti: Yüz hatlarını daha da belirginleştirmek için kullanılan makyaj malzemesidir. Kahverengi ve krem tonlarında iki rengi barındırır. Kahverengi yüzümüzde alın kenarları, elmacık çukurları, dudak altı gibi geride bırakmak istediğimiz yerlere sürülürken; krem rengi elmacık üstleri, burun ucu, alın gibi daha ön plana çıkarılmak istenen bölgelere sürülür.

8. Highlighter: Türkçesi ile aydınlatıcı, yüzümüzün canlı ve ışıldayan bir görünüm ile birlikte sağlıklı bir ifadeye sahip olmasını sağlar. Highlighterlar likit, pudra ve stick biçiminde bulunur. Kullanımında uygulayacağımız bölgeleri çok iyi bilmek ve aşırıya kaçmamak çok önemlidir. Aksi taktirde yağlı ve orantısız parıldayan bir cilt görünümüne sahip oluruz.

9. Transparan pudra: Transparan pudra adından da anlaşılacağı gibi rengi olmayan ve her cilt rengi ve yapısında yüz için kullanılabilecek bir makyaj malzemesidir. Ancak transparan pudranın olayı renksiz bir pudra olmasının çok ötesindedir. Makyajı sabitleme, makyajın fazlasını alma, yağlı cildin matlaşmasını sağlama ve cilde kadifemsi bir görünüm kazandırma gibi hünerleri vardır. Eskiden sadece profesyonel makyaj uzmanlarının kullandığı, şimdi ise kullanımı son derece yaygın olan transparan pudra artık makyaj çantamızın olmazsa olmazı haline gelmiştir.

10.Far: Bu çok bilinen makyaj malzemesini buraya eklememizin sebebi farların artık bilinen halinden çok farklı olmasıdır. Yine de farın göz kapağını renklendirmek için kullandığımız bir makyaj malzemesi olduğunu belirtelim. Farların yeni çeşitleri köpük far, krem far, pres far, kalem far şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Bu çeşitlenmelerin sebebi ise farda daha kalıcı ve canlı bir görünüm elde etmek içindir.

11. Ruj: Dudakları renklendirmek için kullanılan yine çok bilinen ve kullanımı en yaygın olan makyaj malzemesidir. Ancak eski gibi katı, kremsi kıvamda ya da aşırı parlak olarak değil olabilecek en mat haliyle likit olarak kullanılmaktadır.

12. Pigment: Küçük şişelerde bulunan ve toz farı anımsatan pigment, aslında daha çok profesyonellerin tercih ettiği ve kullanımı da oldukça zor bir makyaj malzemesidir. Ülkemizde çoğunlukla simli olanları bulunmaktadır. Makyaj malzemelerine renk verici olarak kullanılır. Böylece evinizde piyasada bulunmayan özgün renkte ürünler üretmiş olursunuz.

13. Eyeliner: Uygulanması en riskli, ancak doğru uygulandığında da en çarpıcı görünümü veren makyaj malzemesidir. Göz kapağı üzerine, kirpik diplerine, tek bir hamlede çok düzgün bir şekilde sürülmesi gerekir. Jel, likit ve keçe uçlu eyeliner gibi çeşitleri vardır.

14. Rimel: Bir diğer adıyla maskara kirpiklerimizi kıvırıp rengiyle dolgun bir görünüm sağlayan makyaj malzemesidir. Kimi ürün baz yardımıyla etkili hale gelirken, kimi ürün tek katta bile dolgun kirpik görüntüsü verir. Bu yüzden nasıl kirpiklere sahip olmak istediğinize karar verip, fırça boyunu, kalınlığını, yapısını ona göre seçmelisiniz. Aksi halde bütün çeşitleri içinde kaybolabilirsiniz.

15. Makyaj Sabitleyici Sprey: Fixleyici olarak da geçen bu ürün makyajınızın uzun süre akmadan yüzünüzde kalmasını sağlamasının yanı sıra çatlak bir görünüm yaratmış olan pudranın da toparlanmasını sağlar. Genellikle özel günlerde ya da makyajın uzun süre yüzde kalması gereken zamanlarda kullanıldığı için bulundurulması şart olan makyaj malzemelerinden sayılmamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
15 Maddelik Makyaj Malzemeleri Sözlüğü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin