Merhaba sevgili Binkelam okuyucuları. Aşağıda yer alan ilk 2 paragraf kahvaltıyla kişisel ilişkime ve pratik kahvaltılık dürüm fikriyle tanışmama dair olacak. Eğer kısa kesip doğrudan sağlıklı sebzeler ve proteinle dolu olan dürüm konusunda bilgi edinmek isterseniz, malzemeler başlığına atlayabilirsiniz. :)
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu inancı günümüzde sıklıkla sorgulanıyor. Kimi bilimsel çalışmalar bu durumun doğru ve geçerli olduğunu savunurken, kimileri güne erken saatte edilen zengin bir kahvaltıyla başlayan kişiler ile öğle yemeği saatlerine kadar sade kahveyle idare edenler arasında metabolizma hızı ve enerji düzeyleri açısından bir farklılık olmadığını ortaya koyuyor. Öyle görünüyor ki, bu konuda kendi kararımızı vermemiz gerekecek. :)
Evden çalışan beyaz yakalı bir kadın olarak sabahları çok aç uyanmıyor, günün ilk enerjisiyle ilerleyen saatlerde bana zor gelebilecek işlerimi hallederken kahvemi yudumlamayı tercih ediyorum. Kahvaltı vakti benim için 11-12 saatleri. Ancak “kahvaltı” dediğimiz öğünü saat kaçta ediyor olursak olalım, bu öğünün sağlıklı, besleyici ve doyurucu olmasının önemi sanırım çok da tartışmalı değil.
Peki ya bu “en önemli” öğüne gereken özeni gösterecek zamanımız ya da enerjimiz yoksa? evden hemen çıkmamız gerekiyorsa? Sabahın büyük kısmı toplantılarla geçtiyse ve kendimizi guruldayan bir mide ve elimize ne geçerse yeme riskiyle baş başa bulduysak? İşte benim de internette keşfettiğim pratik kahvaltılık dürüm bu noktada devreye giriyor.
Kahvaltılık dürüm yoruma ve geliştirilmeye çok açık bir tarif. Aşağıda ilk olarak benim tercih ettiğim tarifin malzemelerini ve yapılışını okuyacaksınız. Yazının sonuna tarifi renklendirecek ve sizin de kendinize özel bir kahvaltılık dürüm tarifi geliştirmenize yardımcı olacak bir liste ekleyeceğim.
Malzemeler
1 kilo ıspanak
Yarım kase kuru soğan
1 büyük boy domates
3 büyük kırmızı biber
240 gram kadar kahvaltılık et (hindi füme, dana salam vb.)
100 gram dil peyniri
100 gram lor peyniri
50 gram cheddar peyniri
15-20 adet orta ya da büyük boy lavaş
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Hazırlanışı
Tarifimize kahvaltılık dürümlerin sebze kısmını oluşturacak olan ıspanaklarla başlıyoruz. Domates ve kırmızı biberleri küçük küpler ya da ince şeritler halinde doğradıktan sonra yarım kase taze soğanı orta boy yapışmaz bir tencerede yaklaşık 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ardından domates ve biberleri kavrulmuş soğanın üstüne ekleyip biberler yumuşayana, şekerli kokuları ortaya çıkana kadar orta ateşte karıştırarak pişiriyoruz.
Tenceremizdeki domates suyu ve yağ azalmaya başladığında ıspanakları su eklemeden tencereye alıyoruz. Bu aşamada ocağı yüksek ısıya getirip ıspanak sularını salana kadar sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Tenceredeki su tekrar azaldığında içine yarım çay bardağı kadar kaynar su ekleyip, altını kısıp kapağını kapatıyoruz.
Tarif pek çok malzeme içerdiğinden ıspanaklar pişerken boş durmuyor ve tarifte kullanacağımız peynirleri küçük küpler halinde kesiyor ve bir kasede bir araya getiriyoruz. Bu aşamada peynirler uygunsa rendeleme yöntemi de tercih edilebilir. Ardından yaklaşık 4 standart paket (60×4 = 240 gram) kahvaltılık eti ince şeritler halinde doğrayıp onları da bir tabakta kullanılmaya hazır hale getiriyoruz.
Dürüme koyacağımız malzemelerin mümkün olduğunca kuru olması önemli, bu yüzden ıspanağı tadını kaçırmadan elimizden geldiğince kurutacağız. Kaynar suyu ekledikten yaklaşık 20-25 dakika sonra tencerenin kapağını kaldırıyor ve altını hafifçe açıyoruz. Amacımız pişen ıspanak ve sebze karışımımızı ara ara karıştırarak fazla suyunun buharlaşmasını sağlamak. Ardından tencerenin altını kapatıp kapakla tencere arasına tıpkı pilav dinlendirir gibi birkaç yaprak kağıt havlu sıkıştırabilir ve hızlı soğuması için varsa balkonumuza alabiliriz.
Ispanak dahil tüm malzemelerimiz oda sıcaklığına geldiğinde artık dürümlerimizi hazırlamaya başlayabiliriz. Tüm malzemeleri orta ya da büyük boy lavaşlara önce ıspanaklı sebze karışımı, sonra kahvaltılık etler, en son da peynir karışımı olacak şekilde yayıyoruz. Pratik kahvaltılık tarifler arasında benim favorim olan dürümlerimizin rahat kapanması için lavaşların ortasında kalmaya, kenarlara fazla yaklaşmamaya dikkat ediyoruz. Kullandığınız lavaşlar sertse ve kapatırken çatlıyorsa onları birkaç damla suyla ıslatarak yumuşatabilirsiniz. Çok az miktarda suyu ellerinizin arasına alıp yayın ve lavaşlara hafifçe dokunun, işte bu kadar!
Geldik işin pratik kısmına :) Hazırladığımız kahvaltılık dürümleri önce alüminyum folyo ya da tercihinize göre streç filmlere sardıktan sonra kilitli buzdolabı poşetlerine dolduruyoruz. Oda sıcaklığında olduklarından eminsek, şimdi buzluk vakti!
Dürüm paketleri tarif ettiğim şekilde sarıldıklarında buzlukta 6 aya kadar saklanabiliyorlar. Dürümleri yemeye hazır hale getirmek için tek gereken onları paketlerinden çıkarmak ve alüminyum folyolarıyla, folyoyu sıcağa maruz bırakmaktan çekiniyorsanız folyoları da çıkararak, tost makinesinde tost basar gibi ısıtmak.
Yukarıda paylaştığımız tarifi aşağıdaki fikirlerden de ilham alarak yaklaşık 1-2 saatte hazırladıktan sonra size aylarca tüm acil durumlarda kullanabileceğiniz lezzetli ve besleyici kahvaltılık dürümlerin tadını çıkarmak kalıyor. Afiyet olsun.
Farklı Kahvaltılık Dürüm Tarifi Fikirleri
1. Yumurta: Kahvaltıda yumurta olmadan doymuş hissetmiyorsanız tavada normal biçimde pişirdiğiniz çırpılmış yumurtaları da oda sıcaklığına geldiklerine emin olduktan sonra dürümlerin içine ekleyebilirsiniz. Pişirme ve saklama talimatlarına uyulduğu sürece yumurtalı dürümler de buzlukta 4 aya kadar güvenle saklanabiliyor. Ben yaz aylarında yumurta yemekten çok hoşlanmadığım için bu tarifte yumurtaya yer vermedim.
2. Farklı Peynirler: Kendi zevkinize göre bir dürüm için tarifimizde listelenenler dışındaki her türlü peyniri kullanabilirsiniz. Kaşar, tam yağlı beyaz peynir, ezine peyniri ve rendelenmiş parmesan bu dürümlere en çok yakışan seçenekler arasında.
3. Sucuk – Sosis: İşlenmiş etler her ne kadar dikkatle ve ölçülü tüketilmeleri gerekse de eğer tarifinizde yumurta yoksa kahvaltılık dürümlere protein eklemenin en kolay yolu. Tarifte listelediğimiz ürünler dışında sucuk-sosis gibi ürünleri de normal şekilde pişirip oda sıcaklığına getirdikten sonra dürümlerinize ekleyebilirsiniz.
4. Baklagiller: Dürümlerinizde hayvansal değil bitkisel proteinden faydalanmak istiyorsanız haşlanmış nohut, fasulye gibi baklagilleri kullanabilirsiniz.