Benim yaprak sarma tarifim çok bilinen yöntemdeki gibi tarçın, kuş üzümü, fıstık vs içermiyor; acılı ve ekşili yaprak sarma bu. Hiç kötü yorum almadığım yaprak sarmamın içinin lezzeti bol soğan ve içe ilave ettiğim limon suyundan kaynaklanıyor. En azından ben buna yoruyorum.
Malzemeler:
1 kg civarında asma yaprağı
6 -7 adet orta boy soğan
1 su bardağı ayçiçek yağı – zeytinyağı karışımı (Bu benim tercihim, sadece zeytinyağı da kullanılabilir.)
1 yemek kaşığı salça
3.5 su bardağı pirinç
Tuz, karabiber, pul biber, nane
Yarım bağ maydanoz
1 limonun suyu (2ye bölünerek 2 kerede kullanılacak.)
Hazırlanışı:
En az 6-7 orta büyüklükte soğanı ince ince doğruyoruz ve 1 bardak sıvı yağda kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşince 1 yemek kaşığı salçayı da ilave ediyoruz. 3 buçuk su bardağı pirincimizi yıkayıp kavrulan soğana ekleyerek kısık ateşte kavurmaya devam ediyoruz.
Bu içe ben karabiber ,pul biber ve nane kullanıyorum. Dereotu da çok yakışıyor ama benim kızlar dereotu sevmiyor. Bu baharatların ölçüsü tamamen zevkinize kalmış. Yoğunluğu sevdiğiniz baharata vermeniz dolmanızı daha bir seveceğiniz hale getirecektir. Pul biberi de sarmanın ne derece acı olmasını istediğinize göre ayarlamalısınız.
Dolma harcımız tamamlanmak üzere. Baharatlardan sonra tuzu da ekledik ve en son olarak nokta atışlarımızı yapıp demlenmeye bırakacağız. Yarım bağ maydanozu doğrayıp kenarda tutuyoruz. Ve yarım limonun suyunu altını kapatmaya hazırlandığımız dolma harcına ilave ediyoruz. Maydanozu da ekleyip ocağı kapatıyoruz. Şöyle bir karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp 10 – 15 dakika demlenmeye bırakıyoruz.
Artık dolmamız sarılmaya hazır. Elde ya da masada sarmak tercihinize, becerinize kalmış. Ben elde sarıyorum, daha çabuk oluyor. Yaprakların saplarını tencerenin dibine gelişigüzel atıyorum. Sardığım dolmaları güzelce sıralayıp az tuz, biraz da yağ gezdirip ılık su ilave ederek kısık ateşte pişmeye bırakıyorum. Pişmeye yakın yarım limon suyu ilavesiyle yemeği sonlandırıyorum.