Kıyılarının toplam uzunluğu 630 kilometreyi bulan Antalya farklı taleplere cevap veren çok yönlü bir şehir. Akdeniz bölgesinin batısında yer alan bu şehirde doğa, deniz, güneş, tarih; ne ararsanız, neye ilginiz varsa onu bulabilirsiniz. Deniz, sağlık, yayla, kış, kültür, mağara, kongre, spor, inanç turizmi gibi farklı kültürel etkinliklere uygun tesislerin bulunduğu Antalya aynı zamanda ülkemizin en çok antik kent barındıran ilidir. Şehirde hakim olan iklim Akdeniz iklimidir; yaz sezonu sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Tarih öncesinden bugüne kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Antalya gezilecek yerler bakımından son derecede zengin bir şehirdir. Aşağıda kentin görülmeye değer bazı yerleri hakkında kısa açıklamalar bulabilirsiniz.
Termessos Antik Kenti:
Antalya’ya 34 km. uzaklıkta olan Termessos Antik Kenti dağlık ve engebeli bir alan üzerinde yer alıyor. Hellenistik dönemde yapılmış bir surla çevrelenmiş olan antik kenti ziyaret etmek isterseniz kendinizi uzunca bir yürüyüşe hazırlamanız gerekecek. Yürüyüşün sonunda sizi bekleyen manzarayı görünce bu yolculuğa çıktığınıza çok memnun olacaksınız, Termessos’a gitmiş olanların yorumları bunu gösteriyor. Agorası oldukça yıkık durumda olan kentin en iyi korunmuş yapısı olan kesme taştan yapılmış amfi tiyatroda 4.200 kişilik oturma yeri bulunuyor. Bu muhteşem tarihi mekanda ayrıca 2 yanında sütunlar ve dükkanlar bulunan bir gezinti alanı, Roma döneminde yapılmış bir Artemis Tapınağı ve 4 m. yüksekliğinde güzel bir tapınak olan Zeus Solysmeus Tapınağı bulunuyor. Kendinizi tarihin içinde yürüyor gibi hissetmek istiyorsanız Termessos Kaplıcaları tam size göre bir yer. Termessos’a gidecek olursanız sağlam ayakkabılar giyin ve yanınızda yeyip içecek bir şeyler bulundurun, kenti gezenlerin bir kısmı böyle bir tavsiyede bulunmuş.
Termessos Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Antalya’dan Termessos’a giden bir toplu taşıma aracı yok, buraya ancak arabayla veya bisikletle gidebiliyorsunuz. Kente varmak için Antalya – Burdur yolunun 11. km.sinden Korkuteli yönüne dönmek gerekiyor. Bu yönde 14 km. ilerledikten sonra Termessos levhasını görüyorsunuz. 9 km. daha gittikten sonra da kente giden yola gelmiş oluyorsunuz.
Düden Şelalesi:
20 m. yükseklikten dökülen suların çıkardığı büyüleyici sesleri duymak, gözlerinize olağanüstü bir manzarayla bayram ettirmek isterseniz Antalya’nın görülesi yerlerinden Düden Şelalesi sizi bekliyor. Bir Antalya tatili yapmayı planlayanlara tavsiye edilen başlıca yerler arasında bulunan Düden Şelalesi’nde bir de mağara bulunuyor. Bu mağaradan 10 km. kadar ileride Lara’dan Akdeniz’e dökülen bir şelale daha olduğundan Düden Şelalesi değil Düden Şelaleleri ifadesi de kullanılıyor ama en bu 2 şelalenin en çok ziyaret edileni Antalya merkeze 10 km. mesafede olanı. İkinci şelale Aşağı Düden Şelalesi olarak geçiyor. Antalya’ya gelirseniz birçok yerden dökülen suların verdiği serinlik ve keyfi tatmadan dönmeyin. Şelalenin çevresinde oturup dinlenebileceğiniz, bir şeyler yeyip içebileceğiniz tesisler ve hediyelik eşya standları da var.
Düden Şelalesi’ne nasıl gidilir?
Antalya şehir merkezinden şelaleye kolayca gidebiliyorsunuz, yolculuk 24 dakika kadar sürüyor. Merkezden Düden Şelalesi’ne giden birçok toplu taşıma aracı da var. Bu şekilde de 30 – 40 dakika içerisinde hedefe varıyorsunuz.
Kaleiçi:
Antalya’nın en güzel yerleri arasında sayılan Kaleiçi güzel manzarası, iç içe geçmiş sokakları, tarih kokan havası ve şık lokantalarıyla ziyaretçilerine büyük keyif veriyor. Küçük bir marinası da olan bu güzel yerde gezmekten büyük keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz. Antalya Kaleiçi ziyaretçilerine adeta şehrin ortasında bir vaha sunuyor. Şehir merkezinden geçip buraya girdiğinizde tarihi binalarla dolu başka bir dünyaya geçmiş gibi oluyorsunuz. Yörenin eski konaklardan bozma tesisleri arasında her zevke hitap edecek mekanlar bulmak mümkün. Buraya sabah saatlerinde gitmenizde fayda var, çünkü Kaleiçi bütün bir günü sıkılmadan, zevkle geçirebileceğiniz bir yer.
Antalya Kaleiçine nasıl gidilir?
İstanbul – Kaleiçi arası 472 km. Yolculuk araçla 7 saat kadar sürüyor.
İzmir – Kaleiçi arası 727 km. Yolculuk araçla 10 saat kadar sürüyor.
Ankara – Kaleiçi arası 547 km. Yolculuk araçla 7 – 7.5 saat sürüyor.
Antalya’ya gittikten sonra kentin hemen her noktasından Kaleiçi’ne giden araçlar bulabilirsiniz.
Antalya Arkeoloji Müzesi:
Ülkemizin en büyük müzelerinden biri olan Antalya Arkeoloji Müzesi içindeki muhteşem heykeller ve eski halılar, mermer işlemeli lahitler, silahlar ve diğer antik eserlerle hayranlık uyandırıyor. Tarihe, tarihi kalıntılara ilginiz varsa burada gezmek için uzun bir zaman ayırmalısınız. Antalya sadece deniz – güneş için değil kültür turizmi için de tercih edilen bir şehir zaten. Ferah bir ortamı olan müzede sergilenen eserleri görünce çok eski zamanlarda yaşamış insanların becerisine, işçiliğine, sanatına hayran kalacaksınız.
Antalya Arkeoloji Müzesi’ne nasıl gidilir?
Antalya’nın merkezinde bulunan (Konyaaltı plajlarına yakın) olan müzeye ulaşmak gayet kolay. Merkezden buraya dolmuş veya taksiyle kısa sürede gelebilirsiniz. Şehir merkezinden müzeye nostaljik tramvayla gitmek de mümkün. Yolculuk 10 dakikacık sürüyor.
Kurşunlu Şelalesi:
Kurşunlu Şelalesi yeşilin bütün tonlarını barındıran ortamı ve ihtişamlı sularıyla Antalya gezilecek yerler listelerinin müdavimleri arasında yer alıyor. Huzur veren yeşillikler, ördekler ve balıklar, ağaç köprüler, serin hava, piknik alanları şelaleyi çekici yapan özelliklerin sadece bir kısmı. Kurşunlu Şelalesi’ndeki gezi yollarında yürümenin, suda yüzen balıkları seyretmenin, gözleme yeyip çay içmenin büyük bir zevk olduğunu söyleyen bu kadar insan yanılıyor olamaz; buraya gitmek lazım.
Kurşunlu Şelalesi’ne nasıl gidilir?
Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı Antalya merkeze 23 km.mesafede, aracınız varsa merkezden buraya 35 dakikada gidebilirsiniz. Şelaleye gitmek için Antalya – Aksu (Isparta) kara yoluna çıkmak ve Soğucaksu Köprüsünden kuzey istikametine dönen 8 kilometrelik yolu katetmek gerekiyor. Aracı olmayanlar için Antalya merkezden Kurşunlu Şelalesi’ne giden belediye otobüsleri bulunuyor.
Perge Antik Kenti:
Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Perge Antik Kenti’ne kolayca ulaşmak için araç sahibi olmak, araba kiralamak veya Antalya’ya bir turla beraber gitmiş olmak gerekiyor. İçindeki kazı çalışmalarının halen devam ettiği kenti layıkıyla gezmek istiyorsanız 2 saatinizi ayırmalısınız. Helenistik döneme ait 3 kapılı bir sur, antik uygarlıklardan günümüze kalmış en iyi örneklerden biri olan bir stadyum, 13000 seyirci kapasiteli bir tiyatro, iyi korunmuş bir hamam ile agora ve sütunlu cadde bölümlerinin bulunduğu antik kentin adına Antalya’da gezilecek yerler listelerinin hemen hepsinde rastlayabilirsiniz. Antik kentin tamamının ayağa kaldırılmamış olması bazı ziyaretçilerde düş kırıklığı yaratıyor, yine de sanat tarihine ve arkeolojiye ilginiz varsa Perge Antik Kentinde gezmek hoşunuza gidecektir.
Perge Antik Kenti’ne nasıl gidilir?
Köftesiyle ünlü olan Aksu ilçesinde bulunan Perge’ye gitmek için Antalya Otogar’dan Aksu’ya giden araçlara binmeniz gerekiyor. Yarım saat süren bu yolculuktan sonra taksiye binerek veya 2 km. yürüyerek antik kente ulaşabilirsiniz.
Antalya Akvaryum:
Her birinde farklı bir tema işlenmiş akvaryumları, ziyaretçilerde büyük hayranlık uyandıran tünel bölümü ve gemi – uçak batıklarıyla son derecede etkileyici bir mekan olan Antalya Akvaryum su altı dünyasında ıslanmadan gezmek isteyenler için mükemmel bir ortam. Çocuklarıyla beraber nitelikli ve keyifli zaman geçirmek isteyen ailelerin de uğrak yeri olan bu mekan binlerce su canlısı türüne ev sahipliği yapıyor.Ziyaretçilerin çoğu tünel kısmında bir yürüyüş yapmanın büyüleyici bir tecrübe olduğu konusunda aynı fikirde. Fiyat – hizmet dengesinin orantısızlığı açısından da öyle. Pek çok kişi fiyatları yüksek, işletmeciliği yetersiz bulmuş. Fakat bu fikirde olanlar bile mekandan övgüyle söz ediyorlar. Antalya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer gibi görünüyor.
Karaalioğlu Parkı:
Antalya’nın en eski parkı olan Karaalioğlu Parkı 7.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik birçok farklı aktivite imkanının olduğu park denize ve Toros Dağları’na hakim muhteşem bir manzaraya sahiptir. İçinde havuzlar, fıskiyeler ve heykellerin yanı sıra restoranların da bulunduğu Antalya Karaalioğlu Parkı’nda yürüyüş yaparak, güneşin batışını izleyerek, denize bakarak, gazete – kitap okuyarak, paten kayanları seyrederek 2 – 3 keyifli saat geçirebilirsiniz.
Karaalioğlu Parkı’na nasıl gidilir?
Park şehir merkezinde bulunuyor. Kaleiçi’nden çıktıktan sonra 10 dakika yürüyerek buraya varabilirsiniz. Karaoğlan Parkı olarak da bilinen bu keyifli mekana Antalya merkezdeki Işıklar Caddesinin girişinden veya marinadan sonra sola dönerek de ulaşabilirsiniz.
Antalya’nın gezilecek yerleri benim yazdıklarımdan ibaret değil tabii. Belli başlı olanlarını tanıtmaya çalıştım, bir sürü eksiğim olduğundan kuşkum yok. Bunun Kaş’ı var, Side’si var, Kemer’i, Manavgat’ı var; daha bir sürü yeri var, hepsi hakkında yazılacak şeyler var. Yazıcaz birer ikişer kısmetse. Şimdilik bu kadar olsun.