Bağışıklık sistemi bizi kışın yakalanabileceğimiz hastalıklardan ve ya da sıcak havanın etkisiyle her yere daha kolay yayılan mikroplardan koruyan muazzam bir mekanizmadır. Eğer siz de benim gibi erken yaşlardan beri bağışıklık sistemi zayıflığı nedeniyle çok kolay hasta oluyorsanız, hastalanıp yatağa girdiğinizde ise iyileşmeniz bir haftadan uzun sürüyor ve iş, okul, arkadaş buluşmaları gibi gidilmesi gereken her yer ve yapılması gereken her şey sizin için eziyet halini alıyorsa bunun beslenmenizdeki bir takım yanlışlıklardan kaynaklanıyor olması muhtemeldir.
Sistemdeki zayıflığın tıbbi tedavi gerektiren bir hastalıktan kaynaklandığı durumların haricinde sağlıklı beslenme ve düzenli spor yapma gibi alışkanlıklar edinerek bağışıklık sistemini güçlendirmek mümkündür, çünkü vücudumuzda çalışan her sistemde olduğu gibi bağışıklık sistemimiz de esas olarak yediğimiz şeylerden enerji alır.
Yazımızda yer verdiğimiz bağışıklık güçlendirici gıdalar arasından en azından birkaçını günlük beslenme düzeninize dahil ederek ve uzun vadede sağlıklı beslenmeyi özel bir durum olarak değil, ömür boyu sürdürülecek bir alışkanlık olarak belirleyerek bünyenizin kolaylıkla zayıf düşmesi durumuna bir son verebilirsiniz.
1. Yoğurt: Yoğurdun içinde bol miktarda bulunan probiyotikler bağırsakları ve bağırsak yollarını hastalıklara yol açan mikroplardan arındırıp koruyan faydalı bakterilerdir. Probiyotikleri ilaç ya da besin takviyesi formunda almak mümkün olsa da yapılan araştırmalar her gün tüketilen 200 gram sağlıklı yoğurdun da vücudun probiyotik ihtiyacını en az dışarıdan alınan bu ve benzeri tavsiyeler kadar karşıladığını ortaya koymuştur.
Kısacası bağışıklık sistemini desteklemek için her gün 2 orta boy kase kadar doğal yoğurt tüketmek izlenebilecek en kolay ve isabetli yöntemlerden biridir.
2. Arpa ve Yulaf: Bu tahıllar antioksidan özelliği yüksek bir lif olan beta glukan açısından son derece zenginlerdir. Sabah kahvaltılarında ya da ara öğünlerde bir bardak yağsız süt ile birlikte tüketeceğiniz 3-4 kaşık arpa ya da yulaf ezmesi yalnızca bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmayacak, tüm günü enerjiniz azalmadan geçirmenize de yardımcı olacaktır.
3. Sarımsak: Sarımsak bağışıklık güçlendiren besinler arasında belki de Türk mutfağında en çok kullanılanlardan biridir. Yapabiliyorsanız günde 1-2 diş sarımsağı çiğ olarak tüketir ve haftada en az 4 gün yemeklerinize sarımsak eklerseniz soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklara yakalanma riskiniz büyük ölçüde azalacaktır.
Yapılan araştırmalar haftada 6 diş çiğ sarımsak tüketenlerin mide kanserine yakalanma olasılıklarının da tüketmeyenlere göre %50 daha düşük olduğunu saptamıştır.
4. Kabuklu deniz mahsulleri: İstiridye, midye, ıstakoz, yengeç gibi deniz mahsulleri beyaz kan hücrelerinin grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları vücuttan uzaklaştıran sitokin proteinlerini daha kolay ve bol miktarda üretmelerine yardımcı olur.
Bunun yanında somon, uskumru ve ringa balıkları vücuttaki iltihaplanmalara, solunum enfeksiyonlarına ve soğuk algınlığına karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda etkilidirler. Bu nedenle balık ve diğer deniz ürünlerinin beslenme düzenine haftada en az 2 porsiyon olacak şekilde dahil edilmesi pek çok uzman tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir.
5. Tavuk çorbası: Tavuğun pişerken salgıladığı aminoasitlerin bronşit ilaçlarının içeriğinde kullanılanlarla benzerlik gösterdiği yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bunun yanında sarımsak, soğan gibi ekstra malzemeler kullanılarak hazırlanan sıcacık bir tavuk çorbası özellikle kış aylarında vücutta tutunan mukus tabakasının incelmesine yardımcı olarak hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır.
6. Kırmızı et: Vejetaryenler ve sığır eti tüketmeyenler üzerinde yapılan bir araştırma; bu kişilerde eksikliği en çok görülen mineralin çinko olduğunu ortaya koymuştur. Kırmızı et bağışıklık sistemini güçlendirmek için her gün belli oranlarda tüketilmesi gereken bu mineralin bol miktarda bulunduğu en önemli kaynaklardan biridir. Düşük düzeylerdeki çinko eksikliğinin bile enfeksiyon kapma riskini büyük oranlarda arttırdığı göz önünde bulundurulduğunda sağlıklı yöntemlerle pişirilmiş kırmızı etin hem beslenmedeki önemi ortaya çıkmaktadır.
Kırmızı etin 100 gramı günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %30’unu karşılarken çinko alımını yoğurt, süt, peynir, kümes hayvanları ve tahıllar yoluyla da gerçekleştirmek mümkündür.
7. Mantar: Mantar vücudumuzda hastalıklarla savaşma görevini üstlenen beyaz kan hücrelerinin hem miktarını, hem de dayanıklılıklarını arttırır. Özellikle hasta olmaya yatkın olduğunuzu hissettiğiniz dönemlerde bağışıklık sistemini desteklemek için mantarı çorba halinde ya da ızgara olarak tüketebilirsiniz. Mantarı kızartmak besin değerinin azalmasına neden olacağından bu pişirme yöntemine başvurmamanızı tavsiye ederiz.
Bu ara keyfimiz ve iştahımız kaçtı ama bağışıklık sistemini güçlü tutmak da önemli. 7 faydalı gıda önerisini dikkate alacağım ☺️
Bunun için ben de gayret gösteriyorum. Sağlıklı beslenmeye çok özen gösterdiğimi söylersem kuyruklu yalan olur ama bu aralar daha dikkatliyim.