Bebeğiniz için hazırladığınız yemeklere yarım çay kaşığı buğday ruşeymi ekleyerek ya da bu faydalı tahılın bir çimdik kadarını mamalara, sebzelere serperek bebeğinizin öğünlerini çok daha besleyici ve sağlıklı hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz? Buğday tanelerinin en zengin ve besleyici kısmı olan ruşeym bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri üzerinde son derece olumlu etkilere sahiptir. Bu tahıl türü bebeğinize enerji ve zindelik verecek, vücuduna ve beynine sağlık katacak vitaminleri, bol miktarda lif ve proteini, omega 3 yağ asitlerini ve kompleks karbonhidratları bir arada bulundurur.
Buğday Ruşeymi Nedir?
Buğdayın en besleyici kısmı olan buğday ruşeyminin faydaları diğer sağlıklı yiyeceklerle karıştırıldığında daha belirgin hale gelebilir. Üstelik ruşeymin tadı çeşitli yiyecek kombinasyonları içinde kaybolacağından yemek konusunda seçici bebeklere de gönül rahatlığıyla yedirilebilir. Buğday ruşeymi nedir sorusunun cevabını bulmak için bir tek buğday tanesinin içeriğini gözden geçirelim.
Bir adet tam buğdayın katmanları dıştan içe şu şekildedir;
1. Kabuk denilen dış kısım
2. Buğday kepeği olarak da adlandırılan buğdayın lif açısından zengin ve sağlıklı bir bölümü
3. Besi dokusu; yani piyasadaki pek çok işlenmiş ürünün üretiminde kullanılan esas kısım
4. Konumuz olan buğday ruşeymi; buğdayın en ufak ama en yüksek besleyici özellikleri bulunduran bölümü
Buğday Ruşeymi Nerede Bulunur ve Nasıl Saklanır?
Bebek beslenmesinde buğday ruşeymi kullanmaya karar verdiniz, peki onu nerede bulacaksınız? Bu konuda haberler iyi, çünkü buğday ruşeymli krep ve omlet gibi tarifler için kullanabileceğiniz ya da basitçe yemeklere az miktarda ekleyebileceğiniz bu malzeme artık pek çok markette, hem de uygun fiyatlı olarak satışa sunuluyor. Ancak bu durum taze buğday ruşeymi bulmayı biraz zorlaştırıyor.
Satın aldığınız tahılın besin değerlerini kaybetmemesi ve uzun süre taze kalması için yapabileceğiniz en iyi şey onu satın alır almaz sağlam kapaklı cam bir kavanoza aktarmak ve buzdolabına koymak. Aksi halde ruşeymin içinde bulunan sağlıklı ve doğal yağlar oda sıcaklığında kolayca bozularak malzemeyi kullanılmaz hale getirebilir.
Bebeğinize Buğday Ruşeymi Vermeye Ne Zaman Başlayabilirsiniz?
Buğday ruşeymi gluten içeren bir üründür. Bu nedenle pek çok uzman doktor bu tahılın bebeklere 6, hatta 8 aydan önce verilmemesi gerektiğini savunur. Herhangi bir risk almamak için bebeğinizi altıncı ayını doldurmadan önce ruşeymin yanı sıra buğday ve/veya gluten içeren herhangi bir gıdayla beslememeniz yerinde olacaktır.
Buğday Ruşeyminin Faydaları: Hem Bebeğiniz, Hem de Sizin İçin
Buğday ruşeyminin faydaları içeriğinde barındırdığı zengin ve besleyici maddelerden kaynaklanır. Bunlardan en önemlileri;
Omega 3 Yağ Asitleri: Bebekler için buğday ruşeymi kullanımının sık sık tavsiye edilmesinin en önemli sebeplerinden biri bu tahıl parçasının içeriğinde büyük oranda konsantre omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin bulunmasıdır. Bu sağlıklı yağlar vücut tarafından kendiliklerinden üretilmezler, bu nedenle dışarıdan, doğru kaynaklar yoluyla alınmaları gerekir. Özellikle omega 3 yağı bebeğinizin sinir sisteminin en iyi biçimde gelişmesine büyük katkı sağlar.
B Vitamini: B vitamini suda çözünür bir vitamindir ve bu özelliği vücutta büyük miktarlarda depolanmasını imkansız hale getirir. Vitaminin fazla kısmı idrar yoluyla vücuttan atılır. B vitamini eksikliği bebeklerde ve çocuklarda görülen pek çok rahatsızlığın sebebi olduğundan bu faydalı vitaminin sağlıklı kaynaklardan alınması çok önemlidir. Buğday ruşeyminin içeriğinde B1, B2, B3, B6 vitaminleriyle folik ve pantotenik asit (diğer adıyla B5 vitamini) bulunur.
E Vitamini: E vitamini de sağlıklı bir sinir sisteminin en büyük destekçilerindendir. Buğday ruşeyminin içinde sinir sisteminin yanı sıra kas gelişimine ve üreme yolları sağlığına da katkı sağlayan bu vitaminden bol miktarda mevcuttur.
Mineraller: Sağlıklı mineraller bebeğinizin vücudunun sağlıklı ve dengeli biçimde büyüyüp gelişmesi için gereklidir. Genele bakıldığında insan vücudu doğru biçimde işleyebilmek için 16 adet mineralin varlığına (Esas mineraller: Klorid, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, sülfür. – İz mineraller: Demir, çinko, iyodin, bakır, selenyum, manganez, florid, krom, molibden) ihtiyaç duyar. Buğday ruşeyminin içinde bu minerallerden kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum ve florid sağlıklı oranlarda bulunur.
Lif: Buğday ruşeymi yüksek oranda sağlıklı lif içerir ve bu özelliğiyle özellikle bebeğinizin bağırsak fonksiyonlarının doğru işlemesine yardımcı olur. Bağırsakları sağlıklı çalışan bebeklerin kabızlık gibi rahatsızlıklara yakalanma riskleri azalır.
Protein: Kas dokumuz, saçlarımız, tırnaklarımız ve derimizin dış tabakası, kısaca vücudumuzun önemli bir kısmı proteinden oluşur. Buğday ruşeymi bebekler ve yetişkinler için kırmızı et ve tavuğa alternatif zengin bir protein kaynağıdır.
Kompleks Karbonhidratlar: Karbonhidratlar vücudun ana besin ve enerji kaynaklarıdır, ancak pek çok işlenmiş gıdada bulunan basit karbonhidratların besleyicilikleri oldukça düşüktür. Kompleks karbonhidratlar ise doyuruculuğu, besleyiciliği ve bol miktarda lifi bir arada bulundururlar.
Olası Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bebek beslenmesinde buğday ruşeymi özellikle kabızlık durumunda bebeğin dışkısını yumuşatmak için kullanılır. Ancak bu madde bebeğe gereğinden fazla yedirilirse ishal riski ortaya çıkabilir. Eğer bebek başka bir sebepten dolayı ishal olduysa buğday ruşeyminin beslenme düzeninden hastalık geçene kadar çıkarılması gerekir.
Buğday ruşeyminin yan etkileri doğru oranda, yani öğün başına bir çimdik kadar kullanıldığında ortaya çıkmazlar.
Önemli Not
Kağıt üzerinde ne kadar faydalı görünürse görünsün bebeğinize herhangi bir ek gıda vermeden ya da beslenmesine yeni bir öğe eklemeye başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Bu şekilde bilinmeyen alerjilerin ya da başka sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini en aza indirmiş olursunuz.