Rahatlamak ve akşamın tadını çıkarmak veya gece zorlanmadan uyumak istediğinizde bir fincan papatya çayı mutlaka işinize yarayacaktır. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özellikleri yüzünden dünya çapında popüler olan bu içecek belli şartlar altında bebeklere de verilebilir. Bebekler için papatya çayı kullanmayı düşünenlerin veya kullananların işine yarayabilecek bilgiler derledim, hemen takdim edeyim:
Papatya Çayı Nedir?
Kuru papatya çiçeği ve sıcak suyla hazırlanan bitkisel bir sıvıdır. Ortada çay yaprağı olmadığından gerçek bir çay değildir aslında ama demlenmesi beklenip tüketilen bir içecek olarak bu şekilde anılır.
Avrupa’da yaygın olarak bulunan papatya bitkisinin 2 çeşidi vardır: Alman papatyası ve Roma papatyası.
Bebeklere Ne Zaman Verilebilir?
Bu çayı altı aylık ve daha büyük bebeklere verebilirsiniz. 6 ayın altındaki bebeklere, şartlar uygunsa, sadece anne sütü verilmesi gerekir.
Her koşulda, bebeklere papatya çayı vermeden önce bir çocuk doktoruna danışmak gerekir.
Hangi Miktarda Verilmelidir?
İlk deneme için 15 ml yeterlidir. Bebek çayı yakınmadan, rahatça içerse mide rahatsızlığı, huzursuzluk, kolik gibi bu çayın iyi gelebileceği durumlarda bir kerede 30 ml vermeye başlayabilirsiniz.
Bir araştırmaya göre, bebeğin papatya çayından maksimum faydayı alması için bir kerede 147 ml verilmesi gerekir. Fakat, her ihtimale karşı daha küçük bir dozu tercih etmek daha iyi olur. Çaydan gün içinde 60 ile 90 ml arasında içirmek güvenlidir ve fayda sağlar.
Papatya Çayının Bebeklere Faydaları
*Koliği Ve Huysuzluğu Bastırır
Araştırmalar, papatya çayının düzenli kullanımda bebeklerde kolik sorunu üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermektedir. Ayrıca huysuz ve huzursuz bu çayı içtikten sonra kendilerini daha iyi hissederler.
*Bebeğin Daha İyi Uyumasına Yardım Eder
Doğal bir gevşetici olduğundan, uyku sorunları yaşadığı zamanlarda işe yarayabilir.
*Sindirim Sistemini Rahatlatır
Papatyanın içindeki bazı bileşikler sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olur ve gaz oluşumunu önler. Papatya ile yapılan çay mide kramplarını da rahatlatır.
*İltihaplanmayı Azaltır
Papatyadaki antioksidan bileşikler iltihaplanmayı azaltır. Bu özelliği, bebeğin güneş yanığı veya bezden kaynaklanan döküntüler gibi enflamatuar bir cilt rahatsızlığına uğradığı durumlarda faydalı olabilir.
Ayrıca, bebeğin diş çıkardığı dönemlerde diş etlerinde oluşan iltihap ve tahrişlerin azalmasına da yardımcı olur.
*Bazı Sağlık Sorunlarını Hafifletir
İrritabl bağırsak sendromu ve gastroözofageal reflü gibi bazı gastrointestinal sistem hastalıklarının şiddetini azaltabilir.
Bebekler İçin Papatya Çayı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
*Tanınmış Marka Ve Mağazaları Tercih Edin
Her zaman güvenilir ve popüler bir markanın ürününü tercih edin. Böylece temiz, katışıksız bir çay aldığınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca, çayın tahrif edilmediğinden emin olmak için, tanınmış bir mağazadan alın. Eczanelere de bakabilirsiniz.
*Sadece Poşet Çay Kullanın
Poşet çaylar fabrikada üretilir ve çoğu zaman özel, küçük paketlere koyulur. Bu, ana ambalaj açıldığı zaman bile bakteriyel kirlenmeye daha az eğilimli olmalarını sağlar.
*Asla Paketlenmemiş Çayları Almayın
Açık, ambalajsız papatya çayı bebeklerde botulizm sorununa yol açabilir. Bu, toksin içeren yiyecek ve içeceklerin yol açtığı gıda kaynaklı bir sağlık sorunudur. Bakterilerin bağırsaklarda gelişip toksini serbest bırakmasının sonucu olarak ortaya çıkar. 12 aylıktan küçük bebekler bu açıdan ciddi bir risk altındadır. İlk yıldan sonra, bebeğin bağırsaklarında zararlı bakterilerle baş edebilecek miktarda iyi bakteriler oluşur. Bununla birlikte, bebeklere ambalajsız bitki çayı vermemeye dikkat etmek gerekir.
*Katkısız Çayları Tercih Edin
Bebeğiniz için aldığınız çayın nane, lavanta, çay yaprağı, roobios yaprağı gibi şeyler barındırmadığından emin olun. Vücudunun bunlara nasıl bir tepki vereceğini bilemezsiniz.
Çocuklar için üretilmiş olsa bile içinde şeker veya koku veren maddeler bulunan çayları almayın.
*Bebek İçin Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?
Suyu kaynatın.
Çay poşetini bir fincana koyup üstüne kaynamış suyu ekleyin.
10 dakika öylece bırakın.
Poşeti çıkarın ve suyun yeterince ılınmasını bekleyin.
Çayı uygun bir bardaktan yudumlar halinde veya kaşık kullanarak içirin. Biberon veya kamış da kullanabilirsiniz.
*Yan Etkileri Var Mı?
Evet, diğer gıda maddeler gibi bu bitkisel çay da yan etkilere sebep olabilir. Bebekler üzerindeki olası yan etkileri şunlardır:
*Gıda Alerjisi
Bebeğin papatya çayına alerjisi olabilir. Bu durumun bazı belirtileri derinin arı sokmuş gibi kabarması ve lekelenmesi, kusma, bulantı, aşırı uyuşukluk ve yüzün şişmesidir. Alerjik bir reaksiyondan kuşkulanıyorsanız bebeği doktora götürün.
*İlaçlarla Reaksiyona Girebilir
Papatya, antifungal ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla reaksiyona girebilir. Bebeğiniz herhangi bir ilaç kullanıyorsa doktorla detaylı olarak konuşmadan bu çayı vermeyin.
*Diğer Gıda Maddeleriyle Reaksiyona Girebilir
Papatya, bebeğin tükettiği bazı gıda maddeleriyle reaksiyona girebilir.
*Bazı Tıbbi Durumları Olumsuz Etkileyebilir
Bebeğin doğuştan gelen bazı tıbbi sorunları varsa papatya bunları daha kötü hale getirebilir. Örneğin bebekte konjenital tip-1 diyabet varsa papatya çayı kan şekerinin ciddi derecede düşmesine sebep olabilir, bu da hipoglisemiye yol açabilir.
Bebek ilaç kullanıyorsa veya doğumsal bir sağlık sorunu varsa çocuk doktoruna danışmadan kesinlikle papatya çayı vermeyin.
Sonuç
Papatya çayının bebeklerin birçok rahatsızlığı için etkili bir bitkisel ilaç olduğu söylenebilir. Ancak, bilim adamları bitkisel çayların etkinliği hakkında yeterli kanıt bulunmadığını ve bunun için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini düşünmektedirler. Bununla birlikte, papatya çayının faydaları kanıtlanmış faydalardır. Bebeği güvende tutmak için güvenli dozajları ve çayın en saf, en katışıksız halini tercih etmek gerekir.