Pek çok insan evinde ve hatta çevresinde böcek bulunmasından rahatsız olur. Bizden tamamen bağımsız olarak çevremizde yaşayan, hijyeni ve sağlığı tehdit edici özellikleri bulunan bu canlılara karşı duyduğumuz tiksinme duygusu aslında oldukça doğaldır.
Böceklerin hemen her yerden çıkabilmeleri, kimilerinin uçabilmeleri, yemeklerin üzerinde dolaşabilmeleri gibi durumlar herkesi bir parça rahatsız eder. Ancak böcek fobisi denilen durumu bu doğal reflekslerle kesinlikle karıştırmamak gerekir.
Psikolojik düzeyde bir fobi olarak kabul edilen böcek fobisinin ciddiye alınması ve uzman yardımında tedavi edilmesi gerekir. Yukarıda bahsettiğimiz türden doğal ve refleks düzeyindeki hafif ve orta düzeyli tepkiler ise böcek korkusu olarak adlandırılır.
22 yıllık hayatının büyük bir kısmında böcek fobisinden mustarip olmuş bir kişi olarak öncelikle bu korku ve endişe halinin kişinin elinde olmadan geliştiğini belirtmekte fayda görüyorum. Böceklerden korkan ya da tiksinen kişiler biraz çekinerek de olsa böcekleri örneğin bir gazete kağıdı yardımıyla duvardan alıp dışarıya atabilir ya da pencereden dışarı kovalayabilirler.
Oysa böcek fobisine sahip bir kişinin durumu böceklerden korkmak olarak özetlenemeyecek derecede hassastır ve bu tarz hareketleri gerçekleştirmesi beklenmemelidir. Çevresi olarak ona bir böcek gördüğünde korkmaması, sakin olması konusunda telkinde bulunabilirsiniz elbette, ancak durum asla bu korkusundan dolayı ona kızma ya da abarttığını söyleyerek azarlama şekline dönüşmemelidir.
Bu tarz olumsuz tavırların kişinin mevcut fobisini yenmesine hiçbir katkısı olmayacağı gibi üzülüp kırılmasına da neden olabilecektir.
Böcek fobisini böcek korkusundan ayıran pek çok özellik mevcuttur. Bunların başında gözlenmesi ve kanıtlanması psikolojik özelliklere göre daha kolay olan fiziksel tepkileri sayabiliriz.
Böcek fobisi yaşayan kişiler aniden bir böcekle karşılaştıklarında, içerisinde böcek olduğunu ya da olabileceğini düşündükleri bir ortama girdiklerinde, ufak bir karaltıyı ya da göz yanılmasını böcek zannettiklerinde, bir böceğin resmini gördüklerinde ve böceklerle ilgili ayrıntılı bir sohbet veya yapılan bir şaka sırasında terleme, titreme, kaşıntı, baş dönmesi, huzursuzluk gibi ciddi fiziksel tepkiler gösterebilirler.
Ayrıca bu kişiler ortamda göz ucuyla gördükleri herhangi küçük bir hareketliliği orada böcek olduğuna kolaylıkla yorabilirler. Bu nedenle eğer kişinin böceklere karşı olan korkusu fobi boyutuna vardıysa ve kişi bu konuda üstüne gidildiğinde ağlama veya saldırganlaşma gibi ciddi refleksler gösteriyorsa bu konuda şaka yapmak ya da durumun üzerine giderek kişiyi böcekli bir odada kalmaya ya da gördüğü bir böceğe müdahale etmeye zorlamanın hiçbir faydası olmayacaktır.
Böcek fobisini yenmek kişiler için oldukça zor bir süreçtir. Çünkü bu fobiye sahip olan kişi yalnızca fiziksel değil, psikolojik düzeyde de pek çok etkiyi bir arada yaşar. Böcek fobisini yükseklik fobisi ya da sosyal fobiden ayıran bir durum söz konusu değildir.
Tıpkı bunlarda olduğu gibi kişi bulunduğu ortamda bir böcek olduğu endişesi ya da bir böceğin yalnızca resmini görme gibi sebeplerle gerginlik, korku, endişe, anksiyete gibi çok ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle böcek fobisi kişinin korkaklığı ya da şımarıklığı olarak düşünmektense günlük hayatı gerçekten sekteye uğratan bir aşamaya geldiyse mutlaka bir uzman yardımı alınmalıdır.
Böcek fobisi tedavisi işinin ehli kişilerce dikkatle ve aşama aşama uygulanması gereken ciddi bir tedavi sürecidir. Bu süreçte kişinin korktuğu canlının üzerine gitmesi ve ona yaklaşabilecek duruma gelmesi ise son aşamayı oluşturmaktadır. Bu nedenle hayatın içinde kişiye böceklere yaklaşması ya da onların bulunduğu bir ortamda sakin olması yönünde yapılan baskılar faydasız ve hatta kişinin psikolojisi için zararlıdır.