Boğaz Ağrısı: Sebepleri Ve Belirtileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havaların değişken olduğu dönemlerde daha çok görülen boğaz ağrıları akut veya kronik olabilir. Boğaz iltihaplarının birdenbire başlayan ve kişiye büyük bir rahatsızlık veren şekli akut farenjit, uzun zamandır süregelen ve çok şiddetli belirtileri olmayan şekli ise kronik farenjit olarak adlandırılır. Boğaz iltihabı anlamına gelen farenjit kelimesini boğazın kişinin ağzı açık olduğu zaman görülen kısmının iltihabı olarak anlamak gerekir. Kronik boğaz ağrısının sebepleri kirli veya kuru hava, burun tıkanıklığı, sigara dumanı, alerjiler, alkol, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecek ve içecek maddeleri tüketmek, reflü, devamlı olarak yüksek sesle konuşmak-bağırmak, aşırı baharatlı yiyecekler, geniz eti ve burun eğriliği gibi kişiyi ağızdan nefes almak zorunda bırakan durumlar olabilir. Akut boğaz ağrısının nedenleri ise çoğunlukla enfeksiyonlara bağlı iltihaplardır. Bu enfeksiyonların virüslerden mi yoksa bakterilerden mi kaynaklandığı önemlidir ki vakaların yüzde sekseninde sebep virüslerdir. Bunu ayırt etmenin önemi şudur; virüslerden kaynaklanan iltihaplar kendiliğinden iyileşebilir, bakterilerden kaynaklananlar içinse antibiyotik kullanmak gerekebilir.

 

Boğaz ağrısının sebepleri:

Boğazla ilgili şikayetlere kış aylarında daha çok rastlanır. Çünkü kış döneminin şartları bakteriler ve virüslerin üreyip çoğalması için müsaittir. Grip ve burun tıkanıklığı en fazla kış aylarında yaşanır; burnunuz tıkalı olduğunda bünyenizdeki bakteriler nemli bir ortamda kalır ve burada rahatça çoğalırlar; böylece hastalık ilerler. Viral farenjit (boğazda virüslerin yol açtığı iltihap) çoğu zaman boğaz iltihabının nezle, grip vb. rahatsızlıklara eklenmesiyle oluşur. Nezleye bağlı farenjitte ateş ve kişinin genel durumunun bozulması söz konusu değildir; çoğunlukla öksürme, hapşırma, gözlerde sulanma ve burun akıntısı görülür. Gripten kaynaklanan farenjitte ise hasta kendini paçavra gibi hissedebilir ve yatağa düşebilir. Bu durumda yüksek ateş, üşüme, titreme nöbetleri, vücut ağrıları, iştahsızlık, dermansızlık, baş ağrısı durumları yaşanır.

Bakteriyel farenjit (bakterilerden kaynaklanan boğaz bölgesi iltihapları) vakalarının en önemli etkeni halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakterilerdir. Beta mikrobundan kaynaklanan iltihaplar kendini boğazda ağrı, yutma güçlüğü, baş ağrısı ve yüksek ateşle gösterir. Küçük çocuklarda karın ağrısı ve kusma da görülebilir. Şişen ve kızaran bademciklerin üzerinde beyaz renkli iltihaplar oluşur, boyun bölgesindeki bezler şişer ve hassas hale gelir. Bazı vakalarda bunlara deri döküntüleri de eşlik edebilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Boğaz Ağrısı: Sebepleri Ve Belirtileri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin