Burun Estetiği: 9 Soru – 9 Cevap

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çoğunlukla estetik kaygılarla talep edilen burun estetiği ameliyatı (Rinoplasti) dünyanın en fazla yapılan estetik ameliyatları arasında yer alıyor. Bu ameliyat türü bazen bozuk burun fonksiyonlarının düzeltilmesi amacıyla da yapılmakla beraber en çok güzellik adına uygulanıyor. Burnunun yüzünde orantısız, uyumsuz durmasından rahatsız olan birçok kişi burun estetiği yaptırarak daha iyi görünmek, kendilerine daha çok güvenmek, bu sorunla ilgili kaygı ve komplekslerinden kurtulmak istiyorlar.

Binkelam ziyaretçileri için konuyu araştırarak soru-cevap konseptli bir yazı hazırlamaya karar verdim. Makbule geçeceğini umarım.

Burun estetiği hangi amaçlarla yapılır

– Burun sırtında çıkıntı olması

– Burun ucu düşüklüğü

– Burun kenarlarının çok geniş olması

– Burnun ucunun basık veya geniş olması hali

– Burnun fazla uzun olması

– Burun ucunun fazla inik veya kalkık olması

– Burun deliklerinin büyük veya asimetrik olması

– Doğuştan gelen deformasyon

– Burnun ölçülerinin yüzle uyumsuz olması

– Kaza veya darbelerden sonra oluşan şekil bozuklukları

– Nefes alma sorunları

burun estetiği nasıl yapılır

Hangi burun şeklinin daha iyi duracağı nasıl belirleniyor?

Estetik burun ameliyatı öncesinde hastayla doktor arasında yapılan görüşmeler bu tip ameliyatların en önemli aşamalarından biridir. Daha güzel bir burna sahip olmak isteyen, burnunun şekli yüzünden ciddi derecede rahatsız olan kişiler bazen gerçekçi olmayan beklentiler içine girerler. Hastasını dikkatle dinleyen doktorun amacı elbette onun beklentileri doğrultusunda bir ameliyat yapmaktır ama bu beklentilerin hayata geçirilebilir olanlarını uygulamak durumundadır. Elinde burnuna özendiği bir kişinin fotoğrafıyla (Genellikle popüler birinin fotoğrafıdır bu) doktorun karşısına çıkan hastanın talebi mantıklı olmayabilir, hatta bazen gerekli bile olmayabilir.

Hastanın burnu çeşitli açılardan fotoğraflanır ve doktorla hastası bu fotoğrafları beraber incelerler. Hastayı en çok rahatsız eden, güvenini en çok sarsan durumlar belirlenir ve her açıdan değerlendirilir. Doktorun hedefi  kişinin isteklerini bilimsel koşulların ve gerçeklerin izin verdiği ve mümkün kıldığı seviyede olmak üzere yerine getirmektir.  Burun şekillendirme ameliyatlarında doktorun bir hedefi hastasını mutlu etmekse diğeri de ortaya onun yüzünde sırıtmayacak, uyumsuz durmayacak bir burun ortaya çıkarmaktır. İyi bir doktor şahane görünen bir burun yapabilir ama bu burun hastanın yüzünde güzel ve doğal durmayabilir. Bu yüzden hastanın fotoğraflarının doğru ve detaylı bir biçimde analiz edilmesi çok önemlidir. İnsanlar daha güzel bir burun isterler ama burun estetiği yaptırdıklarının çok belli olmasından hoşlanmazlar. Sonuçta ortaya daha güzel görünen ama aynı zamanda doğal da görünen bir yüz çıkması gerekir. Çünkü herhalde hiç kimse insanların kendisine ‘O nasıl bir burun öyle, estetik mi yaptırdın?’ demesinden hoşlanmaz. Yüzünüze yakışmayan bir burun, ne kadar mükemmel olursa olsun, bu etkiyi yapar. Ayrıca, burnunuz yüzünüzün kalan kısımlarıyla uyumlu olmazsa güzelleşmek, daha iyi görünmek bir yana tuhaf görünebilirsiniz.

Burun şeklinin belirlenmesi hastanın cinsiyetiyle de ilgilidir tabii. Doktorlar kişiye özel burun tasarımı yaparken, bir kadın söz konusu ise zarafet üzerinde dururlar. Hasta erkekse erkek imajına uygun, erkeksi görünümü bozmayacak bir şekil hedeflerler.

burun estetiği ameliyatları

Burun estetiği ameliyatına hazırlık aşamaları nelerdir?

Burun estetiği yaptırmak isteyen bir kadının ameliyat tarihi adet dönemine göre planlanır, ameliyat tarihinin adet dönemiyle çakışmamalıdır. Ameliyattan önce konuşulması gereken tek konu burun şekli konusu değildir; hastanın doktoruna kronik hastalıkları, kullandığı ilaçlar gibi konularda da bilgi vermesi gerekir. Ameliyat genel anestezi altında yapılacaktır ve anesteziyi etkileyecek ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuz size bu ilaçları ne zaman kullanmanız gerektiğini söyleyecektir. Aspirin veya başka bir kanama arttırıcı ilaç kullanıyorsanız burun ameliyatı öncesinde ve sonrasında bir süre ara vermeniz gerekir. Aynı şey sigara için de geçerlidir. Ayrıca, ameliyata gireceğiniz günün öncesindeki gece yarısından itibaren sıvı veya katkı maddeleri tüketmeyi de bırakmalısınız.

Burun estetiği ameliyatı nasıl yapılır?

Burnun şeklini değiştirmek ve aynı zamanda varsa burunla ilgili bazı sağlık sorunlarını da ortadan kaldırmak amacıyla yapılan ameliyatlar genelde 2 teknikle yapılır; açık teknik ve kapalı teknik. Bunların tam çevrilmiş hali açık yaklaşım ve kapalı yaklaşım imiş aslında, açık yol ve kapalı yol olarak da düşünebilirsiniz. Kafa karıştırıcı bir konu bu. Bunlar aslında teknik değilmiş, cerrahın burun üstündeki deriyi ve ekleri kaldırıp burnun iskeletine ulaşmak amacıyla açtığı farklı yolları ifade ediyormuş. (Opr. Dr. Emre İlhan’a göre)

burun estetiği hakkında bilgiler

Bu ikisinin içinde daha eski olanı, 1900’lerin başlarında ortaya çıkmış olan kapalı yol. Bu yöntem burnun bütün yapılarının kontrol edilmesini sağlayamadığı için 1990’larda açık yol adıyla farklı bir yol tarif edilmiş. Günümüzde kapalı yol başlangıçtaki haline göre daha geliştirilmiş durumdaymış ama geçmişe bakıldığında burnu ayakta tutan yapılara (Burnun ucu, septumu, orta çatısı, valv bölgesi, sırtı) milimetrik ölçülerde yaklaşılması açısından açık yola göre yetersizmiş. Sanıyorum cerrahlar hafif burun problemleri, küçük rötuşlarla halledebilecek sorunlar için kapalı yolu; eğri veya sarkık burun, yapısal bozukluklar, kemerli büyük burun gibi daha ciddi sorunlar için açık yolu tercih ediyorlar genelde.

Tabii bu yolların, yöntemlerin, yaklaşımların, neyse işte; iyi bir ekip tarafından uygulanması da çok önemli. Farklı tekniklerden haberdar olup bunları uygulayabilen ve onlarca teknik arasından (Bu ikisi temel yaklaşımlar; bunun dışında burnun şurasına – burasına ulaşmak ve oraları şekillendirip desteklemek için kullanılan bir sürü teknik varmış.) kendisi için doğru olanlarını tespit edebilecek iyi bir cerrah bulması gerekiyor insanın mükemmel sonuçlar almak için. Çünkü yani, nasıl ki aynı diyet yüzlerce, binlerce kilolu insanın işine aynı ölçüde yaramayacaktır, onların yaşları, cinsiyetleri, sağlık durumları, yaşam tarzlarına göre falan değişir sonuç …farklı burun tipleri ve sorunları için de farklı yaklaşımlar uygulanması gerekir herhalde.

estetik burun ameliyatı

Burun estetiği operasyonu zor bir operasyon mudur?

Burun içinde kemik dokusu, bağ dokusu, yağ dokusu, adale dokusu, kıkırdak dokusu gibi yapılar olan karmaşık bir organdır ve burun estetiği ameliyatları estetik operasyon çeşitleri arasında en zor olanlarından biridir. Başarılı bir cerrahın, ekibiyle beraber tabii ki; burnun şeklini değiştirip ortaya hem daha güzel, hem de hastanın yüzüne uyumlu bir burun çıkarması ve bunu burnun fonksiyonlarını bozmadan, hatta gerek varsa onları da iyileştirerek yapması beklenir. Doktor seçimi çok önemli yani, özellikle burnunuzda ciddi sorunlar varsa.  Doktorunuzu sıkı bir araştırma yaparak seçmeli ve ona güvenmelisiniz, bu ameliyat sonuçlarına olumlu olarak yansıyacaktır.

Burun estetiği esnasında ve sonrasında ağrı duyuluyor mu?

Ülkemizde ve dünyada en çok yapılan estetik ameliyat çeşitlerinden biri olan rinoplasti genel anestezi altında yapılan bir uygulama olduğundan ameliyat sırasında acı hissetmek, ağrı veya sızı duymak söz konusu değildir. Bu gerçekten zor bir ameliyattır ama teknolojinin gelişmesi, estetik cerrahi alanındaki gelişmeler ve bu alandaki tecrübelerin artması sayesinde hastalar ameliyat sırasında da, sonrasında da büyük bir sıkıntı çekilmemektedir. Böyle zor bir operasyon sonrasında ki operasyonun zorluğu sorununuzun derecesiyle orantılı olarak artıyordur mutlaka; bir süre ağrı çekmeniz kaçınılmazdır. Ama bu ağrılar doktorunuzun durumunuza göre yazdığı ağrı kesici ilaçlarla ortadan kaldırılabiliyor.

burun estetiği

– Burun ameliyatı sonrasında tamponu çıkarma işi, şöyle bir bakındım da herhalde gayet haklı olarak, hastaları en çok korkutan şeylerden biri imiş. Ve yine şu anda okumakta olduğum bazı hasta yorumlarına dayanarak söylüyorum, bez tampon çıkarılırken büyük sıkıntılar yaşanabiliyormuş. Fakat günümüzde silikon tampon kullanılıyor ve bunun çıkarılması o kadar can yakmıyormuş, ama bütün burun ameliyatları iççin uygun bir alternatif değil bu. Bir de artık çok gerekmedikçe tampon yapılmıyormuş. Yine de burun estetiği yaptırmayı düşünüyorsanız insanların tamponun çıkarılmasıyla ilgili yorumlarını fazla okumayın derim, ben okurken daraldım. Zor görünüyor. Bunu doktorunuza sormak en iyisi olsa gerek, şirin ve kıvırtık bir cevap değil de samimi bir açıklama isteyin; sizi en doğru o aydınlatır yine. Ameliyat başarılı olduğu takdirde daha güzel görüneceğinizi, özgüveninizin artacağını, doğru nefes almaya başlayacağınız unutmayın. Bu zor bir ameliyat ve gül bahçesinde yürümeden önce biraz dikenlere basmanız lazım; öyle düşünmeye çalışmak lazım sanırım.

Tampon meselesine biraz daha girelim; burnunuzda öyle problemler olur ki size tamponsuz burun ameliyatı yapılması doğru olmayabilir, böyle de bir şey var. Doktorunuz konuya sizin korkularınıza göre değil bu açıdan bakacaktır doğal olarak. Durumunuz ameliyatınızın tampon kullanarak yapılmasını gerektirebilir. Böyle gerektiği halde tampon kullanılmazsa soluk alma sorunları yaşayabilir veya kan yutmak durumunda kalabilirsiniz. Öte yandan, doktorunuz uygun görür de yeni nesil silikon tamponlar kullanılırsa fazla bir sıkıntı çekmiyorsunuz. Bu ortası delikli, kaygan ve yumuşak tamponlar dokuya yapışmıyor, yeni burun şeklini hemen alabiliyor ve operasyon sonrasında nefes almayı sağlıyorlarmış.

burun şekillendirme

Burun estetiği sonrasında morarma ve şişlikler oluyor mu?

Eskiden yapılan ameliyatlara göre daha az olmakla birlikte, günümüzde yapılan burun ameliyatları sonrasında da, göz altlarında daha yoğun olmak üzere morarma sorunu yaşanmaktadır. Tıp bilimi henüz bu sorunu ortadan kaldıramamış ama baya hafifletmeyi başarmış okuduklarıma bakılırsa. Doktorunuz size morluk ve şişkinliklerin fazla olmamasını ve olabildiğince kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayacak hap, damla, krem gibi bir şeyler yazacaktır mutlaka; onları tam gerektiği şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Ameliyat öncesinde kullanılabilecek bu tür ilaçlar da varmış galiba. Ayrıca buz uygulaması, ödem giderici şeyler yemek, dışarıya çıkarken (Hangi mevsimde olursa olsun ama yazın daha da önemli tabii) güneş koruyucu kullanmayı ihmal etmemek gibi hususlar da var. Bir de hiloterapi diye bir şey varmış, iyileştirilmiş ve daha etkili buz uygulaması gibi bir şey. Şişlik ve morlukları çok azaltan bir maske imiş – ama tamamen ortadan kaldırmıyor.

burun estetiği ameliyatı

Burun estetiği sonrasında nelere dikkat edilmeli?

Aşağıdaki bilgiler internetteki birtakım kaynaklardan derlediğim genel bilgilerdir tabii; dikkat edilmesi gereken noktalar kişisel durumunuza göre değişebilir. Öncelikle doktorunuzun önerilerini dikkate almalı ve aklınıza takılan şeyleri, sorunlarınızı ona danışmalısınız.

Günümüzde insanlar burun ameliyatı yaptırdıktan sonra aynı gün evlerine gidebiliyorlar. Bu genel anestezinin etkisi geçtikten ve kişi tam anlamıyla kendine geldikten sonra oluyor tabii. Belki istisnai durumlar vardır ama genelde durum böyle. Bazen bu hastanın inisiyatifine bırakılıyor; hastanede kendinizi daha iyi ve güvende hissedecekseniz doktorunuz 1 gece yatmanızı sağlıyor.

Ameliyattan sonra bir süre başınızı yüksekte tutarak yatmanızda fayda var, böylece morluk ve şişlikler daha çabuk geçecektir.

1 hafta 10 gün boyunca yüzünüze ve burnunuza sert bir şekilde dokunmamaya dikkat etmeniz gerekiyor.

Spor yapıyorsanız buna 1 ay kadar ara vermeniz gerekebilir. Takım oyunları oynuyorsanız, burnunuzun darbe alabileceği sporlar yapıyorsanız onlara 2 -3 ay ara vermeniz gerekecek muhtemelen.

1 hafta boyunca yorucu bedensel aktivitelerden uzak durmalısınız.

İlk 5 gün çok uzun telefon görüşmeleri yapmayın.

Alkol ve sigara kullanıyorsanız bunlar yasak. Doktorunuz ne kadar süreyle yasak olduğunu belirtecektir.

Bir süre boyundan geçen dar üstler giymeyin, önden düğmeli şeyleri tercih edin.

En az 2 gün duş yapmamak gerekiyor sanırım, daha fazla da olabilir.

Dişlerinizi 2 gün fırçalamayın, daha sonra da yumuşak bir diş fırçasıyla, sert hareketler yapmadan fırçalayın, üst ve ön dişleri fırçalarken çok dikkatli davranın.

rinoplasti

Katı gıdalardan bir süre uzak durmanız gerekecek. Ayrıca soğuğa yakın ılık gıdalar tüketmenizde fayda var.

Gözlük, güneş gözlüğü ve lens kullanımına bir süre ara vermeniz gerekecek.

İşe baya bir iyileştikten sonra gitmek istiyorsanız 10 gün dinlenmeniz lazım. Morluklardan, burnunuzun üstündeki alçıdan rahatsız olmazsanız 5. günden sonra da gidebilirsiniz.

Burnunuzu sümkürmekten kaçınmanız gerekiyor.

Çok konuşmak, kahkaha atmak, aşırı gülmek sakıncalı.

Burun masajı yapılması zorunlu değildir, gerekebilir de gerekmeyebilir de. Buna doktorunuz karar verir.

Ameliyatı takip eden ilk aylarda burun tıkanıklığı sorunu olabilir, normaldir.

Burnunuz açıldıktan sonra bir süre temizliğine özel bir itina göstermeniz gerekiyor. Burnunuzun dışını sıvı sabunla veya özel losyonlarla, yumuşak hareketlerle temizlemelisiniz.

Burun ameliyatı sonrası sabırlı olmanız gerekiyor. Burnunuzun yeni şekli kaba hatlarıyla 1 ay kadar sonra kendini gösterebilir, cerrahın yaptığı ince işlerin sonucunun ortaya çıkması için ise 6 ayla 1 yıl arasında bir zaman gerekir.

Açık yolla ameliyat edilen hastaların kesi yerinde hissizlik olabilir. Bu geçici bir durumdur, 6 ay kadar sonra ortadan kalkar.

En az 1.5 ay boyunca burnunuzu güneş ışınlarından korumalı, solaryuma girmemelisiniz.

burun estetiği nedir

Revizyon burun estetiği ameliyatı nedir?

Bir estetik burun ameliyatı istenilen sonuçları vermezse, burundaki şekil bozuklukları tam olarak giderilemez ve nefes alma kanalları yeterince süre geçtiği halde halde sağlıklı çalışmaya başlamazsa ikinci burun estetiği veya başka bir deyişle revizyon burun estetiği ameliyatı yapılır. İlk ameliyatta burnun iç dokusuyla oynanmış olduğu için bu daha da zor bir ameliyattır fakat yine de sonuç alınabilir. Bu durumu zorlaştıran unsurlardan biri ilk ameliyatta burundan fazlaca doku alınmış olmasıdır. Eğer burnun içinde yeterli doku kalmamışsa vücudun başka bir yerinden (Tercihen kulaktan, bu mümkün değilse kaburga kemiğinden) kıkırdak nakli yapılması söz konusu olabilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Burun Estetiği: 9 Soru – 9 Cevap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin