Çil Neden Oluşur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimi insanlar için güzelliğin ve farklılığın bir göstergesi, kimileri için ise özellikle yoğun oldukları bölgelerde rahatsız edici bir görüntünün kaynağı olan çiller en basit anlamda cildimizin güneş ışınlarına karşı verdiği doğal bir tepkinin ürünleridir.

Zaman zaman vücuttaki çeşitli kimyasal dengesizliklerin ya da nadiren ciddi hastalıkların habercisi olan benlerin aksine çillerin –görüntülerinden hoşlanmıyor olabilme olasılığınız dışında- cildinize hiçbir zararı yoktur. Bu nedenle pek çok kişi çillerinin kendilerine değişik bir hava kattığını ya da görünüşlerini özelleştirdiğini düşünür.

Yine de çoğunlukla beyaz ve açık buğday rengi tene sahip kişilerle sarışınlarda görülen çil oluşumu bazılarımızın hoşuna gitmeyebilir. Bu yazımızda siz değerli okuyucularımıza çil tedavisi konusunda uygulanabilecek doğal ve kimyasal yöntemler konusunda bilgiler sunacağız.

Çillerle başa çıkmak için tercih edilebilecek yöntemlerden birinde karar kılmadan önce çil nedir sorusunun cevabını iyi bilmek gerekir.

Özellikle açık tenli ve hassas cilt yapısına sahip kişilerde ağırlıklı olarak yüz, boyun ve sırt bölgesinde görülen çiller; vücudun doğal bir savunma mekanizması olarak ürettiği renk pigmentlerinin güneşin yoğun olarak temas ettiği bölgelerde yoğunlaşması sonucu meydana gelen turuncu ya da kahverengi renkte lekelerdir. Yüz ve sırt bölgesinin yanı sıra zaman zaman göğüs bölgesinde de çil oluşumu gerçekleşebilir.

Çiller her ne kadar herhangi bir hastalığın ya da cildinizle ilgili önemli bir sorunun habercisi olmasalar da onları fark ettiğiniz andan itibaren artmalarını ya da görünüşlerinin baskınlaşmasını istemiyorsanız cildinizi güneşten korumak adına daha özenli davranmaya başlamalısınız.

Çiller kimi kültürlerde güzelliğin bir göstergesi sayılırken kimilerinde saklanması gereken bir kusur gibi algılanabilirler. Ülkemizde ise çillere yönelik bakış açısı kişilerin şahsi beğeni ve tercihleri yönünde belirlenir. Bu noktada yazar olarak kişisel notumu düşmek istiyorum.

Benim kanaatimce onlara sahip olan kişiye herkeste bulunmayan ayrı bir hava katan ve yüzü güzelleştiren çillerin özellikle cilde dışarıdan uygulanan kimyasal yöntemlerle tedavi edilmesi kesinlikle tercih edilmemelidir.

Yine de bu yöntemlerden söz etmek gerekirse; ikisi de cilt yüzeyine ya da cildin alt tabakalarına uygulanan ve renk açıcı özellikleri olan hidrokinon (çeşitli kaynaklarda geçen ismiyle hidrokuinon) ve kojik asit bileşiklerinden bahsedebiliriz.

Söz konusu bileşikler cilde enjeksiyon gibi tıbbi yöntemlerle verilebildikleri gibi çeşitli krem ve diğer bakım ürünlerinin içeriğinde de yer alabilirler. Ancak belirttiğimiz gibi; çiller hali hazırda hassas bir cildin göstergesi olduklarından cildin rengini kimyasal maddeler yardımıyla açan uygulamaları tavsiye etmiyoruz.

 

Eğer her şeye rağmen çillerinizin görüntüsünden rahatsızsanız size yardımcı olacak çeşitli doğal bakım yöntemleri mevcut. Doğal ve uygun fiyatlı malzemelerle evinizde kolayca uygulayabileceğiniz bu yöntemler elbette çillerin ortadan kaldırılması konusunda yukarıda sözünü ettiğimiz kimyasal yöntemler kadar hızlı sonuç vermiyorlar, ancak düzenli uygulama sonucu çillerin renklerinde açılma ve zamanla görünümlerinde azalma görüldüğü kesin.

Doğal çil tedavisi için yapabileceğiniz en etkili ve kolay uygulama; her gün uygun bir vakitte bir parça pamuğu limon suyu ve elma sirkesi karışımına batırarak çillerin yoğun olduğu bölgelere uygulamak. Eğer yakın bir zamanda dışarı çıkmayacaksanız ve sirke kokusundan çekinmiyorsanız bu karışımı durulamanıza gerek yok.

Bunun yanında yine her gün aklınıza geldikçe çilli bölgeleri doğal gül suyu ile temizlemek çillerinizin görünürlüğünün azalmasına yardımcı olacaktır. Ancak bu işlem için kullandığınız gül suyunu bozulmaması için buzdolabında saklamayı unutmamalısınız.

Günümüzde saç ve cilt bakımı başta olmak üzere pek çok alanda mucizelerinden faydalanılan saf argan yağı ile haftada bir yapacağınız bakım masajı da size rahatsızlık veren çillerin ve güneş kaynaklı diğer lekelenmelerin giderilmesinde son derece etkili olacaktır.

cil-tedavisi

Unutmayın; çiller temel olarak hassas cildin güneşe gereğinden fazla maruz kalması sonucu ortaya çıkar ve gerekli koruma sağlanmazsa zamanla artabilirler. Pek çok kişide çiller 50 yaşından sonra azalarak ortadan kalkmaya başlasa da güneşten korunma önlemleri ciddiye alınmazsa onların yerini başka izler veya yaşlılık lekeleri alabilir.

Bu nedenle ister çillerden kurtulmak için herhangi bir tedavi uygulayıp başarıya ulaşmış, ister çillerinizle barışık bir hayat sürmeye karar vermiş olun; sağlığınız için başta çillerin yoğunlaştığı bölgeler olmak üzere tüm vücudunuzu güneşten gerektiği biçimde korumaya özen gösterin. Sağlıklı günler dileriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çil Neden Oluşur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin