2 – 3 – 4 yaşlarındaki çocukların yabancı dil öğrenmekten yana ne kadar yetenekli olduklarını biliyor musunuz? Çocuklarda yabancı dil eğitimi ile ilgili araştırmaların sonuçlarına göre dil öğrenirken anadilimizi beynimizin belli bir kısmına kaydediyoruz. 8 – 9 yaşlarına kadar başka bir yabancı dil öğrenirsek o da aynı bölgeye kaydediliyor, böylece o dili de anadilimizi öğrenir gibi kolayca öğrenebiliyoruz. Bu yaşlardan sonra öğrendiğimiz diller ise beynin başka bir kısmına kaydediliyorlar. Bu yüzden yaş ilerledikçe dil öğrenmemiz daha zor hale geliyor ve öğrendiğimiz dili daha kolay unutuyoruz.
Yani, çocuğunuzun en az 1 tane yabancı dili öğrenmesini istiyorsanız bunu kendisi ergenlik çağına gelmeden önce halletmelisiniz. İdeal dil öğrenme yaşı ergenlik dönemine kadar uzuyor aslında. Beynin sol yarım küresinde dünyaya geldiğimiz andan itibaren çok aktif bir şekilde çalışmaya başlayan bir bölge var. Kolaylıkla dil öğrenmemizi sağlayan bu bölgenin aktifliği giderek azalıyor ve ergenliğin başladığı 10 – 14 yaşlarında sona eriyor. Ondan sonra da dil öğrenilebiliyor elbette ama küçük yaşlarda öğrenildiği kadar kolayca değil. Ve yaş ilerledikçe daha da zorlaşıyor.
0 – 3 yaş aralığındaki bebekler anadillerinin yanında 1 de yabancı dille muhatap olurlarsa her 2 dili de öğrenebiliyorlar. Buna ‘Aynı anda öğrenme’ deniliyor. Farklı ülkelerin vatandaşı olan bir anne – babadan her biri çocuklarıyla kendi dillerinde konuşurlarsa çocuk bu 2 dili hiç birbirine karıştırmadan öğrenebiliyor ve hangi ebeveyniyle hangi dili konuşacağını asla karıştırmıyor. İnsanoğlunun herhangi bir dili etkin bir şekilde konuşabilmesi için 4 yaşını bulması gerekiyor, fakat çocuklar 3 yaşından önce ikinci bir lisana maruz kalırlarsa o lisanı öğrenmeleri kolaylaşıyor. Rakamlara dalmışken şunu da ekleyeyim; 7 yaşına kadar bir dili aksansız olarak öğrenebiliyoruz, 7 yaştan sonra bu da zorlaşıyor.
Anne ve babanın yabancı bir dili bilmemesi durumunda çocuğa yabancı dil öğretmesi için yabancı bir bakıcı veya çok iyi derecede yabancı dil bilen bir eğitmen tutulabilir. Bunu isteyen aileler durumlarına uygun alternatifler buluyorlar; örneğin yabancı bir ülkede yaşayanlar çocuklarını o ülkenin dilinin konuşulduğu bir okul öncesi eğitim kurumuna yolluyorlar. Evde,çocuğun yanında sadece anadillerini konuşuyorlar, okulda da diğer dil konuşuluyor; böylece çocuk ikisini de öğrenebiliyor.
Bir araştırmadan daha söz edeyim size: Amerika’ya dışarıdan gelen ve İngilizceyi burada ikinci dil olarak öğrenen kişiler 7 yaşından küçükler, 7 – 15 yaş arasındakiler ve 17 yaşından büyükler olmak üzere 3 gruba ayrılarak incelenmiş. 7 ve daha küçük yaşlarda İngilizce öğrenenlerin bu dili anadili İngilizce olanlar kadar iyi konuştuğu görülmüş. 7 – 15 yaş aralığında İngilizce öğrenmeye başlayanların İngilizcesi anadili İngilizce olan kişilerden belirgin derecede farklıymış. 17 yaşından sonra İngilizce öğrenenlerde ise bu fark daha da büyük çıkmış. Bu ve benzer araştırmalara bakılarak 7 yaş ve altının ideal yabancı dil öğrenme yaşı olduğuna, kolayca yabancı dil öğrenme yeteneğinin azalarak da olsa ergenlik çağına kadar devam ettiğine, ergenlikten sonra bu işin iyice zorlaştığına karar verilmiş.
Şunu da ekleyeyim; kendisine 0 – 3 yaş arasında düzenli olarak 1 veya daha fazla yabancı dil sunulan bir çocuk konuşmaya yaşıtlarından daha geç başlayabiliyor. Fakat bu çok büyük bir gecikme olmuyor ve bu durumdaki çocukların sadece anadillerini öğrenen çocuklara göre daha yüksek bir efor sarf ettiklerinden normal kabul ediliyor.
Bu konuda yazılacak başka şeyler de var ama onları başka bir yazıya bırakacağım. Şimdilik bu kadar.