Küçük çocukların olduğu evlerde ebeveynlerin korkulu rüyası çocuklarının başlarına gelmesi olası ev kazalarıdır. Emeklemeye başlayan çocuklar o süreçten itibaren günün her anı bir kaza riskiyle karşı karşıyadır. Bu kazalar kimi zamanlar çok üzücü hadiselelere, çocuğun sakatlanmasına, hatta hayatını kaybetmesine bile yol açabilir. Ev kazalarının en çok görüldüğü yerler bebek ve çocuk odaları, balkon, bahçe, mutfak ve banyodur. Özellikle zemini kayan banyo ve mutfak en riskli yerlerdir. Çocukları ev kazalarından korumak için evde bir dizi önlemler alınması gerekir.
Kayma, düşüp bir yerini yaralama veya kırma, boğulma gibi şeylere yol açan ev kazaları en çok ıslak alanlarda olmaktadır. Çocukları mümkün olduğu kadar bu alanlardan uzak tutmalıdır.
Soba, ocak gibi cihazların üzerine tencere, çaydanlık gibi ev aletlerini koyduğumuzda çocukların uzanamayacakları konumda olmalarını sağlamalıyız.
Çok basit önlemler de çocukları olası ev kazalarından uzak tutacaktır. Örneğin ocak üzerinde tava tipi saplı bir ev eşyası varsa sapı mutlaka iç tarafa bakmalıdır. Ocağın üzerinden dışa doğru uzanan bir tavanın sapı çocuğun çarparak üzerine düşürmesi riskini barındırır.
Tuz ruhu, deterjan gibi zehir içeren temizlik ürünleri dolapların alt raflarına asla koymayın. Çocukların o rafların içindekilere kolaylıkla ulaşabileceğini unutmayın, bu dikkatsizlik size pahalıya mal olabilir.
Bir sehpa veya masa üzerinde açıkta olan renkli ilaçlar çocuklar için çok cazip birer “şeker”dir aslında. İlaçlar evin içinde çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmelidir.
Çocuklarınızı evde yalnız bırakmayın. İstatistiklere göre çocukların karıştığı ev kazalarının yüzde 90’ı çocuk evde yalnız başına veya kontrolden uzaktayken yaşanmaktadır.
Küçük nesneleri çocuklar kolaylıkla yutabilir. Oyuncak seçiminde üzerinde küçük parçalar bulunan oyuncakları tercih etmekten kaçının, ortalık yerde böyle şeyler olmamasına dikkat edin.
Sadece yasaklar koymanın çocukları ev kazalarından korumak için yeterli olmayacağını kabullenin. “Sana bunu yasaklıyorum” türü cümleler kurmak yerine çocuğunuza yapacağı davranışın zarar verebileceğini, nelere yol açabileceğini anlatmakta fayda var. Yasaklamak ters tepki yaratabilir ve yasaklanan şeyin çocuk için daha cazip olmasına sebep olabilir. Bir diğer etkili yöntem çocuklara bu öğretiyi eğitici veya önleyici olduğuna kanaat getirdiğimiz video ve reklamları çocuğa izletmek olacaktır. Tehlikeleri korkutmadan anlatmanız da uzmanlar tarafından önerilen yöntemler arasındadır. Çocukların kimi davranışlarını büyüklerinden kopyaladığını unutmayın, tehlikeli hareketler yaparak kötü örnek olmayın.