Çörek Otu Tüketmeniz İçin 10 Sebep

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyah susam olarak da anılan çörek otunun faydaları oldukça uzun bir liste oluşturuyor. Hakkında tıbbi makaleler de yazılmış olan çörek otu yaşadığımız gezegenden gelip geçmiş hemen bütün medeniyetler tarafından bilinen ve kullanılan yararlı bir tohum olarak birçok sağlık sorununun azalmasına, hafiflemesine yardımcı oluyor.

Bu her gün avuç avuç, kaşık kaşık çörek otu yememiz gerektiği anlamına gelmiyor tabii. Ve siyah susamı bir alternatif tedavi olarak düşünmemek gerekiyor, herhangi bir hastalığınız için ilaç kullanıyorsanız, çörek otu bana çok iyi gelebilir diye ilacı kullanmaktan kafanıza göre vazgeçmiyorsunuz. Buna ancak doktorunuz karar verebilir zaten.

Çörek otunu tedaviyi destekleyen bir unsur olarak düşünmelisiniz. Ayrıca, özellikle sağlık sorunlarınız varsa, farklı kaynaklardan derlenen bilgilerle hazırlanan bu tip yazılara dayanarak kendinizce bir tedaviye başlamaya kalkmamalı, önce doktorunuza danışmalısınız. Ben bu yazıyı yazarken günlük olarak kullanılması gereken miktarlar konusunda 1 – 2 farklı bilgi buldum mesela. Doktorunuz size daha kesin bilgi verecektir.

Çörek Otu Tüketmenin Faydaları

1. Kalp Sağlığı

Çörek otunun içeriğinde bulunan sesamolin ve sesamin kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olur. Tohumları magnezyum açısından da zengin olan çörek otunun kan basıncının yükselmesini kontrol edici etkisi de vardır.

2. Deri Ve Kemik Sağlığı

E vitamini bakımından zengin olan siyah susam tohumu böylece cildin canlı ve sağlıklı olmasına yardım eder. Susam yağı bebeklerin cildine yumuşak ve nazik hareketlerle masaj yapmak için kullanılabilir. Bu yağ narin ciltleri kzıarıklıktan korumak açısından da etkilidir. Çörek otu tohumlarının içeriğindeki kalsiyum ve çinko kemiklerin güçlü kalmasına yardım eder. Çinko ayrıca kemik yoğunluğunu arttırır. Çörek otu kemik erimesi (Osteoporoz) riski altında olan yaşlı erkeklere ve menopoz öncesi dönemdeki kadınlara özellikle tavsiye edilir.

3. Yaşlanma Karşıtı Özellikler

Çinlilerin bitkilerle tedavi uygulamalarında çörekotunun özel bir yeri vardır; hafıza zayıflaması, görme yetisindeki zayıflama, saçların grileşmesi ve işitme kaybı gibi yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi veya azaltılması için çörek otu tohumlarını tavsiye ederler. Tohumlar, içerdikleri B vitamini ve demir sayesinde yaşın ilerlemesinin yol açtığı bazı belirtilerle mücadele ederler. Ayrıca cildi UV ışınlarının zararlı etkilerinden korur, göze hoş görünmeyen renk tonu farklılıklarının ve kırışıklıkların oluşmasını önlerler.

4. Solunum Yolları Ve Damar Sağlığı

Siyah susam tohumlarındaki magnezyum astım hastalarının yaşadığı bir sorun olan havayolu spazmını engeller. Kan damarlarının migren ataklarını başlatan trigeminal spazmını önler. Kan basıncını düşürerek vücudun felçten, kalp krizinden ve diyabetik kalp hastalığından korunmasına yardım eder. Menopoz vb. bir sebeple bozulan uyku düzeninin tekrar normale dönmesine yardımcı olur.

5. Romatoid Artrit Hastalığından Kaynaklanan Ağrı Ve İltihaplar

Çörek otu tohumu bakırdan yana zengin olduğu için antioksidan ve antienflamatuar (Vücuda zarar veren maddeleri ve iltihaplanmayı önleyen) özelliklere sahiptir. Bakır minerali aynı zamanda kan damarlarına kuvvet, yapı ve esneklik kazandıran elastin ve kolajenin çapraz bağlanmasına da yardım eder.

6. Kansere Karşı Koruma

Siyah susam tohumlarındaki fitokimyasallar (Phylosterol) ve antioksidanlar vücudu bazı kanser türlerinden korur, örneğin kolon kanseri. Tohumların içeriğindeki sesamin karaciğeri serbesrt radikallerin vereceği zarardan korur. Karaciğerin sağlıklı olması vücudun detoks yapmasını, yani organizmaya çeşitli yollarla giren zararlı maddelerden kurtulmasını sağlar. Phylosterol ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirerek de kanser riskini azaltır.

7. Laktasyon (Vücutta süt üretiminin artması)

Çörek otu anne sütünü arttırır, bu yüzden emziren anneler için faydalıdır. Tohumlar magnezyum, çinko, kalsiyum, bakır, B vitaminleri, demir, doymamış yağ ve protein, çinko gibi süt veren kadınlara fayda sağlayan maddeler içerir.

8. Sindirim Sisteminin Sağlığı

Çörek otu tohumlarında sağlıklı sindirim için gerekli olan diyet lifi bulunur. Tohumlar ayrıca hazımsızlık ve kabızlık sorunlarını hafifletirler.

9. Stres Azaltıcı Etki

Çörek otunun içerdiği kalsiyum ve magnezyum stresi hafifletir. Tohumların içeriğinde vücudun serotonin üretmesine yardımcı olan maddeler vardır. Serotonin derin uykuya dalmaya, ruh halini dengede tutmaya ve ağrının azalmasına yardımcı olan bir bileşiktir.

10. Adet Öncesi Semptomlarını Hafifletme

Çörek otunun içeriğinde bulunan kalsiyumun  kadınların adet dönemine az bir zaman kala yaşadıkları sıkıntı veren belirtileri hafifletmenin yanısıra migren ağrıları üzerinde de azaltıcı etkisi vardır.

Çörek Otu Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Söz konusu olan ister basit, ister ölümcül bir hastalık olsun, vücudumuz kendini korumak ve hastalıklarla mücadele etmek için bağışıklık sistemini faaliyete geçirir. Bağışıklık sistemi, vücudun sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde işlediği durumlar hariç her türlü hastalık durumunda devreye girer. Hastalığın gidişatını belirleyen şey hastalıkla vücudun savunma sistemi arasındaki mücadeledir. Herhangi bir hastalığın tedavisi için verilen ilaçların etkili olması bağışıklık sisteminin yeterince güçlü olmasına bağlıdır.  Tıbbi dergilerde çörek otunun pek çok hastalık üzerinde tedavi edici bir etki yaptığını ve bu etkilerin her zaman bağışıklık sisteminin dengeli olarak güçlenmesiyle ilişkili olduğunu ifade eden çok sayıda makale yayınlanmıştır.

Gebe Kadınlar Kullanmamalı

Çörektounun gebe kalma ihtimalini arttıran bir etkisi olduğu düşünümektedir, bu yüzden hamilelik öncesinde 6 – 7 ay süreyle kullanılması tavsiye edilir. Fakat rahim kaslarının kasılmasını uyararak düşük riskine yol açabileceği için gebelik sırasında kullanılmamalıdır. Doğuma 1 – 2 gün kala tekrar başlanarak emzirme süreci boyunca düzenli kullanılması annenin ve çocuğun sağlığı açısından faydalı olur.

Nereden / Nasıl Alınır

Aktarlar ve baharatçılar kiloyla çörekotu satışı yaparlar. Bunların neredeyse tamamı ithal çörek otudur. Aktarların sattığı çörek otu çoğunlukla çiğ olmakla beraber ithal çörek otlarının bir kısmı kavrulmuş haldedir. Çörek otunun, beklenen faydaları göstermesi için çiğ olması gerekir. Kavrulmuş çörek otu tedavi edici özelliklerininin büyük kısmını kaybeder.

İkisi arasındaki farklar hakkında da biraz bilgi verelim: Çörek otunun çiğ formunu çiğnerseniz ağzınıza acı, rahatsız edici bir tat gelir. Kavrulmuş çörek otu çiğnediği zaman acı bir tat bırakmaz ve kokusu da hoştur. Çiğ çörek otunu ıslatılmış pamuğa ekerseniz 1 hafta sonra filiz verdiğini fark edersiniz. Kavrulmuş hali ise ıslak pamukta filizlenmez.

Çörek Otunun Günlük Kullanımı

Radyoloji uzmanı Dr. Mehmet Kılınç tarafından önerilen günlük dozlar şu şekildedir (Herhangi bir hastalığın tedavisini desteklemek için):

*Genel olarak her 10 kg vücut ağırlığı için yaklaşık 1 gram (Yarım çay kaşığı)

*Kilosu 10 kilonun altında olan çocuklar için 1 gram

10 – 20 kg arası vücut ağırlığı için 2 gram (1 çay kaşığı)

20 – 30 kg arası vücut ağırlığı için 3 gram (1.5 çay kaşığı)

Ağırlığı 50 kg civarı olan erişkinler için 5 gram (2.5 çay kaşığı)

Ağırlığı 60 kg ve üstünde olan yetişkinler için 3 veya 4 çay kaşığı

Çörek otunun 2 gramı, dolu dolu bir çay kaşığına denk geliyor. 1 silme tatlı kaşığı olarak da düşünülebilir. 2 gram çörek otu tohumu aşağı yukarı 600 – 65o adet tohum demektir.

*Günlük çörek otu tüketimi her koşulda en fazla 8 gram olmalıdır. 8 gram çörek otu 1 kerede veya sabah / akşam olmak üzere 2’ye bölünerek kullanılabilir. Bu şekilde en az 6 ay boyunca kullanılmalıdır.

*İlk 3 ay düzenli kullanımdan sonra haftada 2 gün ara vermek iyi olur.

*Sağlık sorunu olmayan çocuk ve erişkinler de yukarıda belirtilen dozların yarısını kullanabilirler. Böylece vücut dirençleri artacaktır.

*Bir kaynağa göre de çörek otunun günlük kullanım miktarı 2 gramı geçmemeli, kişi, bu miktarı en az 2 ay (Sonuçtan emin olmak için öncelikle 6 ay düzenli kullanım tavsiye ediliyor, 2 ayı, aşağısı kurtarmaz şeklinde düşünün.) boyunca kullandıktan sonra beklediği faydayı göremezse 2 ayda bir 1 gram arttıra arttıra 8 grama çıkarmalıdır.

*Çocuklarda çörek otu kullanımı: Ağızdan beslenmeye başlamış olan her yaştaki çocuklar çörek otu tüketebilir. Bir çocuğa ilk kez veriliyorsa önce tavsiye edilen günlük miktarın dörtte biriyle başlanıp 2 – 3 haftada önerilen miktara çıkılmalıdır. Aç karnına ve zorla çörek otu tüketmek bazı çocukların tiksinmesine ve daha sonra çörek otu yemek istememesine yol açabilir. Çörek otu tohumlarını ısıtmadan yemeklerin içine katabilirsiniz.

Çörek Otu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

*Uzun süre ve yüksek dozda çörek otu kullanmak vücuda zarar verebilir, örneğin böbrekleri ve karaciğeri yorabilir.

*Kan şekeri düşük olanlar çörek otunu gereken tedbirleri alarak tüketmelidir, zira kan şekerini düşürür.

*Çörek otu tohumu alırken tohumların büyük, temiz ve simsiyah olmasına dikkat etmek gerekir.

*Siyah susamın içeriğinde yeterinde Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri bulunduğundan, günlük olarak 2 gramdan fazla çörek otu kullananlar günlük ve düzenli olarak bu asitleri içeren tablet vb. kullanıyorlarsa bu kullanımdan vazgeçmelidirler.

*Çörek otu kullanımı herhangi bir tedaviyle beraber yürütülebilir. Ancak bazı durumlarda, özellikle kanser hastalarına uygulanan ışın tedavisi sırasında kullanıma ara vermek gerekebilir.

*Böbreklerinizde ve safra kesenizde varlığından haberdar olmadığınız taşlar varsa çörek otu bu taşların hareketlenmesine, erimesine, hatta düşmeye başlamasına yol açabilir. Bu durumda bazen hafif, bazen de dayanılması zor ağrılara maruz kalabilirsiniz. Böyle bir sorun yaşarsanız hiç zaman kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurun ve çörek otu kullandığınızı da söyleyin.

*Aç karnına çörek otu tüketmenin ciddi bir sakıncası yoktur. Fakat sindirim sisteminiz sağlıklı değilse mide tahrişi, yanma, bulantı, ekşime gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden çörek otunu yemekten sonra almak daha doğrudur. (Dr Mehmet Kılınç da hafif bir yemeğin üstüne veya yarı tok haldeyken alınmasını öneriyor.)

*Çörek otu vücuttaki mutluluk hormonu (Serotonin) seviyesinin düşmesine yol açabilir.

*Çörek otu yağı harici kullanımda hassas ciltlerin alerjik tepki vermesine yol açabilir. Bu yağı haricen kullanacaksanız önce vücudunuzun görünmeyen bir kısmında bir süre test yapmanız önerilir. Çörek otu yağını içmeyi düşünüyorsanız da güvendiğiniz bir yerden katkısız, hilesiz, kullanım ömrü dolmamış bir ürün almaya özen gösterin.

*Çörek otundan maksimum faydayı sağlamak için tohumları güvenilir bir yerden almaya dikkat edin ve kavrulup kavrulmadığını mutlaka sorgulayın.

*Düzenli olarak çörek otu kullanmaya başladıktan sonra bazı yan etkilere maruz kalabilirsiniz. Kişiden kişiye değişen ve genellikle geçici olan bu yan etkiler birkaç gün de, birkaç hafta da sürebilir. Bu genellikle yabancı kaynaklarda “Die off symptoms” olarak geçen durumla ilgilidir. Vücuttaki bazı zararlı organizmalar ilaçlarla veya bitkilerle yapılan bir tedavinin sonucunda öldüğünde, bu mikroorganizmaların içlerinde yer alan veya onlardan arta kalan zehirli maddeler serbest kalır. Bu da mevcut hastalığın etkilerinin güçlenmesine ya da farklı bedensel ve ruhsal yan etkilere yol açabilir. Çörek otu kullanırken güçlü yan etkiler hissederseniz kullandığınız dozu düşürmelisiniz.

Nasıl Hazırlanır

Bir seferde kullanacağınız kavrulmamış ve fırınlanmamış çörek otunu kahve değirmeni, karabiber değirmeni veya elektrikli kahve öğütücüsü ile ve kepek iriliğinde olmasına dikkat ederek öğütebilirsiniz. Çörek otu tohumları un veya kepek iriliğinde öğütülebilir, fakat un kadar ince öğütürseniz mideniz tahriş olabilir ve bulantı sorunu yaşayabilirsiniz. Çörek otunu öğütmek için bu tip bir alet alacak olursanız alışverişe yanınızda bir miktar tohumla çıkmanız iyi olur, çünkü her değirmen çörek otunu eritemiyor.

Yenecek miktarda çörek otunu öğüttükten sonra bekletmeden ağza alıp bir miktar suyla beraber çiğnemeden yutmak tavsiye edilir. Öğütülmüş tohumları bekletirseniz tohumlar oksitlenir, böylece yapıları bozulur, içeriklerinde bulunan aromatik yağ asitleri bulaşır ve çörek otunun faydalı etkileri azalır.

Tohumları öğütmeden ağzınıza alırsanız büyük kısmını hazmedemezsiniz.

Ağzınızda çiğneme yoluna da gidebilirsiniz ama bu şekilde yeterince öğütülmesi zordur. Ayrıca bulantıya yol açabilir.

Çörek otu Macunu Tarifleri

Ballı Macun

200 gram öğütülmüş çörek otunu 1 kilo balla karıştırıp bir kaba koyun. Kabın üstünü tülbentle örtün. ve bu şekilde 3 gün 3 gece bekletin. Bu süre boyunca kabın ay ve yıldızları görecek bir yerde durması tavsiye ediliyor, bunun sebebini merak ettim, şöyle bir bakındım ama cevabı bulamadım. Bu şekilde hazırladığınız macundan aç karnına olmak üzere günde 3 kere 1 çay kaşığı yüyebilirsiniz.

Tahin Pekmezli Macun

100 gram öğütülmüş çörek otunu 100 – 150 gr pekmez + 200 gr tahin karışımına ekleyin. Macundan sabahları 1 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Çörek otu macunu hazırlarken tohumları çok hızlı bir şekilde öğütüp ekleyeceğiniz maddelerle bekletmeden, çabucak karıştırmalısınız. Aksi takdirde tohumların faydalı bileşenleri özelliklerini yitirebilir. Tohumların kalitesine dikkat ettiğiniz kadar macuna ekleyeceğiniz diğer malzemelerin kalitesine ve doğallığına da dikkat ederseniz ortaya daha şifalı, daha faydalı bir macun çıkar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çörek Otu Tüketmeniz İçin 10 Sebep

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin