Detoks için özet olarak en basit tabiri ile, vücuttaki toksinlerden kurtulma yöntemidir diyebiliriz. Toksin ise yine en basit tabiri ile zehir demektir ve bu zehirleri vücudumuz kendisi ürettiği gibi dışarıdan da alabilir. Detoksun amacı ise vücuda bir şekilde girmiş ya da vücudumuz tarafından oluşturulmuş bu zehirlerden kurtulmaktır.
Bu tür diyetler çok farklı şekillerde ve yöntemlerle yapılabilir. Birçok farklı besin öğesi ile yapmanız mümkün. Örneğin, ayran detoksu, meyve detoksu, sebze detoksu, bitki çayı detoksu vb. gibi. Fakat aslında tek tip beslenme doğru bir şey değildir ve kısa süreli de olsa bazı zararları olabilir. Böyle bir şeye ihtiyacınız olduğundan ve genel sağlık durumunuzun iyi olduğundan emin olmadan bu şekilde beslenmenizi öneren bir programı uygulamamalısınız.
Detoksun amacı bir nevi vücudumuzu dinlendirmek ve bu dinlenme aşamasında toksinlerden arındırmaktır. Vücuda verdiği faydadan olacak ki bu diyeti düzenli olarak belli zaman aralıklarında tekrar edenler oldukça fazladır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus vardır ki bu arındırma işlemi kesinlikle sürekli bir diyet biçimi değildir. Türüne göre zamanı değişkenlik gösterir. Ortalama 5-7 gün arası uygulanan ve sonrasında mutlaka ara verilmesi gereken bir diyet yöntemidir. Hatta bazı beslenme uzmanlarına göre 3 günden fazla detoks yapmak doğru değildir ve şablon bir detoks programını uygulamadan önce bir doktora danışmanız gerekir.
Kimler Detoks Yapabilir
Vücuttaki toksinlerden arınmak isteyip de bu tür diyetleri tercih edenler olumlu yönde sonuç alabilirler, fakat uyguladıkları programdan zarar da görebilirler. Vücudumuzun zaten atıklarla baş etme programı vardır, yani insanın bedeni kendi detoksunu yapar aslında. Bedeninize iyi davranıyor, iyi bakıyorsanız böyle şeylerle uğraşmanız gerekmez. Ama aşağıdaki durumlar söz konusu ise kısa süreli bir detoks düşünebilirsiniz:
Hayatınızda stres seviyesi yüksek ise
Kirli havaya çok maruz kalıyorsanız
Spor yapmıyorsanız
Yeterince sebze ve meyve yemiyorsanız
Ağzınız kokuyorsa
Yeterince uyumuyor veya uyuyamıyorsanız
Fazla miktarda sigara ve / veya alkol kullanıyorsanız
Sıklıkla ilaç kullanıyorsanız
Kendinizi her zaman bitkin ve halsiz hissediyorsanız
Sabahları uyanmak size çok zor geliyorsa
Kimler Detoks Yapmamalıdır
Bebek bekleyen veya emziren kadınlar
Yetişme çağındaki gençler (18 yaşın altındakiler, tıbbi bir zorunluluk ve doktor tavsiyesi söz konusu olmadıkça detoks yapmamalıdır)
Yaşlı bireyler
Kalp hastaları
Böbrek ve karaciğerinde sorun olanlar, gut hastaları, diyabet sorunu olanlar
Tansiyon hastaları
Bağışıklık sisteminde sorun olanlar