Dişlerimiz kıymetini ancak kaybettikten sonra anladığımız organlarımızdır. Diş sağlığı için yapılması gerekenler uygulandığı zaman sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak mümkünken, çoğumuz bu konuda ihmalci davranırız. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 defa, 2 dakika süren diş fırçalama seansları yapmanın önemini gayet de iyi biliriz aslında. Ne var ki günde 4 – 5 dakikamızı bu işe ayırmak zor gelir bazen. Oysa diş fırçası ve diş ipi kullanarak doğru tekniklerle ve düzenli diş bakımı yapmanın orta ve uzun vadede çok ciddi avantajları vardır. Dişlerin ihmal edilmesinin sonuçları her zaman kısa vadede ortaya çıkmayabilir ama yıllar geçerken bu ihmalin yarattığı olumsuz sonuçlar kendini göstermeye başlar.
Millet olarak doktor yüzünü sadece hastalandığımızda görmek gibi kötü bir alışkanlığımız var. Konu dişlerimiz olunca daha da ihmalci oluyor, diş sağlığını korumanın dişlerimizi fırçalamaktan ibaret olduğunu sanıyor, onu da yanlış uyguluyoruz. Örneğin diş macunu reklamlarında fırçanın üzerine bolca sıkılan macunu görüyor, aynı hoyratlığı gösteriyoruz. Halbuki dişimizi asıl fırçalayan macun değil fırçanın kendisidir. Reklamda macunun bolca sıkılması tüketiminin daha fazla olması için uygulanan satış amaçlı bir taktiktir.
Birçok diş çürüğü aylar içinde oluşmaktadır ve biz bunu göremeyiz. Ancak ağrılar başladıktan, hatta bazen dayanılmaz hale geldikten sonra dişçinin yolunu tutarız. Diş hekimine gitmek için dişimizin ağrımasını beklememeli, senede iki defa diş kontrolü yaptırmak için doktora gitmeliyiz.
Diş sağlığından kasıt sadece dişlerden ibaret değildir, konu diş etlerini de kapsamaktadır. Çocukluk dönemindeki beslenme diş etlerinin sağlıklı gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu dönemde flor, fosfor ve kalsiyum mineralleri ile A, C ve D vitaminleri yeterince alınmalıdır. Süt ve süt ürünleri ile taze meyve tüketimi çok önemlidir. Çocuklarımız için almamız gereken bir diğer önlem de, şayet ellerini çenelerine dayayıp ders dinleme alışkanlıkları varsa onları bu alışkanlıktan kurtarmaya çalışmaktır. Zira bu alışkanlık diş yapısına ve çeneye zarar verir.
Bunu gerektiren bir durum olmadığı sürece sürekli yumuşak besinler tüketmek doğru değildir. Elma, havuç gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş etlerini güçlendirir.
Yemek sonrası diş etlerinin arasında kalan artıkları kürdanla almak da yanlış bir tutumdur. Diş aralarını temizlemek için diş ipini tercih etmelisiniz.
Ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişler dişle kırılmamalıdır. Ağza parmak ve kalem sokma, yanak ısırma, sürekli sakız çiğneme gibi alışkanlıklar dişlere ve diş etlerine zarar verir.
Diş sağlığı için yapılması gerekenler çerçevesinde davrandığımız zaman en büyük kazancımız gönül rahatlığıyla ve dişlerimizi kimseden saklamaya gerek görmeden gülmek, kahkaha atmak olacaktır. Diş sağlığı bu yönüyle ruh sağlığıyla da ilgilidir, çünkü düzenli olarak fırçalanan, kontrolden geçen sağlıklı dişler güzel görünür ve bu da insanın güvenini arttırır.