Anne olacağımızı öğrendigimiz andan 9 aylık gebelik sürecinden sonra nihayet onu hastanede kucağımıza aldığımız ana kadar dünyamızın merkezi heyecan ve hevesle beklediğimiz bebeğimizdir. Alışverişe onun için çıkar, yatıp kalkıp ona nasıl bir oda hazırlayacağımızı, neler giydireceğimizi düşünürüz. Daha doğmadan tüm hayatını planlamaya kalkarız. Her şeyi onu düşünerek yaparız.
Ama ne yazık ki bazılarımız bu arada onun yerine de yeme veya kontrolsüz bir şekilde beslenme hatasına düşeriz. Sabırsızlıkla beklediğimiz o an geldikten, bebeğimizi kucağımıza aldıktan sonra da aldığımız kiloları nasıl vereceğimizi düşünmeye başlarız.
Aslında doğum sonrası kilo vermek adına hemen paniğe kapılıp deli gibi diyet ve spora saldırmaya kalkmamalısınız. Kendinize toparlanmak için gerekli zamanı tanımak zorundasınız.
Ayrıca bebeğinizle geçireceğiniz en güzel anları karamsar düşüncelerle zehir etmeye de gerek yok. Adım adım ve sakinlik içinde eski halinize dönmeniz hiç de imkansız değil.
Doğum sonrası spora başlangıç :
İlk yapılabilecek, en kolay ve zararsız spor yürüyüş sporudur. Doktorunuz izin verir vermez hafif tempolu yürüyüşlerle işe başlayabilirsiniz. Açık havada yapılacak yürüyüşler bebeğinize de iyi gelecektir. Eskiler, 40 gün bekle, 20 gün bekle gibi süreler koyup; lohusaları eve kapatırlardı. Ben 3 çocuğumun doğumundan hemen sonra açık havaya çıktım. Bunun bir zararını da görmedim.
Açık hava yürüyüşlerine her gün yapacağımız nefes hareketlerini de ekleyebiliriz. Nefes çalışmasını şöyle yapacağız: Nefes alırken karnımızı havayla doldurup, verirken iyice içimize çekeceğiz. Doğum sonrası hemen karnı içe çekmek kolay olmayabilir ama zamanla kaslar alışacaktır.
Özellikle sezaryen olanlar bilir, karın kasları uzun süre hissiz kalır. Karnınızı içeri çekmekte zorlanırsınız. O yüzden sabırlı olup, kendinize zaman tanıyın. Yaptıkça kaslar güçlenecek ve her gün biraz daha rahat içinize çekebildiğinizi göreceksiniz. Nefesinizi her zaman aldığınız süreden daha uzun sürede vermelisiniz. Bu size yağ yakımında da yardımcı olacaktır. Örneğin nefes alırken 10’a, verirken 20’ye kadar sayın. Daha fazla yapabiliyorsanız süreleri uzatabilirsiniz.
Doğum sonrası sporda ikinci adım :
Doğumdan 6-7 hafta sonra yine doktorunuzun onayını alarak hafif egzersizlere de başlayabilirsiniz. Yine sezaryen olanlar, vücutlarının sinyallerini dinlemeli ve hareketleri zorlamadan uygulamaya çalışmalıdır. Pilates doğum sonrası için çok faydalı bir spordur. Önce kolay olan hareketlerle başlayıp, bunları her hafta azar azar arttırabilirsiniz. Zaten vücudunuz da size hazır olup olmadığını belli edecek sinyalleri verecektir. Kondisyonunuz arttıkça, hafif ağırlıklar eklemek kaslarınızı da güçlendirecektir. İki küçük su şişesi ile başlangıç yapabilirsiniz.
Gebelik sonrası beslenme konusuna gelince, ben üç çocuk annesi olarak süt verme ve hamilelik döneminde her şeyi yeyip içmemiz gerektiğine inanmıyorum. Aşırı şekerli gıdalar ve hamur işleri ne bize, ne de bebeğimize bir yarar sağlar. En doğrusu yine doğal karbonhidratlar, sağlıklı yağlar ve proteinler, sebze ve kontrollü meyve tüketimidir. Sebzeyi bol bol yiyebiliriz.
Karbonhidrata ihtiyacımız olsa da, günün erken saatlerinde ve abartmadan tüketmek en doğrusudur. Akşam saatlerinde de protein ve sebze karışımı, hem sizi tok tutacak hem de kilo almayı, yağlanmayı engelleyecektir. Akşam yemeklerini erken yemek en sağlıklısı olsa da, süt verme döneminde uzun zaman aç kalmamaya çalışmalı; beslenmenizde yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklara da yer vermelisiniz.
Kendinizi toparladığınızda yapabileceğiniz örnek bir çalışma da ekliyorum:
Sağlıklı ve fit günler diler, beslenme / diyet, sağlık, alışveriş ve sporla ilgili yazılar ve videolar yayınladığım bloguma da beklerim.
Güzel öneriler :) İkinizin de emeğine sağlık :)
Teşekkür ederim. İkimiz adına da. = )
Cok tesekkür ederim yurdagülcüm 😍😍😍
Yeni annelere hediyem olsun. Konuk ettigin icin tesekkür ederim 😍
Ne demek, her zaman bekleriz. Arada bir birbirimize misafir yazar olalım diyorum ben, bu bir başlangıç olsun.