Taze, diri bir görünümü olan biçimli ve dolgun dudaklar güzelliği ve çekiciliği arttırır, bu çok eski çağlardan beri böyle kabul edilmiştir. Dudaklarınız yapı itibarıyla ince ise veya geçen yılların etkisiyle incelip gevşediyse dudak estetiği yaptırarak canlı ve hacimli görünmelerini sağlayabilirsiniz. Bu tip estetik uygulamalar daha çok dudak kalınlaştırma amacıyla talep ediliyor fakat dudaklarının kalın olmasından şikayetçi olanlar için dudak inceltme operasyonu da yapılabiliyor.
Dudakları kalınlaştıran, kırışıklıklarını azaltan, konturlarını daha belirgin hale getiren çeşitli yöntemler var. Meydana gelecek değişikliğin doğal görünmesi de önemli, her şeyin yolunda gitmesi ve sonucun mükemmel olması için bu işi iyi bir yerde, deneyimli ve güvenilir bir hekime yaptırmak gerekiyor. Dudak dolgusu için sık kullanılan maddelerden biri uygulanması oldukça basit olan ve 4 – 6 ay arayla yenilenmesi gereken hyalüronik asit. İnsan vücudunun dokularında bulunan ve bağışıklık sistemini güçlendirmek, su tutmak, dokuları tamir etmek gibi faydaları olan bu maddeyle yaptırılan dudak enjeksiyonu kısa süreli bir dolgunlaşmaya yol açıyor fakat alerji riski taşımıyor. Şu ana kadar önemli bir yan etkisi görülmeyen hyalüronik asit dokulara zarar vermediği ve doğal görüntüyü çok bozmadığı için vücuda verilebilecek en zararsız yabancı maddeler arasında sayılıyor.
Otokolajen diye bir şey var; bunu kişinin kendi dokularını laboratuara gönderip birtakım işlemler yaptırarak elde ediyorlar. Ayrıca tesosyal kiss, juvederm volift, restylane lip volume gibi dolgu maddeleri de var. Bunların etki alanları, etki süreleri falan farklı; gerek bu açılardan, gerekse komplikasyona yol açıp açmadıkları açısından araştırmak lazım.
Bedenine yabancı bir madde enjekte girmesi fikrinden hoşlanmayanlar yağ transferi ile dudak estetiği yaptırma yoluna gidebilirler. Bu yöntemde kişinin kendi vücudundan yağ hücreleri çekiliyor ve dudak bölgesine enjekte ediliyor. Lokal anestezi altında yapılan bu işlem alerji vb. yan etkilere yol açmıyor. Enjeksiyon yapılan bölge canlı yağlı dokuya “Bu bizden, aramıza alalım madem” muamelesi yapıyor. Uygulamanın sonucunda ortaya baya dolgunlaşmış, canlı, doğal ve diri dudaklar çıkıyor.
Dudak dolgunlaştırma işlemi yaptırmak isteyenlerin bu konuyu çok iyi araştırması gerekiyor. Çünkü piyasada vücudun farklı bölgelerine enjekte edilebilen 150’den fazla estetik dolgu maddesi çeşidi var ve bunların bazıları kişiye zarar verebiliyor. Silikon mesela; göğüs büyütme amacıyla kullanıldığında sorun yaratmayan bu madde dudakları kalınlaştırıyor ama dokuların normal anatomisini bozma, his kaybı ve alerjik reaksiyonlara yol açıyor. Sığırdan elde edilen kolajenle yapılan kolajen enjeksiyonu da riskli görünüyor.
Dudağa kalıcı dolgu yaptırmak her estetisyenin sıcak baktığı bir şey değil gördüğüm kadarıyla. Kalıcı dolgular dudaklarda alerji, ayrıca zaman içinde şekil bozukluğu ve topaklanma olmasına yol açabiliyor. Geçici dolgularda ise sonuç kısa süreli ama daha sağlıklı ve daha risksiz. Dudağa enjekte edilecek dolgu maddesinin miktarı da önemli; fazlası istenmeyen görünümlere yol açabiliyor. Çok dolgun, çok seksi dudaklara sahip olmak tek amaç olmamalı; kişi yüzüne yakışacak, orantıyı bozmayacak, doğal görünümlü dudakları tercih etmeli. Bu işin şeyini çıkaranların görünümü çok bozulabiliyor, internette böyle örnekler görebilirsiniz.
Dudak estetiği basit bir iş değil; doktorun deneyimi, kullandığı dolgu maddesinin cinsi, kalitesi ve miktarı, dolguyu nereden yapacağı; bunlar ve başka şeyler sonucu ciddi derecede etkiliyor. Yanlış bir uygulama sadece kötü bir görünüme değil sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
Dudak estetiğiyle dudaklardaki çökme, dudak kenarlarındaki kırışıklıklar, simetri sorunu gibi sorunlar da ortadan kaldırılabiliyor. Uygulamadan sonra morarma, kızarıklık veya şişlik oluşuyor fakat iyi bir estetisyen tarafından yapılmış sağlıklı, doğru bir müdahale söz konusuysa bunlar kısa bir süre sonra yok oluyor. Hekimin işlemden sonrası için verdiği tavsiyelere harfiyen uyulması da çok önemli.
Dudakları dolgun gösteren makyaj hileleri için tıklayın
Dudak kalemi kullanmanın püf noktaları için tıklayın