Ev İşleri İçin 25 Püf Noktası – Meltem Açıkel

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun yıllardır TV programlarında yemekler, güzellik, cilt bakımı, ev işleri gibi konularda  pratik bilgiler veren Meltem Açıkel özellikle kadınlar tarafından ilgiyle izleniyor.  Binkelam ziyaretçileri için bu sabah ne yazsam diye Google’la görüşürken bu konuda bir yazı yazmaya karar verdim. İşte Meltem Açıkel’den ev işleri için 25 püf noktası:

1. Yemekler için yeşillik karışımı: 1’er demet dereotu, fesleğen, maydanoz ve taze nane alın. 2 su bardağı da kalın tuz temin edin. Yeşillikleri yıkayıp ince ince doğradıktan sonra tuzla karıştırın ve fırın tepsisine yayıp 80 derecede kurutun. Sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Elinizle ufalayıp bir kavanoza koyun. Böylece çorbalara ve yemeklere lezzet katacak bir yeşillik karışımı elde etmiş olacaksınız.

2. Saksı çiçeklerini beslemek için makarna veya patatesin haşlama suyunu ya da sebze sularını kullanabilirsiniz. Suyun soğumasını bekleyin ve saksı çiçeklerinizi bununla sulayın. Böylece doğal bir şekilde beslenmiş olacaklar.

3. Sandıktaki eşyaları güvelerden korumak için sandığın içine bir tülbente sarılmış at kestanesi tozu koyabilirsiniz. At kestanesini toz haline getirmek kolay değil, aktardan hazır olarak almak daha pratik olur.

4. Kireçlenmiş duş başlıkları karbonat ve maden sodasıyla kireçlerden arınır, pırıl pırıl olur. Başlığın üstüne önce karbonat serpin, sonra maden sodası dökün.

5. Yanmış tencereyi temizlemek için içine bir parça karbonat ve yarım çay bardağı sirke koyarak 1 gece bekletin.

6. Halıya çay döküldüğünde önce süngerle sıvının fazlasını alın. Sonra çayın döküldüğü yeri limonla ovun, son olarak da limon kolonyasıyla silin.

ev işleri için 25 püf noktası

7. Dolap içlerindeki rutubetlenme için küçük bez keselerin içine koyulmuş kedi kumu kullanabilirsiniz.

8. Banyodaki derz aralarını temizlemek için bir diş fırçasını diş macunu sürün ve derz aralarını fırçayla ovun. Sizi biraz yorar ama işe de yarar.

9. Lahana ve karnabahar haşlarken çıkan kokuyu önlemek için suyun içine dilimlenmiş limon atın.

10. Koltukları silmek için 1 leğen suyun içine bir tutam karbonatla yarım fincan sirke koyun. Bu karışımla silinen koltuklar tertemiz olur.

11. Muslukları parlatmak için üstüne karbonat serpilmiş süngerle silin.

12. Şekerlenmiş reçeller için: Reçel kavanozunu yarıya kadar suyla doldurulmuş bir tencerenin içine koyup şekerlenen kısım yok olana kadar kaynatın.

13. Tül perdeleri beyazlatmak için bir ön yıkama formülü var sırada:  5 -6 adet yumurtanın kabuğunu bir tülbentin içine koyup tülbenti düğümleyin. Su dolu bir leğene tül perdenizi koyun ve bu tülbenti de suyun içine bırakın.  Şimdi, elinize ev tipi bir pompa alın ve bu pompayı tülün bir şurasına, bir burasına denk getirerek bir süre suyu pompalayın. Su başlarında taşlara vura vura çamaşır yıkama şekli vardır ya, pompa biraz o etkiyi yapıyor.  Yumurta kabuklarının ve pompalamanın etkisiyle  tüldeki bütün kirler sökülecek ve su siyahlaşacak bu işlemin sonucunda. Tülü 1 – 2 saat suyun içinde bekletin. Sonra çıkarın, güzelce sıkın ve çamaşır makinesine atın. Bunu da yaptıktan sonra elinizde tertemiz, bembeyaz tüller olacak.

Bir de, yıkama sırasında bir nevi tül kolalama işlemi yapabilirsiniz.  Bunun için de makinenin çamaşırı durulayacağı zamanı kollamanız gerekiyor. Durulama başlamadan önce yumuşatıcı bölmesine 1 kaşık toz şeker ekliyorsunuz. Bu doğal tül apreleme yöntemi sayesinde tüller asıldığı zaman daha bir dik, daha bir asaletli duruyor.

meltem açıkel püf noktaları

14. Saç kurutma makinesi ile pratik ütü: Üstünüzdeki gömlek oturup kalkmalarınızdan ötürü falan kırıştı diyelim veya gittiğiniz yerde bavulunuzu açtığınızda özene bezene katladığınız kıyafetlerin kat yerlerinde kırışmalar olduğunu gördünüz. Ne yapıyorsunuz, o parçayı çekiştirip gerdiriyor (Kıyafet üstünüzde olursa daha kolay olur bu) ve fön makinesini üstünde gezdiriyorsunuz. Bu yöntem her çeşit kumaşta işe yarıyormuş, arz ederim. Sadece makinenin ısısının ne kadar olması gerektiği yolunda bir bilgi göremedim, çok yüksek olmaması gerekir herhalde.

15. Ev yapımı bulaşık deterjanı hazırlamak için temin etmeniz gereken malzemeler şunlar:

1 su bardağı çamaşır sodası

1 su bardağı boraks

1 su bardağı karbonat (Mikropları kırar, beyazlatır, temizler.)

1 yemek kaşığı küçük taneli kaya tuzu (Turşu yapmak için kullanılan.)

1 yemek kaşığı küçük taneli limon tuzu (Parlaklık ve hoş koku için, ayrıca mikrop öldürür)

Limon tuzu ve kaya tuzunu havanda döverek küçük parçalara ayırabilirsiniz. Fakat bunu yapmasanız da yıkama sırasında sıcak suyun etkisiyle eriyeceklerdir.

Malzemeleri karıştırıp bir kaba alın. Bu doğal bulaşık deterjanı ne miktarda kullanılacak peki, bulaşık makinesinin deterjan haznesini dolduracak kadar. Bulaşıkları parlatmak için de parlatıcı bölümüne sirke koyabilirsiniz.

16. Blender ve mikserlerin bıçaklarını bilemek için aletin içine bir parça limon tuzu veya kaya tuzu atın ve karıştırın.

17. Kuru fasulye ve nohudu 1 gece önceden suda bekletmek yerine uygulayabileceğiniz bir yöntem gelecek şimdi de Meltem Açıkel’den. Bu püf noktası şöyle bir özelliğe de sahip; kuru fasulye vb. gıdaların gaz yapma riskini ortadan kaldırıyor.

Nohut veya kuru fasulyenin çabuk şişmesi için kullanılan bu yöntem şöyle: Gıdanın üstüne biraz kimyon serpiyor, sonra da sıcağa yakın ılık su ekliyorsunuz. Suyun kaynar halde olmaması önemli. Sonra da kaynatılıp bekletilmiş sıcak süt ilave ediyorsunuz. Bekleme süresine gelince; 2 saat yeterli. Bütün bir gece yerine 2 saat, evet. Sonra da haşlayın ve ne pişirmek istiyorsanız pişirip afiyetle yiyin.

18. Fincanda Türk kahvesi hem de böyle mangalda yapılmış gibi, lezzetli, köpük köpük bir Türk kahvesi yapmak ister misiniz? Bu uygulama klasik ocakta, elektrikli ocakta, soba üstünde veya közde uygulanabilir. Fincanın ısıya dayanıklı porselen fincan olması gerekiyor. Üstünde çatlak olmadığından emin olun.

Kahve fincanını alın ve içine kahve, şeker kullanıyorsunuz şeker ve de soğuk su koyun. Su ne kadar soğuk olursa o kadar iyi, böylece kahvenin pişme süresi uzar ve bu da lezzetini arttırır. Sonra malzemeleri güzelce karıştırın. Elektrikli ocakta mı yapacaksınız, bir bölmeyi ısıtın ve fincanı üstüne koyun. Klasik ocakta yapacaksanız fincanın düşmemesi için ocak nihalesi kullanın. Ve bırakın kahveniz pişsin. Bu sırada fincanın kulpu da ısınacak, peçete vb. bir şeyle tutmaya dikkat edin. Bu yöntemle ihtiyacınıza göre 1 değil birkaç fincan kahve de yapabilirsiniz. Bunun için elektrikli ocak daha avantajlı oluyor tabii.

19. Ocak ve fırın temizliği için ev yapımı deterjan: Eşit miktarlarda Arap sabunu ve karbonatı güzelce karıştırın. Arap sabununun açık renkli olmasına dikkat edin, koyu renkli olanları yanmış yağla yapılıyormuş. Bunlar kötü kokulu oluyor ve temizlik açısından daha az etkili oluyormuş ayrıca. Cam ocak temizliği için özellikle etkili olan bu formül klasik ocaklarda da işe yarıyor. Elde ettiğiniz jel kıvamındaki karışımı ocağın üstüne fazla bastırmadan (Ki ocak çizilmesin) sürüp 10 – 15 dakika bekletmeniz yeterli, sonra da durulayın. Bu sırada ocağın soğuk olması gerekiyor.

ev işleri için püf noktaları

Bu doğal temizleyici fırının içindeki kararmış, yağlı bölümleri de güzel temizliyor. Hem böylece fırını bir daha kullandığınız zaman yemeklerinizin üstüne bir takım kimyasallar yapışması riskini ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Karışımı fırının içine sürdükten sonra fırını 30 – 40 derece gibi hafif bir ısıda çalıştırırsanız daha etkili olur. Miktarı size kalmış, günlük kullanım için ufak bir miktar hazırlayabilir veya fazlaca hazırlayıp bir süre kullanabilirsiniz. Söz ettiğim konular dışında tencere tava temizliği için, zemin temizliği veya derz aralarındaki siyahlıklar için de kullanılabiliyor. Çok yönlü, kullanışlı, basit, ekonomik ve kimyasal içermeyen bir formül; denemeye değmez mi?

20. Patates ve soğanları bozulmadan saklamak için birbirlerinden ayrı bir şekilde muhafaza etmek ve rutubetten korumak gerekiyor. Bunun için külotsuz naylon çorap kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Evet, böyle bir şey var. Bunun için yeni çoraplar alabileceğiniz gibi kullanılmış, kaçmış eski çorapları kullanma yoluna da gidebilirsiniz. İkinci şıkkı tercih edecekseniz kullanılmış çorapları iyice yıkayın ve karbonatlı – sirkeli suda bekleterek dezenfekte edin. Sonra da, diyelim ki patatesleri muhafaza edeceksiniz, çorabın ayak kısmına 1 patates koyun, düğüm atın – 1 patates daha koyun, düğüm atın; bu şekilde çoraba aldığı kadar patates koyun. Bu şekilde saklayın ve kullanacağınız zaman, kullanacağınız miktarda ürünü keserek yaptığınız diziden ayırın.

Meltem Açıkel patates – soğan hakkında şu tavsiyeleri de veriyor ayrıca: Bu ürünleri gereğinden fazla almayın, çünkü özellikle kaloriferli evlerde çok çabuk bozuluyorlar. Bir de, bir arada muhafaza etmeyin, zira bir sebeple birbirlerinin bozulmasına yol açıyorlar. Aynı cinsten olanları bir arada olduğunda bile bozulma çabuklaşıyor.

Fakat kivi, muz, avokado gibi meyvelerin çabuk olgunlaşmasını istiyorsanız onları bir arada muhafaza edin.

21. Kapsamlı bir buzdolabı temizliği için önce buzdolabını raflar dahil tamamen boşaltın. Bir miktar karbonatlı su hazırlayın ve rafları lavaboda, küvette, balkonda, artık nerede isterseniz; bu suyla silip yıkayarak temizleyin. Aynı zamanda dezenfekte de etmiş olacaksınız böylece. Dolabın içini de karbonatlı suyla güzelce silin. Sonra durulayın – veya durulamayın, ikisi de olur.

22. Buzdolabındaki kötü koku canınızı mı sıkıyor? Sıkar tabii. Meltem Açıkel’in bu konudaki önerisi şöyle; dolabın bir köşesine üstü açık şekilde bir parça karbonat (Küçük bir tabağın içinde mesela) veya 1 bardak süt koyun.

Buzdolabındaki kötü kokuların sebebi üstü açık bir şekilde saklanan gıdalar veya dolabın kapağın kenarındaki lastiklerden hava alması alabilir. Dolap hava alırsa birtakım bakteriler oluşur ve bu da kötü kokulara sebep olur. Yeni bir buzdolabı aldığınız zaman lastiklerinin iyi örtüştüğünden falan emin olmaya bakın hatta. Bir Zahide Yetiş İle Yetiş Hayata programında baya değinilmiş bu konuya, lastikler önemli. Bu yüzden ürünü değiştirilen biri olmuş mesela.

Buzdolabının lastiklerinde sorun olup olmadığını anlamak için şu yöntemi deneyebilirsiniz: Elinize bir defter veya dosya kağıdı alın, dolabın kapağını açın, kağıdı lastikli kısma temas edecek şekilde tutun ve kapatın. Lastiklerde bir sıkıntı, çok azıcık da olsa bir hava durumu varsa kağıt durmuyor, düşüyormuş. Merak ettim kalkıp denedim, benim buzdolabımdan düşmedi.

Buzdolabı kapağındaki lekeler için bir süngere bir parça üzüm sirkesi dökün ve kapağı bununla silin. Özellikle parmak izleri için ok etkiliymiş, tamamen ortadan kaldırıyormuş.

23. Yumurtaları buzdolabının yumurta bölmesine koymayın. Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum, enteresan geldi ve gerçekten faydalı bir bilgi. Buzdolabında yumurta saklamak, yani sağlıklı bir şekilde saklamak ve dolaptaki diğer yiyeceklere bakteri bulaşmasını önlemek için yumurtaları kutusunda saklayın, şu göz göz bölmeleri olan karton kutularda veriyorlar ya, o kutudan çıkarmayın. Kullanacağınız zaman kutudan çıkarın ve yıkayıp öyle kullanın. Yıkayıp yumurta raflarına dizeyim deseniz o da olmaz, çünkü yumurta özelliğini kaybediyormuş.

24. Kumaş pantolon nasıl ütülenir? Pantolonları hem kısa sürede, hem de düzgün bir şekilde ütülenmesini sağlayan bir püf noktası ile devam ediyorum programıma. Önce demlenmiş lavanta suyu ile yapılan bir ev yapımı ütü suyu tarifi gelecek. Bunun için bir miktar lavantayı çaydanlık vb. bir şeyin içine atın ve üstüne sıcak su ekleyip demlenmeye bırakın. Bu suyu koyu renkli giyim eşyaları için ütünün içine koyarak kullanabilirsiniz. Açık renkli, lekelenme ihtimali daha yüksek parçalar söz konusu ise lavanta suyunu süzüp bir kaba alın ve ütü bezini içine daldırın, sonra da sıkın. Çamaşırları bu ütü bezini üstlerine koyarak ütülerseniz hem yumuşar, hem de mis gibi lavanta kokarlar. Bu şekilde ıslatılmış ütü beziyle beyaz gömlek veya pantolon ütüleyebilirsiniz, leke yapmaz.

Gelelim kumaş pantolon ütülemenin püf noktaları meselesine; önce pantolonun tersini çevirin. Önce cep kısımlarını ütülemeniz gerekiyor, ütü masasına buna göre yerleştirin ve işe başlayın. Ceplerden başlamazsanız, şahane bir şekilde ütüleseniz bile pantolonda toplanmalar ve potluklar oluşur. Sonra pantolonu ellerinizle belinin 2 yanından tutarak aşağı sarkıtın. Ütü çizgilerinin gelmesi gereken yerler, yani ön – arka ortalar üst üste gelecek şekilde boyuna katlayın ve ütü masasına yerleştirin. Ceplerini dışarı alın ki ütü basarken iz olmasın. Sonra bir paçayı yukarıya doğru katlayın. Ütü bezini diğer  paçanın üstüne yayın. Ütüyü nemli bezin üstünde kısa temaslarla gezdirin. Bu sırada ütü çizgilerinin olacağı yerleri de belirli hale getirmelisiniz. Bu işlemi aynı paçanın 2 tarafına ve yukarıya kadar her noktasına kadar yaptıktan sonra diğer paçaya geçin.

Pantolonun her yeri nemlendikten ve ütü çizgileri belirlendikten sonra ütü bezini kaldırın. Şimdi, sırasıyla da her 2 paçaya ve diğer kısımlara şu işlemi uygulayın: Hafif buhar vererek yukarıya kadar ütüleyin ve kurutarak geri gelin. Son olarak cepleri içeriye alın. Mükemmel bir şekilde ütülenmiş olan pantolonun askıya asılma zamanı geldi, asın ve derin bir nefes alın. Ne kadar sevinseniz azdır bu iş bittiği için – yani ben olsam çok sevinirdim demek istiyorum. Bu ütü törenini kelimelerle anlatmak zor, bu yüzden videosunu da ekleyeyim:

25. Meltem Açıkel çaydanlık temizliği için verdiği tavsiyeler çaydanlıktaki kireç sorununu doğal yöntemlerle halletmek isteyenlerin hoşuna gidecektir sanırım.  Çaydanlığın (Çelik tencereler için de kullanabilirsiniz bu yöntemi) dibine bir miktar limon tuzu serpiştirin. Sonra bir patatesi soyup kabuklarını temizleyeceğiniz kaba koyun. Sonra da su ekleyin ve yarım saat bekletin. Sıra suyu kaynatmaya geldi. Kaynadığı zaman limon tuzu erimiş olacak. Patates kabuklarını çıkarın. Son olarak Arap sabunu veya beyaz sabunla yıkayıp durulayın.

Sevgili sitemin sayın ziyaretçileri;

Az önce Facebook sayfamda da belirttiğim üzere, son hali Meltem Açıkel’den ev işleri için 25 püf noktası olan bu yazıya başladığımda başlıkta 30 yazıyordu. Kısa kısa bir şeyler yazarak 30’a tamamlarım, olmadı sayıyı azaltırım diye düşündüm. Fakat fena araştırdım konuyu, yazılardan çıktım videolara daldım falan; yazı aldı başını gidiyor ben durduramıyorum gibi bir durum oldu. 300 kelime, 500, 1000, 1500…derken yaklaşık 2000 kelimede bağlıyorum çok şükür. Arada bir kere püf noktalarının sayısını 20 yaptım, hadi 5 daha olsun dedim 25’e çıkardım. Şimdi kalkıp bir nescafe alıcam, yazıyı renklendirmek için birkaç fotoğraf bulucam ve az sonra yayınlıycam inşallah. Çok şükür, Ziyaretiniz için teşekkür ederim bu arada, umarım işinize yarayacak bilgiler bulmuşsunuzdur.

Meltem Açıkel’den ev ekonomisi fikirleri için tıklayın

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ev İşleri İçin 25 Püf Noktası – Meltem Açıkel

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin