Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nasırsız, yumuşak topuklu, düzgün, tırnak ve parmak kısımları deforme olmamış ayaklara sahip olmak için düzenli olarak ayak bakımı yapmak gerekiyor. Ayakkabı seçimi de önemli bu açıdan, yanlış ayakkabılar ayakların biçimini bozuyor ve sağlığını ciddi derecede etkiliyor. Evde ayak bakımı yapmak zor veya masraflı bir şey değil, bunu alışkanlık haline getirmekte fayda var. İşte güzel, pürüzsüz, bakımlı ayaklar için yapılması gerekenler:

Ayaklarınızı her gün yıkayın

Her gün ayak yıkamak ayakların dinlenip rahatlamasını sağlar ve ayak kokusunun giderilmesine yardımcı olur. Ayaklarınızı yıkadıktan sonra iyice kurulayın ve bir süre çorap giymeyin ki hava alsınlar. İyi kurulanmayan ve hava almayan ayaklarda mantar oluşabilir. Ayaklarınız yorgunsa tazyikli soğuk su uygulayın, işe yarıyor.

Ayak banyosu

Ayakları ılık – sıcak arası bir suda 15 – 20 dakika bekletmek dinlenmelerini ve yumuşamalarını sağlar. Suyun içine ayak banyo tuzu, limon suyu veya karbonat katmak bu etkiyi güçlendirir. Ayak banyosu yapacağınız suya bitki yağları veya çayları da ekleyebilirsiniz. İşte size yorgun ayaklar için dinlendirici ve yumuşatıcı etkisi olan bir formül: Ayaklarınızın sığacağı büyüklükteki bir kaba ılıktan biraz daha sıcak su koyun. Bu suya yarım çay bardağı tuzla (Deniz tuzu daha iyi olur) 10 damla kadar hoş kokulu bitki yağı (Lavanta veya limon yağı gibi) ekleyin. Ayaklarınızı 15 – 20 dakika bu suyun içinde bekletin, sonra da kurulayıp nemlendirici uygulayın.

Ponza taşı

Aktarlarda, eczanelerde, büyük marketlerde bulunabilen ponza taşı ile ayak bakımı yapmadan önce ayakları 5 dakika ılık suyun içinde bekletip yumuşatmak daha iyi olur. Bundan sonra iyice kurulamak gerekir, çünkü fazla yumuşamış topuklara ponza taşı uygulamak ölü derilerle beraber sağlıklı dokunun da gitmesine yol açabilir. Bu durumda deri kendini onarmak için daha fazla çalışır ve o bölgede daha kalın bir deri oluşabilir. Bu yüzden taşı kuru veya bu rahatsızlık veriyorsa hafif nemli deriye uygulamak gerekir. Ponza taşını topukların dışında ayak tabanındaki ve yanlardaki sertleşmiş bölgelere de uygulayabilirsiniz. Doğru bir şekilde kullanılan ponza taşı ölü derileri uzaklaştırır, bölgedeki kan dolaşımını canlandırır ve topukların pürüzsüz, güzel bir görünüme kavuşmasını sağlar.

Ponza taşı nasıl kullanılır:

Ponza taşını kullanmadan önce ve uygulama sırasında ılık suyla ıslatmak gerekir. Bu sırada taşı fazla bastırmadan, nazik ve dairesel hareketlerle masaj yaparak uygulamak gerekir. Aksi taktirde ayak derisinin yıpranmasına, tahriş olmasına yol açabilirsiniz. Daha sonra uyguladığınız bölgeyi durulayın, kurulayın ve nemlendirici sürün.

Ponza taşını temizlemek için kullandıktan sonra durulayın ve kurulayın. Taş ıslak kalırsa üstünde bakteriler oluşur. Ponza taşını sabunla da yıkayabilirsiniz. Üstündeki ölü derilerin tamamen gittiğinden emin olmak için durularken kullanmadığınız bir diş fırçasıyla fırçalayabilirsiniz. Taşı tamamen temizlemenin bir yolu da önceden kaynatılmış suyun içinde 5 dakika bekletmektir. Temizliği hangi şekilde yaparsanız yapın ponza taşının iyice kuruduğundan emin olmalısınız.

evde ayak bakımı

Ayak masajı

Ayak tabanında çok sayıda sinir ucu vardır, bu yüzden ayak masajı sadece ayakları değil, bütün vücudu rahatlatır. Ayak bileğinden dize kadar masaj yapmak da ayaktaki şişliklerin azalmasını ve bölgedeki kan akışının hızlanmasını sağlar. Size masaj yapacak biri yoksa biraz bilgi edinip bu işi kendiniz de yapabilirsiniz.

Akşamları ayakları nemlendirmek

Yatmadan önce ayaklarınıza, topuklara daha yoğun miktarda olmak üzere nemlendirici sürün. Ayaklarınız çok sert, pütürlü, topuklarınız çatlak ise vazelin vb. daha yoğun bir nemlendirici uygulayın ve pamuklu çoraplar giyerek yatın. Veya en azından ayaklarınız nemlendiriciyi emene kadar çorapla durun. Bunu yaparken parmak aralarına nemlendirici sürmemeye dikkat edin, çünkü bu kısımlar nemli kalırsa mantar oluşabilir.

Devamlı oje sürmeyin

Ojeli tırnaklar özellikle yaz sezonunda, açık ayakkabıların içinde güzel görünüyor ama her gün oje sürerseniz tırnaklarınız hava alamaz. Bu yüzden haftada 2 – 3 gün ara vermek ya da en azından eve gelince ojeleri çıkarıp geceyi ojesiz geçirmek lazım.

Tırnak çevresi bakımı ve tırnak kesimi

Tırnak etlerini temizlemek amacıyla kesmek doğru değildir, uygun bir aparatla geriye doğru ittirmek gerekir. Tırnak etlerini keserseniz kanamaya, iltihap oluşmasına, derinin hassaslaşmasına yol açabilirsiniz. Etleri geriye doğru ittirmeden önce her bir tırnağa zeytinyağı veya badem yağı sürüp birkaç dakika ayak banyosunun içinde bekletmek iyi olur. Zaten yumuşamış olan tırnak etlerini tırnağın kök kısmından deriye doğru ittirmek zor olmayacak ama siz yine de bunu nazik hareketlerle yapmaya dikkat edin.

Uzun tırnaklar dikkatli bakım yapılmadığı taktirde mikrop yuvası haline gelebilirler, bu yüzden tırnaklarınızın temizliğini sağlayamıyorsanız onları çok uzatmayın. Tırnak keserken çok derin kesmemeye dikkat etmek ve tırnak mantarı vb. sorunlar yaşamamak için kişiye özel tırnak makası kullanmak gerekir. Tırnak makasınızı kaynar suda biraz bekleterek veya alkollü temizleme mendilleriyle silerek temizleyebilirsiniz.

Ayak tırnaklarınızı kavisli değil düz kesin, tırnağın uzama yönüne paralel olacak şekilde kesin. Bunun için eğimi az olan bir tırnak makası kullanın. Böylece tırnaklar uzarken kenarları deriye gömülmez, tırnak batması sorunu yaşamazsınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Evde Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum

  1. 25 Mart 2017, 18:57

    Çok güzel tavsiyeler. Ben de hep evde bakim yaparim bol vazelin de çok iyi geliyor.

    • 30 Mart 2017, 21:23

      Vazelin ben de çok kullanmışımdır. Bugünlerde Oriflame’in bir ayak maskesini kullanıyorum, o da fena değil sanki. Bakalım, belki sonra hakkında yazarım. Ziyaretin için teşekkürler.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin