Bu fikir yarım saat önce falan geldi aklıma, hemen de uygulayayım dedim. Filipinli bakıcı konusu bugünlerin kendi alanında (Çocuk bakımı, yaşlı bakımı, bakıcı arıyorum, bakıcı olarak iş arıyorum vb.) popüler konularından biri ve ben de bu konuda biraz içerik üretmeye karar verdim.
Demin de aklıma şu geldi, bu aralar bazı makale yazarları müşterileri için veya kendi siteleri için (Ben ikisi için de çalışıyorum şu dönemde) Filipinli bakıcılar hakkında özgün makale yazmaya çalışıyor olabilirler. Bu yazarların içinde seo uyumlu makale alanında tecrübeli olanlar da vardır, acemi olanlar da.
Ben az – çok bir tecrübe edinmiş biriyim, bu konuda yol gösteren bir yazı yazmamın iyi olacağını düşündüm. Bu yazıdaki bilgileri her türlü konudaki makaleleriniz için kullanabilirsiniz tabii ki. 2 konuda birden bilgi vermeye çalışacağım, umarım işinize yarar.
Üstteki paragrafı yazmış olmakla konuyla ilgili 100 kelime civarında bir yazı çıkardım bile farkındaysanız. Ama bir müşteriniz için, hele ki bu işlerle ilgilenen bir müşteriniz için yazıyorsanız konuyu, bu üslupla yazamazsınız, daha oturaklı bir tarzda yazmalısınız.
Fakat akıcı olmasına da dikkat edin, ciddi olsun evet, ama sıkıcı olmasın. Ben kendi sitem olduğu için serbest, rahat bir dille yazıyorum ama boş bir yazı da olmayacak sonuçta; neden Filipinli bakıcı, Filipinli bakıcıların özellikleri, Filipinli bakıcı fiyatları gibi konularda bilgiler de serpiştireceğim içine bir yandan. Hatta fiyatlarla ilgili bir bilgi verelim hemen; Filipin asıllı dadıların, çocuk bakıcılarının, yardımcıların fiyatı 1.000 $ civarından başlıyor. Yatılı çalıştırma durumunda rakam 1.500 $’a kadar da çıkabiliyor gördüğüm kadarıyla.
Şimdi; bu konudaki özgün makalenizi yazarken konuyla ilgili etiketleri (Yani konu hakkında aranan, yazılarda kullanılan, sorulan, bu konuyu açıklayan ifadeleri) araştırmalı ve kullanmalısınız. Veya müşterinizin özellikle kullanmanızı istediği etiketler varsa onları kullanacaksınız. Bu yazının anahtar kelimesi Filipinli bakıcı ifadesidir ve ben bunu yazının uzunluğuna göre birkaç kere kullanacağım. 300 kelime civarında bir yazı çıkarırsam 2 – 3 kere kullanırım, 500 kelimeye çıkarsam 4 kere olabilir. 1000 kelimelik bir yazının içinde ise 6 – 7 kere geçiririm en fazla, o da belki.
Ben bu işleri öğrenmeye başladığım zaman bir şey öğrenmiştim, bunun fazla bir değişim geçirdiğini sanmıyorum. O şey şudur; anahtar kelimenin 100 kelimenin 100 kelimelik 1 yazıda 1, 200 kelimelik yazıda 2…kere kullanılması uygundur. Fakat bu 800 kelimelik yazıda 8 kere kullanmanız gerektiği anlamına gelmez, yazı uzadıkça anahtar kelime yoğunluğunu azaltmak gerekir.
Bazen bazı yazılar görüyoruz, bilgiden çok anahtar kelime ve etiket içeriyor. Yazılarınızın onlara benzememesine dikkat edin, bu çok itici bir şey bence. Ziyaretçi açısından hiç de hoş değil, bir şey öğrenmek için giriyor, sırf seo olsun diye tıkıştırılmış bir laf kalabalığıyla karşılaşıyor. Ama müşteriniz öyle istiyordur o ayrı, kendi sitesine koyacak veya kendi tanıtımını yapacak; kendi bilir. Ben siteme öyle yazı koymam, size de tavsiye etmem. Blogunuz veya siteniz varsa yani.
Sanırım makale yazarlığına yeni başladığım zamanlarda, ama kendi tecrübesizliğimden, ama müşterilerimin taleplerinden ötürü ben de böyle yazılar yazmışımdır. Hatta binkelam.com için yazdığım ilk yazılar da bu havada olabilir. Ama zaman içinde, bir şeyler öğrendikçe, kendi tespit ve kanaatlerim de oluşmaya başladıkça bıraktım bu tutumu.
Yazının içinde birkaç kere özgün makale ifadesini de kullanacağım ben, bu paragrafın başında ikinci kere kullandım bile. Çünkü başlıkta geçiyor ve diğer anahtar kelime kadar önemli bu yazı için aslında, çünkü bu konuda bilgi vermeyi vaat ediyorum asıl, makale yazımı hakkında yani.
Şimdi, insanlar neden sıklıkla Filipinli yardımcı arıyorum ilanları veriyorlar; ona değinelim biraz. Filipinli bakıcı konulu bir makale yazıyorsanız bundan söz etmelisiniz, öyle değil mi? Bugünlerde bu konuda birçok kaynağa baktım ve bunun sebeplerinin şöyle açıklandığını gördüm:
Öncelikle İngilizce; Filipinlilerin bir çoğunun İngilizcesi çok iyi (Çünkü ülkelerinin 2 resmi dilinden biri bu) ve bu onları İngilizce bilen bakıcı arayan aileler için cazip insanlar haline getiriyor. Filipinler’den gelen insanlar saygılı, nazik, anlayışlı, uyumlu ve ölçülü kişiler olarak biliniyor. Ayrıca öz bakımlarına özen gösterirlermiş ve herhangi bir işi yaparken de temiz – titiz davranırlarmış.
Bir yerde, mutfak işleri için Filipinli bir eleman çalıştıran birinin onun temiz bir şekilde yemek yaptığından söz eden yazısını görmüştüm. İçlerinde hastabakıcılık eğitimi almış olanlar var, bunlar özellikle yaşlı bakıcısı olarak tercih ediliyor. Filipin asıllı eleman adayları arasında yatılı bakıcılar da bulmak mümkün ayrıca.
Yalnız, yazı almış başını gidiyor, 600 kelimeyi geçmiş, ben artık durdurayım şunu. Sonuç itibarıyla; Filipinli bakıcı konulu bir özgün makale yazacağınız zaman önce konuyla ilgili birkaç düzgün kaynak bulmalı ve bunlardan faydalanarak ortaya kendi ifadenizle, aynı bilgileri içeren fakat farklı bir yazı çıkarmaya çalışmalısınız.
Konuyla ilgili anahtar kelime ve etiketleri yazının içine uygun bir sıklıkla serpiştirmelisiniz.
Akıcı, dil bilgisi kurallarına uygun, vaat ettiği bilgileri veren bir yazı yazmalısınız. Bu konuyla olarak kullanabileceğiniz çok ifade var. Birkaç şekilde tespit edebilirsiniz bunları; Google’a konuyla ilgili kelimeler ve kelime grupları yazıp karşınıza çıkan yazılara göz atarak veya Google Adwords Keywords Tool adresine başvurarak mesela.
Bu makaleye dikkat edin; beğenirsiniz – beğenmezsiniz onu bilemem, ama başlıkta vaat ettiğim konularda bilgiler bulunuyor içinde, değil mi? Buna çok dikkat edin, bence çok önemlidir.
Son söz olarak bu konuyla ilgili kelime gruplarından örnekler de vereyim size: Filipinli kelimesinin yanına şu kelimeleri ekleyebilirsiniz mesela: Bakıcı, dadı, bakıcılar, yardımcı, yardımcılar, çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı, yatılı bakıcı. Ayrıca Filipinli bakıcı arıyorum, Filipinli dadı arıyorum ifadelerini cümle içinde geçirebilirsiniz.