Hamilelik kadın hayatının dönüm noktalarından biridir. Bu dönemde vücudun hormon dengeleri değişir, bazı hassasiyetler ortaya çıkar, çeşitli fiziksel ve psikolojik değişiklikler yaşanır. Gebelikte cilt ve saç bakımı her zamanki bakım rutininden farklı olmalıdır, zira diğer zamanlarda zarar vermeyen ürün ve uygulamalar hayatın bu evresinde anne adayında veya bebekte bazı sıkıntılara yol açabilir.
Kozmetik ürünlerin hepsi bu konuda sabıkalı değildir; bazılarının gebelik sürecinde kullanılmaması önerilirken bazılarının sürece herhangi bir zarar verdiği yolunda bilimsel kanıtlar ortaya konulmamıştır. Kimi kozmetikler hamileliğin belli dönemlerinde riskli sayılırken bazı dönemlerde kullanılmalarında sakınca olmayabilir. Fakat genel olarak, bebek bekleyen bir kadının küçük, belirsiz riskleri bile göze almaması tavsiye edilir.
Gebelikte saç boyamak
Hamilelikte saç boyatmanın doğru olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber en azından fetusun oluşum evresi olan ilk 3 ay boyunca bundan kaçınmak daha doğru olur. Bazı doktorlar bitkisel saç boyalarının kullanılmasında bir sakınca olmadığını söylerler fakat aslında bu tip boyalar da, diğerlerinden daha az miktarda olmakla beraber, kimyasal maddeler içerirler.
Bazı deneyler kalıcı ve yarı kalıcı boyaların bebeğe zarar vermediğini gösteriyor ama yine de tedbirli olmakta fayda var. Akademik kapitalizm diye bir şey var sonuçta; bazı araştırmaların sonuçları piyasaya kullanıcıların faydası yolunda değil, üretici ve satıcıların çıkarları doğrultusunda arz ediliyor. Beyaz saçlarınız strese girmenize yol açıyorsa bunları gizlemek için gebeliğin ilk 3 ayı bittikten sonra içeriğinde çok fazla kimyasal madde olmayan saç boyalarını kullanmanız sıkıntılı bir duruma yol açmayabilir. Fakat değişiklik olsun diye boya yapacaksanız bunu daha sonraya ertelelemeniz daha iyi olur. Kimyasal maddelerle yapılan perma vb. işlemlerden de uzak durmakta fayda var.
Gebelikte saç dökülmesi
Bebek bekleyen kadınların çoğu hamilelik döneminde ve doğumdan sonra saç dökülmesi sorunu yaşarlar. Bu sorun genellikle hormonların gebelik öncesindeki değerlere dönmesiyle beraber düzelir ama özellikle seyrek saçlı kadınlar için ciddi bir sıkıntı sebebi olabilir. Bu sorun için alabileceğiniz önlemlerden biri almanız gereken vitamin ve mineralleri eksiksiz olarak almaktır. Sıkı topuz ve at kuyruğu yepmaktan, saçları örmekten, bigudi kullanmaktan kaçınmak iyi olur.
Gebelikte saç bakımı
Gebelik boyunca cilt ve saç bakımı için doğal, fazla kimyasal madde içermeyen kozmetikler kullanmaya dikkat edin. Kimyasallar saçlarınızda ve cildinizde meydana gelen olumsuz değişiklikleri körükleyebilir. Ayrıca bazı kimyasallar size ve bebeğinize zarar verebilir. Keratin saç düzleştirici tedavileri, saçın rengini ve biçimini değiştirmeye yönelik kimyasal işlemleri daha sonraya bırakmakta fayda var, ne olur ne olmaz. İlk 3 ayda özellikle dikkatli olun, gerek görseniz bile dip boyası yaptırmayın. Stres ve endişe saç dökülmesine yol açabilir, stresten olabildiğince uzak durmaya çalışın.
Gebelikte cilt bakımı
Gebe bir kadının cildinin mevcut özellikleri daha belirgin hale gelebilir; yağlıysa daha yağlı, kuruysa daha kuru olmak gibi. Veya cildin yapısı gebelik öncesinde olduğundan farklı bir hale de gelebilir. Bu yüzden öncelikle cildin durumuna dikkat etmek ve buna göre bir cilt bakım programı uygulamak gerekir.
Hamilelikte cilt bakımı için kullanılacak temizlik ürünleri, nemlendirici vb. kozmetikler mümkün olduğu kadar doğal, fazla katkı maddesi içermeyen ve kaliteli ürünler olmalıdır. Yediğimiz, içtiğimiz, temizlik ve bakım için kullandığımız ürünlerde ne dehşet hileler yapıldığının mutlaka farkındasınızdır; her gün bu konuda haberler çıkıyor. Bebek beklerken fiyatı kuşku uyandıracak kadar ucuz, kalitesiz kozmetiklerden; raf ömrünü uzatan, koku ve renk veren zararlı kimyasallar içeren ürünlerden itinayla uzak durmalısınız. Doktorunuzun bu konuda size faydalı önerileri olabilir.
Çok sıcak veya çok soğuk suyla duş yapmak genel olarak da önerilmez fakat gebelikte banyo yaparken bu konuda daha özenli olmak gerekir. Her zaman ılık suyla duş yapın. Ve sıklıkla duş alın, muhtemelen buna ihtiyaç duyacaksınız zaten. Ilık duşlar sizi rahatlatır, daha çok terlediğiniz için duyduğunuz sıkıntıyı giderir. Arada bir ölü hücrelerden kurtulmak ve kan dolaşımını hızlandırmak için hafif bir kese yapabilirsiniz. Banyodan sonra cildinizi nemlendirmeyi asla ihmal etmemelisiniz.
Gebelik çatlakları gebelik döneminin sık rastlanan estetik sorunları arasındadır. Gebelikte vücut bakımı konusunda titiz davranan kadınların bu sorunu yaşama riski doğal olarak daha az olur. Cildiniz kuruysa gliserin bazlı sabunlar ve vücut yağları kullanabilirsiniz. Özellikle meme, göğüs ve kalça bölgelerine yoğun bir nemlendirici bakım yapmak gerekiyor.
Hamilelikte çatlak oluşumunu önlemek için yapabileceğiniz şeylerden biri düzenli olarak bolca nemlendirici kullanmak, diğeri de aşırı kilo almaktan kaçınmaya çalışmaktır. Çatlaklar oluştuktan sonra, hafif olanları lazer ve başka yöntemlerle giderilebiliyor ama oluşumunun üzerinden zaman geçmiş, iyice yerleşmiş olanların ortadan kaldırılması söz konusu değil, bunlar ancak daha belirsiz hale getirilebiliyorlar.
Hamilelik sürecinde ağırlığın yanı sıra terleme sorunu da artar, bu da özellikle göğüs ve koltuk altları, kasıklar gibi kıvrımlı bölgelerde isilik, pişik veya mantar oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden duştan sonra iyice kurulanmaya her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekir.
Gebelikte güneşten korunmak için de tedbir almalısınız tabii, özellikle gebeliğiniz yaz aylarına denk geliyorsa. Bebek bekleyen kadınların cildi hassaslaşır, leke oluşumuna daha müsait hale gelir. Sokağa çıkmadan yarım saat önce kaliteli bir güneş koruyucu ürün sürün. Uzun süre güneşe maruz kalacaksanız bu ürünü 3 – 4 saatte bir yeniden sürmeyi ihmal etmeyin.
Kadınların cildi hamilelikte sivilce oluşumuna daha yatkın hale gelebilir. Düzenli cilt temizliği yaparak sivilce oluşumunun önüne geçebilirsiniz. Suna Dumankaya yüzü demlenmiş ebegümeci ve adaçayı ile silmenin faydalı olacağını söylüyor. Başka bir doğal çözüm olarak sarı kantaron kullanabilirsiniz. Bir parça sarı kantaronu 1 bardak suyun içinde kaynatıp süzün. Suyuyla yüzünüzü yıkayın, posasını da sivilcelerin üstüne sürüp biraz bekletin. Bir tutam reyhan otunu toz haline getirdikten sonra limon suyu ekleyip boza kıvamında bir karışım elde etmek ve bu karışımı sivilcelere uygulamak da işe yarar.
Gebelikte cilt bakımı için doğal formüller:
* 2 çorba kaşığı lavantayı yarım kilo kaynar suyun içinde çay gibi demleyerek 3 gün kullanılabilecek bir doğal cilt toniği elde edebilirsiniz.
* Şişen ayaklarınızı içine 1 çorba kaşığı zeytinyağıyla 1 kahve fincanı deniz tuzu eklenmiş 1 kova ılık suyun içinde yarım saat dinlendirin.
* Ezilmiş muzu sütle karıştırarak elde edeceğiniz püre yüzünüzü yumuşacık yapar. Karışımı cildinize sürün, biraz bekletin ve ılık suyla yıkayarak çıkarın.
* 1’er çay kaşığı bal, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın. Elde ettiğiniz maskeyi yüzünüze yedirip yarım saat beklettikten sonra yıkayıp çıkarın. Cildinizi belirgin derecede güzelleştirecek olan bu uygulamayı haftada 2 kere yapabilirsiniz.
* Bal iyi bir nemlendiricidir. Kaliteli ve doğal olması şartıyla tabii. Balı yüzünüze sürün, 5 – 10 dakika beklettikten sonra yüzünüzü yıkayın.
* Ilık bir banyo yaptıktan sonra vücudunuzu doğal bir karışımla nemlendirmek ister misiniz? Öyleyse 1 limonun suyunu sıkın, içine 1 tatlı kaşığı lavanta yağıyla 1 kahve fincanı zeytinyağı ekleyin.
Gebelik çatlakları için tıklayın
Hamilelik çatlakları için tıklayın