Çanakkale ilinin doğa güzellikleri ve çarpıcı renklerle dolu bir ilçesi olan Gelibolu antik çağlardan bu yana çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış, sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Birinci Dünya Savaşı’nda son derecede kanlı çarpışmaların yaşandığı ilçe günümüzde sakin bir şekilde yaşayan insanların sahip çıktığı bir mahalle kültürünün fark edildiği huzur verici bir yer görünümündedir. Saros Körfezi çevresindeki küçük adalar ve doğal güzellikleriyle Gelibolu gezilecek yerler listesine almanız gereken yerler arasındadır.
33.000 hektarlık bir alana yayılmış olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşları’nın izleriyle doludur. Burada yaşanılan savaşlarla ilgili kaleler, siperler, toplar, batık gemiler ve yüzlerce başka kalıntının yanı sıra Türk şehitlerinin ve başka milletlerden askerlerin savaş mezarlarını ve anıtlarını da görebilirsiniz. Burada yapacağınız gezi sırasında milli parkın doğal çevresinin zenginliğinden de etkileneceksiniz. Köklü bir tarihi olan Çimpe Kalesi ile büyüleyici mistik atmosferiyle hayranlık uyandıran ve dünyanın bu kategorideki en büyük yapısı olan Gelibolu Mevlevihanesi de Gelibolu’da gezilecek yerler arasındadır. Adını geçmişte kömür taşınan bir yer olmasından alan Kömür Limanı berrak suları ve geniş su altı görüş mesafesiyle özellikle dalgıçların ilgisini çekmektedir. Günümüzde balık yetiştirme çiftliği olarak kullanılan bir lagün gölünü de barındıran Büyük Kemikli Burnu dalgaların oyarak şekil verdiği kayaları, temiz havası ve ılık esen rüzgarıyla size huzur verecek bir yerdir.
Gelibolu gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken Bebek Kayalıkları Saros Körfezi’nin dalış noktaları arasındadır. İnanılmaz renkleri ve birçok canlı türünü gözler önüne seren bu dalış noktası deneyimli dalgıçlar için daha uygun bir yerdir. Küçük bir bahçenin içindeki Bayraklı Baba Türbesi ile deniz altı, torpidolar ve denizcilik donanımlarının sergilendiği Deniz Kuvvetleri Kültür Parkı da bir Gelibolu gezisi yapanlara önerilecek yerler arasındadır. Kendi kategorisindeki binaların en güzeli olarak nitelenen Azepler Namazgahı ile Hamzakoy sahilindeki bir tepeden yükselen Gelibolu Feneri de listeye eklenebilir. Fenerin yanındaki parkta dinlenir veya kafelerde çayınızı yudumlarken bir yandan da etkileyici manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. ‘Saros’un incisi’ olarak anılan Erikli kasabası sahilinin arkasında birçok kuş çeşidine ev sahipliği yapan büyük bir tuz gölü bulunmaktadır. 1971’de açılmış olan Çanakkale Şehitler Abidesi Harp Müzesi ise savaşa ait iki bine yakın malzemeye ev sahipliği yapar.