Düğün töreniniz için güzel bir gelinlik diktirmek istiyorsanız gelinlik kumaşları hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. Ortaya şahane bir gelinlik çıkmasını istiyorsanız ki istersiniz mutlaka, kumaşın cinsi ve kalitesi, kullanılacak aksesuarların cinsi ve kalitesi gibi detaylara dikkat etmelisiniz.
Size bir de iyi bir gelinlik terzisi lazım olacak bu durumda tabii, o konu da çok önemli. Gelinlik kumaşı seçerken, kumaşın üstüne yapılacak işlemeler, süslemeler konusunda karar vermeye çalışırken öncelikle bütçenizi dikkate alacaksınız elbette. Öte yandan; hayal ettiğiniz kadar göz kamaştırıcı bir gelin olmak için çok da ucuza kaçmamanız gerekiyor.
Gelinlikler için kullanılan belli başlı kumaşları bir sıralayalım önce: Tül, şifon, organze, saten, mikado ipeği (Ziberlin), krep, tül üzerine brode ve tafta. Bir de kordone dantel, güpür, Fransız danteli gibi detaylar var.
Bir de şu var; bazı kumaşlar kristal veya inci boncuklarla, pullarla falan süslenmiş halde oluyor. Veya siz seçtiğiniz gelinlik kumaşına böyle bir şeyler işlenmesini isteyebiliyorsunuz.
Uygulanması güç bir motif seçerseniz veya kumaşa pahalı, değerli taşlar işlenmesini isterseniz bu gelinliğin maliyetine yansıyor tabii. Bu girişten sonra şimdi size gelinlik dikiminde kullanılan kumaşlar hakkında topladığım bilgileri takdim edeyim.
Unutmadan; bu konuda karar verirken kumaşın adını söyleyip ‘Benim gelinlik bundan olsun’ şeklinde davranmayın, kumaşları görün, dokunun, kıyaslayın öyle karar verin. Bu konuda hayal kırıklığına uğrayan gelin adayları olabiliyor.
Demin bir tanesinin hikayesine rast geldim kendisinin umduğu gibi güzel görünmeyen bir tül kullanmışlar gelinliğinde, plastik boncuklarla falan süslemişler üstelik parasını da iade etmemişler. Yine de, gelinlik o kadar berbat görünüyormuş ki kullanmamış. Başınıza böyle şeyler gelmemesi için tedbirli ve dikkatli olun.
Gelinlik Kumaşı Çeşitleri
Tül kumaş: Saydam bir kumaş ve aynı zamanda en ince gelinlik kumaşı olan tül daha çok prenses gelinlik modellerinde kullanılıyor. Tül kumaşların çeşitleri var ve gelinlik piyasasında en çok kullanılanlardan biri hayal tül olarak tabir edileni. Tül kumaş çeşitleri parlaklık – matlık, gözeneklerin sıklığı – yoğunluğu ve sertlik – yumuşaklık açısından birbirlerinden farklı oluyorlar.
Gelinliğinizin eteklerinde veya duvağında mesela, parlak görünümlü bir tül kullanılmasını istiyorsanız kristal tül olarak anılan kumaşı tercih etmeniz gerekiyor.
Yumuşak bir şekilde akan bir tül istiyorsanız ipek tül kumaşlara bakmalısınız, bu kumaş nispeten pahalı ama kabarık değil de akıcı bir görünüm isteyen gelin adaylarına tam istediklerini verecek özellikte.
Başörtüsü takıp üstüne duvak kullanacaksanız yine ipek tülü tercih etmelisiniz, aksi takdirde duvak, örtünün üstünde fazla kabarık ve kaba durur.
Tarlatan kumaşının; yani gelinliklerin ve abiye elbiselerin kabarık görünmesini sağlayan kumaşın nasıl kullanıldığı da etkiliyor tül kumaştan gelinliklerin görünümünü. Bu da şöyle oluyor; küçük bir tarlatan ve 6 – 7 kat tül kullanmakla büyük bir tarlatan ve 3 -4 kat tül kullanmak arasında birincisi daha iyi sonuç veriyor.
Ben de yazarken anlamış bulunuyorum ki gelinlik kumaşları konusu cidden detaylı konuymuş yalnız.
Şunu da ekleyeyim; Avrupa tül diye bir şey varmış, Pronovias’ın kullandığı tülmüş bu metre fiyatı diğer tüllerden pahalı. Bu kaliteli tülü bütçenizi fazla zorlanmadan kullanmak için sadece son katta bu tülü kullandırma yoluna gidebilirsiniz. Alttaki katlarda da hayal tül kullanılabilir ki bu gelinliklerde çok sık kullanılan bir tül cinsi zaten.
Saten : Pürüzsüz bir görünümü olan saten kumaş gelinliklerde sıklıkla kullanılıyor. Satenin de birtakım çeşitleri var, bunlar parlaklık, kalınlık ve sertlik – yumuşaklık yönünden farklı oluyorlar.
Saten volanlı etekler, kat kat etekler için uygun bir kumaş değil pek, daha çok düz etekli gelinliklerde iyi duruyor. İstediğiniz kadar düzgün durmayacak ince satenler veya fazla parlak saten kumaşları değil düşes saten olarak anılan saten türünü, orijinal Amerikan saten veya mat saten kumaşları tercih etmenizde fayda var gelinlik kumaşı seçerken. Bunlar daha iyi sonuç veriyormuş.
Düşes saten (Veya saten düşes) özellikle tavsiye ediliyor, duruşunu iyi koruyan kaliteli bir saten türüymüş bu, gelinliğe seçkin ve zarif bir hava veriyormuş.
Organze: Organze gelinliğin hemen her yerinde kullanılabilen, tülden biraz daha kalın ve dökümlü, pek akıcı olmayan bir kumaş türü. Yarı saydam ve ince olduğundan yaz gelinlikleri için çokça kullanılıyor.
En fazla katlı etekli gelinlik modelleri için kullanılan bu kumaşın ipek, kristal ve cam organze gibi çeşitleri var. İpek organze adı üstünde, ipek görünümlü; kristal organze ise ondan daha sert bir kumaşmış, parlakmış da ayrıca.
Sentetik ve parlak olanlarından çok mat olanları tavsiye ediliyor organze kumaşların, mat olmayanları iyi görünmüyor ve fotoğraflarda fena halde parlıyormuş.
Gelinliğinizin eteklerinin aşağıya doğru dalga dalga akmasını istiyorsanız organze sizin için doğru bir seçim olmaz, bu kumaştan böyle bol büzgülü, su gibi akan bir gelinlik çıkmaz. Yani çıkmazmış, ben de yazarken öğreniyorum.
Dantel aplikli bir gelinlik düşünüyorsanız organze bunun için uygun bir kumaş.Üst kısmı drapeli bir gelinlik hayal ediyorsanız drapeler için de kullanılabilirmiş.
Şifon: Organze gibi yarı saydam bir gelinlik kumaşı türü olan şifon, şöyle uçuşan romantik gelinlik modellerini seven kadınlar için ideal bir kumaş türü.
Akıcı ve ince yapısı yüzünden yaz gelinlikleri için sıkça kullanılan şifon kumaş ülkemizde çok fazla tercih edilmiyor aslında. Çünkü memleketin gelin adayları tarlatanlı kabarık gelinlik modellerini tercih ediyorlar daha çok, şifon da bu model için uygun bir kumaş değil. Ama drapeli gelinlik için ve gece elbisesini andıran gelinlik modelleri için gayet uygun.
Tafta / Şantuk: Pürüzsüz ve kalın bir kumaş olan tafta ile üstünde kendi renginde incecik çizgiler olan ipeksi dokulu şantuk, bu zamanlarda çok sık kullanılmayan gelinlik kumaşları arasında yer alıyor. Drape çalışmasına gayet müsait olan bu dokulu kumaşların ipek çeşitleri de, sentetik çeşitleri de mevcut.
Hacimli bir gelinlik düşünüyorsanız şantuk kumaşlara göz atmanızda fayda var. Bu tafta için de geçerli aslında, kendisi kabarık gelinlikler için uygun bir kumaş. Kilo fazlanız varsa daha yumuşak ve akıcı kumaşları tercih etmeniz daha iyi olur bu arada.
Mikado / Mikado İpeği: Bunlar ülkemizdeki firmaların ürettiği gelinliklerde pek göremeyeceğiniz kumaş türleri, ama gelinlik seçmek için yabancı markaların sitelerinde geziyorsanız sıklıkla karşınıza çıkacaklardır. Mikado ipeğinin bir adı da ziberlin sanırım.
Yabancı gelinlik markaları, sateni andırsa da yakından bakıldığı zaman saten kadar pürüzsüz olmayan bu kalın kumaşları kullanarak başka kumaşlarla kombinlenmeyen gelinlikler yapıyorlar. Böyle gelinliklerin etekleri, düz olmakla beraber, kumaşın ipeksi ve dokulu yapısından ötürü havalı ve iddialı duruyor.
Gelinlik Kumaşı Seçerken
İnternette konuyu araştırırken gelinlik kumaşı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken şeylere işaret eden bazı muhabbetler gördüm, son söz olarak gelin adaylarına bu konuda bir şeyler söylemek istiyorum.
Diktireceğiniz gelinliğin güzel olması birçok etkene bağlı tabii ve bunların başında doğru kumaş seçimi yapmak geliyor. Bu konuyu biraz araştırın, bunun gibi yazılar okuyun, seçimi kumaşlardan anlayan bir arkadaşınızla beraber yapın; artık şekil hangisi olursa, ama bu konuda çok dikkatli olun.
Bir tekstilcinin söylediklerini okudum mesela, kendisi gelinlik tasarımcısı değilmiş ama işi dolayısıyla bir dönem birçok moda evini ziyaret etmiş. Ve görmüş ki en şık moda evlerinde bile gelinlik için kalitesiz kumaşlar kullanılabiliyor. Bütün moda evleri böyle değildir mutlaka ama böyle olanlar da var işte.
Siz ne yapın; kumaş çeşitleri ve fiyatlarını araştırıp not alın. Saten diyelim, veya da tül, ikisinin de çeşitleri var; siz gelinliğiniz için tül kumaş kullanıldığını düşünürsünüz ve öyledir de mutlaka, ama acaba nasıl bir tül?
Yazının en başında kısaca yaşanmış bir hikayeden söz etmiştim, bir gelin adayının gelinliğini, aslında tarlatan için kullanılan ucuz ve kalitesiz bir tülden dikmişler – mesela. Böyle şeyler yaşamanızı hiç istemem, bin bir heves hazırlık yapıyorsunuz, bir sürü stres çekiyorsunuz, sıkıntıya bak! Gelinlik diktirmek için şu veya bu kadar bir para ödüyorsunuz, belki bütçenizi zorluyorsunuz, 1.500 – 2.000 lirayı gözden çıkarıyorsunuz; verdiğiniz paranın karşılığını istemek sonuna kadar hakkınızdır.
Bu konuda biraz olsun bilgi edinmenizin çok faydası olur, karşınıza kötü niyetli biri çıktığında ona kolayca kandırılacak biri gibi görünmemiş olursunuz. Kumaşlar konusunda bilgisi olan bir yakınınız, arkadaşınız varsa o şahane olur zaten. Ama diyelim ki yok, gelinlik piyasasında kullanılan belli başlı kumaşlara dair temel bilgileri edinip fiyatlarını aşağı yukarı öğrenebilirsiniz pekala.
Gelinlik kumaşının üstüne süslemeler yapılacaksa ki bunun için Swarovski taşı, kristal taş, çiçek, aplik, boncuk, tüy, Fransız danteli veya başka tür bir dantel gibi şeyler kullanılıyor; bu gibi malzemelerin fiyatlarını ve ne şekilde dikileceklerini de öğrenmelisiniz. Bazı süsleme ve bezemeler elle yapılsa daha iyi oluyor galiba, bunu da araştırmak lazım.
Şöyle bir muhabbet gördüm demin Kadınlar Kulübünde mesela: 2007 yılında, evlenecek bir bayan, diktirmek istediği gelinlik için İstanbul’da fiyat araştırması yapmış; en düşük 2.200 lira istemişler. Aynı model gelinliği; kumaştı, danteldi, her şeyi aynı olarak Kocaeli’nde 1.700 liraya diktirmiş.
Gelinlik dikip satan moda evlerine yanınızda dikiş bilen biriyle gitme imkanınız varsa bu da güzel olur. Böyle bir şey söz konusu değilse de dikişleri kendiniz değerlendirmeye çalışacaksanız gelinliğin iç dikişlerini mutlaka kontrol edin, bunlar temiz ve düzgün olmalı.
Straplez gelinlik diktirmeyi düşünüyorsanız gelinliğin aşağı düşmemesine, dekoltesinin kaymadan olduğu yerde kalmasına çok önem verin. İkide bir gelinliği yukarıya çekiştirmek durumunda kalırsanız sıkıntı olur.
Gittiğiniz moda evinin marka değeri, popülaritesi, dükkan kirası, işlemelerin fason olarak mı yaptırıldığı, sizin konu hakkında bilgili olup olmadığınız, heyecanınız; bunlar fiyatın belirlenmesinde, fiyat farklılıklarında etken olan şeyler hep. Seçimlerinizi bunları bilerek yapın. Bilgi edinin, bilgisi olanla gezin, araştırma ve karşılaştırma yapın. En iyi sonuçları almanın yolları bunlar.