Son derecede ciddi bir rahatsızlık olan sıcak çarpması yaşlılar ve çocuklar için daha da büyük bir tehlike arz ediyor. En çok sıcak ve nemli sahil bölgelerinde yaşanan bu durum bazı hallerde koma gibi dramatik sonuçlara veya ölüme sebebiyet verebiliyor. Güneş çarpmasından korunmak için 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçınmak gerekiyor; hele ki sıcaklık ve ultraviyole ışınları açısından riskli bölgelerde yaşıyorsanız veya belli bir gün için bu konuda uyarılar yapılmışsa. Ağır ve yağlı yiyeceklerden, ağır işlerden ve spor yapmaktan kaçınmak da sıcak çarpmasından korunmak için alabileceğiniz önlemler arasında.
Yaz aylarında, havanın çok sıcak ve nemli olduğu günlerde, tatilde çocukları güneş çarpmasından korumak çok önemli hale geliyor. Bunun için çocuğunuza bol sıvı içirmeli, pamuklu kumaştan yapılmış ince kıyafetler giydirmeli, bir sebeple ateşlendiyse dışarı çıkarmaktan kaçınmalısınız. Aşırı tuz takviyesi, tuz tabletleri vücudun sıvı emiliminin gecikmesine sebep olur; bu konuda da dikkatli olmak gerekiyor. Bebeğinizi çok fazla giydirip sarmamalısınız. Çocuğunuzun idrarı koyuysa susamış olmasa bile sıvı almasını sağlayın çünkü idrarın koyu olması yeterince sıvı alınmadığının göstergesidir. Sıcaklık 28 dereceden fazla ve nem oranı da yüksekse çocuklar uzun süren veya ciddi bir enerji harcamalarını gerektiren sporlar yapmamalı. Vücut sınırlarının ve dışarıdaki ortamın olumsuz etkilerinin bilincinde olmayan 6 yaş üstü çocukların büyük kısmı spor yaparken sıcak çarpmasına maruz kalıyor. Dışarıda, tatilde, plajdayken çocuğunuzun mutlaka gölge ve su molaları vermesini sağlayın. Cam açık olsa bile onu arabada yalnız bırakmayın.
Güneş çarpmasından korunmak için özellikle çok sıcak ve nemli günlerde sıklıkla duş almak gerekiyor. Ayrıca açık renkli, ince ve bol kıyafetler giymeli; güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka kullanmalısınız. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde plaj, havuz vb. bir ortamdaysanız üstünüzde bir şemsiye olsun. Doğru beslenmeye dikkat edin, kolay sindirilebilen gıdalar alın, bilinçsizce ilaç kullanmayın.
Ateş yüksekliği ve bitkinlik sıcak çarpmasının belirtileri arasında en tipik olanlarıdır. Sorun çoğunlukla bir belirti vermeden, birdenbire başlar. Makattan ölçüldüğünde vücut ısısı 41 dereceden fazladır. Baş ağrısı ve/veya dönmesi ve karın ağrısı görülebilir. Deri ısınır, kurur ve kızarır; kaslar gevşer, nabız düşer, tansiyon genellikle normalin altındadır. Solunum zayıflar. Güneş çarpması aşırı efor sarf etmekten dolayı olduysa bu belirtilere ek olarak terleme görülür ve bu yüzden deri soğuk olur. Ama bu aldatıcı bir durumdur, aslında hastanın vücut iç ısısı çok yüksektir.