Gün içinde bizi mutlu veya mutsuz eden şey sadece yaşadığımız olaylar değildir. Onlara nasıl baktığımız da bu açıdan çok etkilidir. Her gün çeşitli durumlarla karşılaşırız ve bunların hepsi keyif verici, olumlu şeyler değildir. Ancak, mutsuz olayları ısrarla düşünmeye devam etmek veya bunu reddetmek biraz da tercih meselesidir. Günlük hayatta daha mutlu olmak için içinden geçtiğimiz durumların ve koşulların duygularımız ve tepkilerimiz üzerindeki etkisini kontrol etmeye çalışmamız gerekir. Dış etkenlerin ruh halimizi çok fazla etkilemesine izin verirsek, bizi parmaklarının ucunda oynatırlar.
Mutluluk Nedir?
Mutluluk, bir içsel huzur ve hoşnutluk duygusu olarak tanımlanabilir. Genelde korkularımız, takıntılı düşüncelerimiz veya korkularımız yoksa kendimizi rahat ve mutlu hissederiz. Yapmaktan hoşlandığımız bir şeyi yaptığımız, değer verdiğimiz bir şeyi elde ettiğimiz, gösterdiğimiz çabaların sonucunda istediğimizi elde ettiğimiz zaman mutlu oluruz. Mutlu olma hali olumlu olayların bir sonucu gibi görünür, ama aslında, dış olayların içimizde yarattığı bir etkidir.
Dış olayların kendisini fazla etkilemesine, zihnini ele geçirmesine izin veren insanlar için mutluluk zor elde edilen ve geçici bir şeydir. Yerleşik hale gelmesi, daha sık yaşanan ve etkisi daha uzun süren bir duygu olması için daha huzurlu bir iç dünyaya sahip olmak gerekir. Bunu sağlamak için günlük meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
Günlük Yaşamda Daha Mutlu Olmanın Yolları
1.Durmadan sorunlar hakkında düşünmek çözüm bulmayı engeller. Daha çok, çözüm yolları üzerinde düşünmeye çalışın. Olmuş olan bir şey hakkında yapabileceğiniz bir şey yok. Bir an öncesine bile geri dönemiyoruz. Durumu düzeltmek, telafi etmek, çözmek, üstünüzdeki olumsuz etkisini azaltmak için neler yapabileceğinize odaklanın.
2.Her gün, zamanınızın bir kısmını size ilham verecek bir kitabın birkaç sayfasını veya bir makaleyi okumaya ayırın.
3.Müzik dinleyeceğiniz zaman dinlendirici ve canlandırıcı parçaları tercih edin. Gülmenizi sağlayacak komedi filmleri veya programları izleyin.
4.Güne birkaç hedefe ulaşma isteğiyle başlayıp da gün bittiğinde bunların hepsi tamamlanmadığı için kendini gergin ve mutsuz hissetme duygusu size tanıdık geliyor mu? Yapamadığınız şeylere odaklanarak kendinize haksızlık etmeyin. Yaptıklarınız üzerinde de düşünün, onlara ayıp olmuyor mu?
5.Aklınız sizi olumsuzluklar ve zorluklar hakkında düşünmeye zorluyorsa ona haddini bildirin. Olumlu düşünmek kolay değildir ama olumsuz düşünme tuzağına düştüğünüz zaman da, art arda gelen kötü duygu ve düşüncelerin altında kalırsınız. Mevcut durumla alakası olsun olmasın, ne kadar başarısızlığınız, hayal kırıklığınız, aşk acınız varsa hepsi üstünüze gelir. Kendinizi bundan korumaya çalışın. Durumlara ve olaylara iyi tarafından bakması için zihninizi zorlayın.
Düşüncelerinizi yönetmeyi öğrenin. Ne zaman olumsuz düşüncelere kayacak gibi olurlarsa onları hoş şeylere yönlendirmeye çalışın.
6.Her gün, en az bir kere, başkalarını mutlu edecek bir şey yapın. Bu, daha mutlu olmak için yapabileceğiniz en etkili şeylerden biridir, ben kendi üzerimdeki etkisine bayılırım. Küçücük bir şey yapmış olsanız bile, memnun ettiğiniz insanın hoşnutluğundan size de bir şeyler bulaşır. Ve kendinizi beğenirsiniz, kibirli bir beğenme anlamında değil ama. Nasıl ki bir şey başardığınız zaman başarılı ve güvenli hissediyorsunuz, bunu yaptığınız zaman da iyi hissedersiniz.
Bu konudaki olasılıklar sonsuzdur. Sevdiğiniz birine sürpriz bir hediye alın. Otobüste çocuklu bir kadına yer verin. Okulların açıldığı dönemde, maddi şartları iyi olmayan bir ailenin çocuğunun okul çantasını siz alın. Yaşlı bir tanıdığınızı ziyaret edin. Çevrenizdeki bir kimsesizler yurdundaki çocuklar için oyuncaklar alın. Bir iş arkadaşınıza işini tamamlaması için yardım edin.
Hangisini tercih ederseniz edin, yapınca kendinizi hafiflemiş ve keyiflenmiş hissedeceksiniz.
7.Her gün size iyi gelen bir şeyi yapın. Müzik açıp biraz dans edin. Yürüyüşe çıkın. En sevdiğiniz tatlıyı veya çerezi alın. Bir arkadaşınıza kahve içmeye gidin. Öğlen molasında deniz kenarına inin. Yeni bir kitap alın. Sevdiğiniz türden bir film izleyin. Bir hobiniz varsa ona zaman ayırın.
8.Mutlu insanlarla yakınlaşın. Kendilerini iyi hissetmek için neler yaptıklarını ve düşündüklerini öğrenmeye çalışın.
9.Bir şeyler amaçladığınız ve istediğiniz gibi gitmiyorsa, olaylara biraz mesafeli ve tarafsız bakmaya, kendinizi soyutlamaya çalışın. Bu, kayıtsız kalmakla aynı şey değildir. İyi ve kötü şeyleri olduğu gibi kabul etmek ve dengede kalmaya çalışmaktır. Sakin kalmanıza, ruh halinizi ve tepkilerinizi kontrol edebilmenize yardımı olur. Kabullenmenin huzur veren bir tarafı vardır ve bazen bazı şeyleri kabullenmekten başka çaremiz yoktur.
10.Daha fazla gülümseyin. İçinizden pek gelmediği zamanlarda bile yapmaya çalışın bunu. Gülmek ilaçtır; morali yükseltir, acıyı azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, stresi hafifletir. Mizah dergileri okuyun, gelişmiş bir mizah duygusu olan insanlarla arkadaş olun, güldüren videolar falan seyredin.