Börek sever misiniz? Ben hamur işlerinin hemen hepsini severim, çok da yerdim ama artık daha kontrollü tüketiyorum. Güzel bir börek yapmak, yapabilenlere sorsanız gayet kolay bir şeydir ama benim gibi mutfak işleriyle arası olmayanlar için çetin bir iştir. Memlekette bu konularda ilgisiz, beceriksiz ve yeteneksiz olan tek kişi ben değilimdir herhalde, de mi? Ayrıca bu işlerde iyi olanların bile bilmediği detaylar olabilir. Hep beraber öğrenelim madem, işte güzel bir börek için püf noktaları:
*Kullanacağınız bütün malzemeler taze ve kaliteli olsun. Hazır yufka kullanacaksanız onun da taze olmasına dikkat edin. Bayat yufkalar yırtılıp parçalanır, ayrıca onlarla kabarık bir börek yapamazsınız. Taze yufka daha rahat şekil alır ve daha kısa sürede pişer.
* Kabarık ve yumuşak bir börek yapmanın sırrı soda ve yumurta karışımında. 1 yumurtayla 1 şişe sodayı karıştırarak hazırladığınız sosu böreğin üstüne bol bol sürün.
*Böreğin iç harcı sağlam bir zeminin üzerinde olmalı, tabana çok yakın olmamalı. Bunu sağlamak için tepsinin dibine 2 yufka serin. Böylece harcın yufkayı delip tepsiye yapışmasını önlemiş olacaksınız.
*Böreğin yapışmasını önlemek için tepsiye yeterli miktarda yağ koyun ve tepsinin dibinde yağdan başka hiçbir şey olmamasına, harç, süt vb. sızmamasına dikkat edin.
*Lezzetli bir su böreği için açma yufkayı tercih edin. Yufkanın cinsi bu böreğin tadında çok şeyi değiştirir. Yufkaları haşladığınız suya bol miktarda tuz atmayı da unutmayın. Ayrıca, nasıl bir börek yapıyor olursanız olun, hazır yufkadan yapılanın tadıyla elde açılmış yufkadan yapılmış olanın lezzeti aynı olmayacaktır. Elinizden geliyorsa, zamanınız varsa her zaman yufkayı kendiniz hazırlamaya bakın.
*Güzel bir börek yapmanın sırlarından biri de böreği fırına vermeden önce streç fimle kaplayıp birkaç saat buzdolabında bekletmektir. Böylece börek sosunu çeker, iç harcını iyice özümser ve lezzeti artar. Aceleniz yoksa böreği 1 gün önceden hazırlayıp bu şekilde bekletin, lezzeti daha da mükemmel olur.
*Sebzeli börekler için kullanacağınız sebzeleri yıkadıktan sonra hafifçe una bularsanız sebzeler yufkaya yapışmaz ve ortaya daha lezzetli bir börek çıkar.
*Bir miktar tereyağını veya margarin yağını eritin ve sütle karıştırın. Bu karışımı böreğin her katında kullanın.
*Nar gibi kızarmış bir börek için böreği fırına vermeden önce üstüne yumurta sarısı sürün. Yumurta yoksa yoğurt – yağ karışımı da aynı işi görür.
*Böreği fırına vermeden önce kesin. Böylece içi daha güzel pişer.
*Patlıcanlı börek yapacaksanız önceden közlenmiş veya tuzlu suda bekletilmiş patlıcanları biber, domates vb. sebzelerle beraber zeytinyağında kavurun ve harç olarak kullanmadan önce soğumasını bekleyin. Börek harcını önceden kavuracaksanız buna her zaman dikkat edin, soğutmadan kullanmayın.
*Peynirli börek için nasıl bir peynir kullanacağınız zevkinize, o anda elinizin altında nasıl bir peynir olduğuna göre değişir tabii. Lor peyniri böreklerde sıklıkla kullanılır ama beyaz peynirin verdiği lezzet bir başka olur.
*Börek pişirme ısısı ve süresi böreğin cinsine, hangi malzemelerden yapıldığına ve harcının önceden pişirilip pişirilmediğine, fırının türüne, hatta fırından fırına değişir. Yine de genel olarak dikkat edilmesi gereken şeyler vardır; örneğin fırın önceden ısıtılmalı ve ısısı 180 derece civarında olmalıdır. Düşük ısıda böreğin içi pişmez. Börek pişerken fırının kapağını çok sık açmak da doğru değildir.
*Börek fırından çıkarıldığında üstü veya kenarları fazla sertse üstüne parmaklarınızla çok çok az miktarda su serpiştirin, sonra da temiz bir mutfak bezi örtün. Fazla zaman geçmeden börek terleyecek ve üstü yumuşayacaktır.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir: