Halıdaki Lekeler İçin Çözüm Önerileri

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Halılarda oluşan ve çıkarılamayan lekeler kadınların belli başlı sıkıntıları arasındadır. Halıdaki lekeden kurtulmak için oluşan lekeye anında müdahale etmek gerekir, çünkü her dakika leke halıya biraz daha işler. Halı yünlüyse lekeyi emmesi daha da kısa sürer. Genel olarak lekelenen bölgeye ılık suyla karıştırılmış maden suyu, tıraş kremi, diş macunu veya cam silme ilacı uygulayabilirsiniz.

Halıdaki lekelerden kurtulmak için uygulayabileceğiniz bir başka yöntem ise; iki kilo kadar ılık suyun içine dört kaşık beyaz sirke ve iki çorba kaşığı civarında sıvı deterjan ekleyip karışmaktır. Hazırladığınız bu karışımla lekeli bölgeyi fazla bastırmadan siliniz. Sonra da temizlenen bölgeyi suyla ıslatılmış başka bir bez kullanarak durulayınız. Aşağıda belli bazı lekeleri halıdan nasıl çıkaracağınız konusunda bilgiler bulabilirsiniz.

Halıdaki asit lekesi nasıl çıkar

Bazı temizlik malzemelerinin ve pillerin içeriğinde asit bulunmaktadır. Halıda ciddi hasarlara neden olmaması için asidin halıya bulaşması durumunda lekeli bölgenin çabuklukla temizlenmesi gerekir. İlk olarak dökülen asit bitene kadar asidin sünger yardımı ile emilmesini sağlayınız. Ardından sıcak su ve kaynamış sodayı karıştırıp lekeye uygulayınız. Sonrasında halı en kısa sürede kurutulmalıdır.

Hardal lekesi nasıl çıkar

Bazı hardal çeşitlerinde çok etkili boyalar vardır ve bu boyalar halınızın bir parçasının kesilmesine neden olabilir.  Bu durumda kesilen parçanın yerinden çıkarılıp yerine yeni parça eklenmesinden başka çare yoktur. (Bunun ancak halı tamiri yapan bir yerde halledilebileceğini tahmin ediyoruz.)

Halıdaki çay lekesi nasıl çıkar

Halınızdan en kolay çıkaracağınız leke şekersiz çay lekesidir. Her koşulda, halıya çay döküldüğünde yapmanız gereken ilk şey lekeye zaman kaybetmeden müdahale etmektir. Havlu peçete veya beyaz havlu ile dökülen yere ovalamadan tampon yaparak fazla çayı halı üzerinden alınız. Buna çayın tamamen emildiğinden emin olana kadar devam ediniz. Daha sonra toz deterjanı bir kabın içinde köpürterek ovalamadan halınıza tampon yapınız. Bu şekilde birkaç dakika bekletiniz. Daha sonra nemli bezle hafif ovalayarak lekeyi siliniz.  Bu yöntem fayda etmezse bir su bardağına sirkeli su karışımı uygulayınız. Bardağın altıda birine sirke koyup kalan kısmı suyla tamamlayınız. Sonra halıyı bu karışımı emdirdiğiniz bir bezle fazla bastırmadan siliniz. Oranı bozmamaya dikkat ediniz, sirke daha fazla olursa yeni bir lekeniz daha olur.

Halıdaki meyve ve gıda lekeleri nasıl çıkar

Halınıza bulaşan meyve veya gıda lekelerinden ılık su ile tampon yaparak kurtulabilirsiniz.

Sakız lekesi nasıl çıkar

Sakız lekesinin halı üzerinde yapışkan bir leke bırakmasına rağmen bu lekeden kurtulmak oldukça kolaydır. Belli firmaların sprey temizleyicileri veya herhangi bir yağlı temizleyiciyle lekeden kurtulmak mümkündür.

Önemli olan yapışan sakız taneciklerinin yumuşamamış olmasıdır. Sodalı su ile ıslatılmış temiz bir bezi lekeli bölgenin üzerinde birkaç dakika bekleterek lekeden kurtulmak mümkündür.

kırmızı şarap lekesi

Halıdaki yağ lekesi nasıl çıkar

Halınıza bulaşan yağ lekesini çıkarmak için; lekenin üzerine geceden mısır nişastası veya soda uygulayıp gece boyunca öyle bırakın. Ertesi gün halının bu kısmını elektrik süpürgesiyle vakumlayın, böylece yağ emilmiş olacaktır. Leke hala duruyorsa sirkeli bezle silin.  Bunun yanı sıra daha kolay bir yöntem olarak;  yağ çözücü sıvı bulaşık deterjanı ile suyu karıştırıp spreyleme yöntemi ile halıdaki leke üzerine uygulayabilirsiniz. Sonra lekeyi temiz bir bezle veya kağıt havluyla silin, son olarak da nemli bir süngerle durulayın.

Şarap lekesi nasıl çıkar

Halıya kırmızı şarap dökülürse üstüne hiç vakit kaybetmeden bir bardak beyaz şarap dökmelisiniz. Beyaz şarap döküldüğünde ise lekeden kurtulmak için sirke uygulamanız gerekiyor.

Halıdaki çikolata / kahve lekesi nasıl çıkar

Kahve veya çikolata lekesinden kurtulmak için lekelenen kısma sirkeyle (Sirkenin kokusundan rahatsız oluyorsanız sıvı deterjan kullanabilirsiniz) tampon yapıp ardından yüzeyi nemli bir sünger veya bezle durulamalısınız.

Uhu – yapışkan lekeleri nasıl çıkar

Halıya Uhu vb. yapışkan bir madde döküldüğü zaman hemen, yapışkanın kurumasına fırsat vermeden müdahale etmelisiniz. Önce lekenin üzerine ılık suyla ıslatılmış bir süngerle, yapışkan kalıntısı kalmadığından emin olana kadar bastırın. Sonra temiz bir bezi ılık sirkeye batırın ve yarım saat lekenin üstünde bırakın. Son olarak lekeyi bezle silin.

Uhu kuruduysa halının lekeli bölümünü bıçak veya spatulayla hafifçe kazımanız gerekir. Bu şekilde sertleşmiş yapışkan kalıntısı kalmamasını sağladıktan sonra bölgeye sirkeye batırılmış havluyla tampon yapın.

Deneyebileceğiniz diğer bir çare de kuru temizleme çözücüsü kullanmaktır. Ama çözücünün içeriğindeki maddeler halının yapısına zarar verebilir. Bu yüzden halının kullanım kılavuzunu ve ürünün içeriğini inceleyip bir risk olup olmadığını öğrenmeye çalışmalısınız.

Halıdaki lekeler ile ilgili önemli noktalar:

Halıdaki lekeler için yaptığınız ilk müdahale sürtme, ovalama vb. şekillerde değil tamponlama şeklinde olmalıdır.

Halılar çok kullanılan, gerekli eşyalardır tabii ama bazı halılar özellikle değerli ve pahalıdır. Lekelenen bir halı, pahalı olmasa bile insan için bir anı değeri olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise ve / veya lekenin oluşmasının üzerinden zaman geçtiyse halının güvenilir bir halı temizleme firmasına teslim edilmesi daha doğru olabilir.

Halıları düzenli olarak vakumlamak gerekir. Böylece halının ömrü uzar ve yüzeydeki kirlerin derinlere işleyip kalıcı lekeler haline gelmesi engellenir.

Halının üzerinde koltuk, sehpa vb. izlere ve çukurlaşmalara yol açacak eşyalar varsa bunların yerini arada bir değiştirin. Böylece izlerin derinleşmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Halıya herhangi bir sıvı madde döküldüğünde yapılması gereken ilk şey sıvının fazlalığını havlu, peçete vb. emici bir malzemeye emdirmektir.

Halınızın ve üstündeki lekeye uygulayacağınız leke çıkarıcı maddenin özelliklerini bilerek uygulama yaparsanız halının zarar görme riski azalır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Halıdaki Lekeler İçin Çözüm Önerileri

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin