Hibiskus çiçeği canlı ve büyük açan bir çiçek, fakat açtıktan sonra sadece 2 gün dayanıyor, sonra dalından düşüyor. Düşen hibiskus çiçeklerinin kurutulmasıyla elde edilen hibiskus çayının faydaları konusunda bilgi vermek istiyorum size. Ama önce hibiskus çayı nasıl demleniyor, onu anlatayım. Birçok bitki çayı nasıl demleniyorsa öyle demleniyor çoğunlukla; yani suyu kaynatıyorsunuz, 1 – 2 dakika bekletip içine kuru çiçekleri atıyorsunuz. Çay demini alsın diye 8 – 10 dakika bekledikten sonra da içiyorsunuz. Bu demlenme için bekleme süresi yaptığınız çaya göre değişebiliyor. Hibisküs çayı için önerilen süre 10 dakika, daha fazla da bekletebilirsiniz ama 20 dakikayı geçmeyin; geçerseniz acılaşıyormuş. Hibiskus çayının bir başka hazırlanma şekli de şöyle; kuru çiçekleri geceden soğuk suyun içine koyup bekletiyorsunuz. Sonra da soğuk halde veya ısıttıktan sonra içiyorsunuz.
Hibiskus çayını tek başına demleyebilir, limon suyu veya bal karıştırarak içebilir, demlenmesini beklerken içine zencefil ya da karanfil atabilirsiniz. Ben bu çayın varlığını kızımdan öğrendim, bir birkaç gündür yeşil çayla karıştırarak içiyoruz mesela. Ağız tadınıza göre eklemeler yapabilirsiniz yani veya şifalı etkilerinden faydalanmak istediğiniz başka bitkilerle, çaylarla karıştırabilirsiniz.
‘Ekşi çay’ olarak da bilinen hibiskus çayı kafein içermiyor. Hibiskus bitkisinin birçok rengi var, bunların en makbulü koyu kırmızı renkli olanı. Bu renkteki hibiskus bitkisinden yapılan çay güçlü antioksidan maddeler içeriyor ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Antioksidan özelliği bütün bitkilerde var aslında, ama bazı bitkilerde daha yoğun miktarda bulunuyor; hibiskus da onlardan biri. Ayrıca yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Hibiskus çayını kan basıncınızı doğal bir yöntemle düşürmek amacıyla da kullanabilirsiniz. Bu çay ilacın yerini tutmaz ama şifalı yönleriyle bir yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir.
Kilo vermeye çalışıyorsanız yemeklerden sonra 1 fincan hibiskus çayı içmenin faydasını görürsünüz. Bu çay karbonhidrat emilimini azaltıyor çünkü. Ayrıca vücuttaki şişkinlik ve ödemi atmak yönünden de faydalı. Düzenli olarak hibisküs çayı içmenin mide kanserini ve mesane enfeksiyonlarını önlemek açısından da faydaları var. Soğuk algınlığına yakalandığınız zaman bu çaydan günde 1 – 2 fincan içmeniz faydalı olur.
Beslenme düzeninize antioksidan içerikli gıda maddeleri, otlar, çaylar eklemenin yaşlanmayı geciktirmek açısından da faydalı olacağını unutmayın bu arada.
Kimler hibiskus çayı içmemeli?
Hibiskus çayının bebek bekleyen veya emziren kadınlar, tansiyon ya da kolesterol ilaçları kullanan kişiler tarafından içilmesinde birtakım sakıncalar var. Demire bağlı anemi tedavisi görenlerin de hibiskus bitkisinin çayını içmemeleri, kürünü uygulamamaları gerekiyor. Reçeteli bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuzla görüşmeden bu çaydan içmemeniz tavsiye ediliyor.