Hindistan Cevizi Yağının 13 Faydası

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hindistan cevizi pek çok farklı kullanım biçimi ve alanı bulunan çok yönlü bir bitki türüdür. Bitkinin verdiği ürünler arasında meyvesinin kendisi, suyu, kabukları, sütü ve yazımızın da konusu olan Hindistan cevizi yağı bulunur. Günümüzde Hindistan cevizi yağının faydaları hem sağlık, hem de saç ve cilt bakımı alanlarında öne çıkmaktadır.

Bitkinin “kopra” denilen bir kısmının kurutulup çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bu yağın iltihap karşıtı, saç dökülmesini önleyici ve vücudun sağlıklı işleyişini destekleyici özellikleri bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Hindistan cevizi yağının içeriğinde %80 oranında doymuş yağlar bulunur. Doymuş yağlar ise, pek çoğumuzun günlük hayatta tükettiği ve vücut tarafından enerjiye dönüştürülmesi oldukça zor olan uzun zincirli yağ asitleri yerine, orta zincirli yağ asitleri içerirler.

Bu yağın içerisinde bol miktarda bulunan orta ve kısa zincirli yağ asitleri uzun zincirli olanların aksine vücut tarafından kolayca sindirilir ve enerji üretimi amacıyla karaciğere gönderilirler. Uzun zincirli yağ asitlerinin ise vücutta parçalanması çok daha uzun sürer.

Hindistan cevizi yağındaki doymuş yağların yaklaşık %45-55’inin oluşturan en önemli yağ asidi laurik asittir. Laurik asit anne sütünün içerisinde de bulunur ve vücut tarafından monolaurin adında, bağışıklık sistemini büyük ölçüde güçlendiren bir maddeye dönüştürülür.

Bu yağı cilt ve saç bakımı açısından kullanışlı hale getiren en önemli etken E vitamini açısından zengin oluşudur. Pek çok kozmetik bakım ürününde de kullanılan yağ içerdiği bu vitamin sayesinde ciltte ve saçlarda doğal bir nemlendirici etkisi gösterir.

Yazımızın devamında ayrıntılarıyla inceleyeceğimiz Hindistan cevizi yağının faydaları hem bu yağı direkt olarak yiyerek, hem yemek ve salatalarda tatlandırıcı olarak kullanarak, hem de cilde ve saçlara sürerek ya da çeşitli bakım ürünlerinin içine karıştırarak elde edilebilirler.

Hindistan Cevizi Yağının Yararları

1. Beyin hastalıklarıyla savaşır

Yazımızın başlarında da belirttiğimiz gibi vücut tarafından kolaylıkla sindirilen kısa ve orta zincirli, sağlıklı yağ asitleri açısından son derece zengin bir kaynaktır. Bu asitlerin kolay sindirilmeleri onların ilerleyen süreçte “keton” denilen ve beynin en önemli enerji kaynaklarından olan bir maddeye dönüştürülebilmelerini sağlar.

Ketonun başta Alzheimer olmak üzere çeşitli beyinsel rahatsızlıklar nedeniyle hafıza kaybı yaşayan kişiler üzerinde iyileştirici bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Yine Hindistan cevizi yağının içinde bulunan fenolik maddelerin ve kimi hormonların Alzheimer’ın en önemli sebeplerinden olan amiloid beta proteinlerinin üretimini engellediğine dair teoriler de bulunmaktadır.

2. Kilo kontrolüne yardımcı olur.

Orta zincirli yağ asitleri vücudun (uzun zincirli olanlara kıyasla) daha çok enerji yakmasına yardımcı olurlar. Başka bir deyişle bu tarz asitler vücut tarafından diğerlerine göre daha kolay biçimde enerjiye dönüştürülürler. Hindistan cevizi yağının metabolizmayı hızlandırıcı bu etkisi kilo vermek isteyenler açısından çok büyük bir avantajdır.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada belli bir süre boyunca her gün aynı miktarda kalori tüketen iki grup katılımcıdan birine uzun zincirli yağ asitleri, diğerine ise kısa ve orta zincirli yağ asitleri içeren yemek listeleri sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda beslenme programlarınsa kısa ve orta zincirli asitlere daha çok yer veren gruptaki katılımcıların diğerlerine göre daha fazla kilo kaybettikleri ve daha çok yağ yaktıkları saptanmıştır.

3. Kas oluşumunu destekler

Hindistan cevizi yağı insülinotropik, yani pankreasın insülin salgılamasını destekleyici özelliği olan bir besindir. İnsülin vücuttaki kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu gibi alınan besinlerin kaslara iletilmesini de kolaylaştırır. Bu nedenle vücuttaki insülin hormonunun yüksek olması hem vücut geliştirmeyle ilgilenen kişiler, hem de kas oranını yüksek tutmak isteyenler açısından önemlidir.

4. Enfeksiyonlarla savaşır

İçeriğinde bulunan laurik asidin vücudun zararlı bakterilere olan direncini yükselttiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu yağın ve içerdiği faydalı asidin savaştığı başlıca rahatsızlıklar ise mide ülseri, diş çürümesi ve besin zehirlenmeleridir.

5. Karın yağlarını yakmaya yardımcıdır

Hindistan cevizi yağının faydaları arasında belki de en önemlisi kurtulması son derece zor olan karın bölgesindeki yağların yakımını kolaylaştırmasıdır. Yapılan araştırmalar her gün bu yağdan dengeli miktarda tüketen kadınların bel bölgelerinin (biri her gün soya yağı, diğeri ise her gün diğer bitkisel yağları tüketen iki farklı gruba nazaran) çok daha fazla inceldiğini ortaya koymuştur.

6. İştahı azaltır

Hindistan cevizinden elde edilen yağ yemeklerden elde edilen doygunluk hissini arttırarak gün içinde daha az acıkmanızı sağlar ve böylece günlük kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar uzun zincirli yağ asitleri tüketiminin daha sık acıkmaya ve daha çok yağlı ve karbonhidratlı besin tüketimine yol açtığını, kısa ve orta zincirli yağ asitlerinin ise acıkmanın daha nadir gerçekleşmesini sağladığını ortaya koymuştur.

7. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır

İçeriğinde bulunan yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri pek çok klinik ve epidemiyolojik çalışmayla kanıtlanmıştır.

8. Metabolizmayı hızlandırır.

Kısa ve orta zincirli yağ asitleri, uzun zincirli olanların aksine, tüketildikten sonra vücudun içinde uzun süre dolaşmazlar ve sindirim sistemi vasıtasıyla direkt olarak karaciğere yönlendirilirler. Burada ise ya vücut tarafından tüketilmek için enerjiye, ya da ketonlara çevrilirler.

Yapılan klinik araştırmalar bu tarz yağ asitleriyle beslenen farelerin metabolizmalarının ağırlıklı olarak uzun zincirli yağ asitleriyle beslenenlere göre daha hızlı çalıştığını ortaya koymuştur.

9. Saçları korur ve kepeklenmeyi önler

Kozmetik bilimi konusunda yapılan bir araştırmada Hindistan cevizi yağının istisnasız tüm saç tipleri üzerinde tarama ve fırçalama sırasında oluşan hasarı azaltıcı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra Hindistan cevizi yağı saçın temel proteinlerini koruma konusunda ayçiçeği yağı ve çeşitli diğer mineral yağlarına nazaran daha etkilidir.

10. Cildi nemlendirir

Atopik dermatit (cildin aşırı kuru olmasıyla karakterize bir rahatsızlık) hastaları üzerinde yapılan bir araştırma bu bitkisel yağın cilde doğrudan sürme yoluyla ve düzenli olarak kullanıldığında bu kişilerin kuruluk şikayetlerini ciddi ölçüde azalttığını ortaya koymuştur.

11. Güneş koruyucu etkisi vardır

Cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak ve nemli kalmasını sağlamak da Hindistan cevizi yağının faydaları arasındadır. Yapılan farmakolojik çalışmalarda bu yağın başka hiçbir katkı maddesi ilave edilmemiş halinde yaklaşık 7 SPF (güneş koruma faktörü) bulunduğunu kanıtlamıştır. Aynı çalışmada güneşten koruyucu etkiye sahip olduğu belirlenen diğer doğal yağlar ise yer fıstığı yağı, pamuk yağı ve zeytinyağıdır.

12. Diş çürümelerini önler ve diş eti hastalıklarıyla savaşır

Oil Pulling (yağ çekme) yöntemi pek çok kültürde diş çürümesi, diş eti kanaması gibi hastalıkların tedavisi ve genel anlamda dişlerin ve diş etlerinin güçlendirilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bu tedavi ağız ve diş sağlığı açısından faydalı olduğu bilinen yağların her gün ağızda belli bir süre tutulup çalkalanmasından ibarettir. Söz konusu uygulamayı 30 gün boyunca Hindistan cevizi yağı kullanarak yapan kişilerde, yedinci günden itibaren plak oluşumunun önemli biçimde azaldığı gözlemlenmiştir.

13. Karaciğeri ve böbrekleri korur

Vücudun iç organlarının hasar görmesi en kötü senaryoda ölüme kadar varabilen çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Hindistan cevizi yağının organları koruyucu etkisi direkt olarak kanıtlanmış olmasa da bilim adamları bu yağın da içeriğinde bulunan kimi aktif bileşenlerin özellikle karaciğer ve böbreklere zararlı toksinlerin verdiği hasara karşı koruyucu etkiye sahip olduğunu ortaya koymuşlardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hindistan Cevizi Yağının 13 Faydası

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin