Çalışma hayatına yeni başlayan biri olsanız da, deneyimli biri olsanız da ilk iş günü stresli bir gündür. Deneyimli birinin işi daha kolay olur tabii ama o bile tanımadığı insanlarla dolu, iş temposunu, kendisinden neler beklendiğini bilmediği bir yerde olduğundan kendini gergin hisseder. İlk defa bir yerde çalışacak olan birinin heyecanı ise bambaşkadır. İlk günlerde sergilenen tavırlar, görünüm ve konuşmalar ilerleyen zamanlarda olacak şeyleri ciddi oranda etkileyebilir. Bu yüzden işteki ilk gün ve onu takip eden günler boyunca bazı noktalara özellikle dikkat etmelisiniz. İşte ilk iş günü için 20 tavsiye; faydalı olması umuduyla:
1. Şirket hakkında, çalışma ortamı ve çalışanlar hakkında biraz olsun bilgi sahibi olursanız daha rahat olursunuz. Yeni yöneticinizden özel bir görüşme talep edin ve sizden neler beklediğini öğrenin.
2. Kesinlikle işe geç kalmayın, hatta biraz erken gidin. Son dakikada orada olmanız da hoş olmaz. Evden çıkma saatine olası aksilikleri göz önünde bulundurarak karar verin.
3. Kıyafetiniz abartılı olmasın; işinize uygun tarzda, uyumlu, rahat ve şık giyinin. Çok dikkat çekici parçalar ve renkler kullanmayın. Temiz olun ve bakımlı görünün. Kadınsanız aşırı makyaj yapmayın, erkekseniz güzelce tıraş olun.
4. Belki de heyecandan dolayı yeterince uyuyamadınız. Bu şekilde görünmemek için duş alın, hafif egzersizler yapın, cildinize bakım yapın. Güzel bir kahvaltı etmeyi ihmal etmeyin. Yorgun ve uykusuz olsanız bile zinde görünmeye çalışın.
5. Eğitiminiz, varsa daha önce çalıştığınız yerlerle ilgili cümleler hazırlayın. Böylece çalışma arkadaşlarınızın soracağı sorulara karşı hazırlıklı olursunuz. Kişisel sorular soranlar da olabilir ama bunlara cevap vermek zorunda değilsiniz. Bu gibi soruları nazikçe geçiştirme yoluna gidebilirsiniz. Kendinizi kaptırıp özel hayatınızla ilgili derin detaylar vermeyin.
6. Size iş anlatan birini, anlatığı şeyleri biliyor veya başka bir şekilde biliyor olsanız bile nezaketle dinleyin. Başka fikirleriniz varsa bunları ortaya sürmeyi sonraya bırakın.
7. Orada bulunmaya, o işte çalışmaya çok gönüllü olmasanız bile hevesli, istekli ve canlı görünmeye çalışın. Niyetiniz daha en baştan en kısa zamanda başka bir iş bulmak falan olsa bile sonuçta orada bir süre zaman geçireceksiniz, bu zamanı iyi geçirmeye gayret edin.
8. Sivri görünmeyin, insanları etkilemek için kendini parçalamayın.
9. Gülümseyin (Ama güleryüzlü olmayı çok abartmayın), insanlara arkadaşça davranın, kendinizi tanıtın. Nazik ve girgin olun.
10. Cep telefonunuz sıklıkla çalıyorsa sessize alın.
11. İnsanlar size bir şeyler soracak, hakkınızda bilgiler edinmeye çalışacaklardır. Siz de onlara sorular sorun, ilgili davranın. Soru sorarsanız ilgili bir kişi olduğunuz izlenimini verirsiniz. Bazı şeyleri not alırsanız daha da iyi olur, bu bir ciddiyet göstergesidir.
12. Çalışma arkadaşlarınızın isimlerini öğrenin ve kullanın.
13. İşyerinde samimiyet zamanla gelişmelidir. İlk günlerde tatlım, canım vb. hitaplar kullanmaktan kaçının. Ölçülü – fakat kasıntı olmayan, içten – ama fazla samimi olmayan bir tarzda konuşmak en iyisidir. Zamanla ilişkiler oturur ve kime nasıl, ne şekilde hitap etmenin doğru olacağı kendiliğinden ortaya çıkar.
14. Ne daha önce çalıştığınız yer, ne de şu anda bulunduğunuz yer hakkında dedikodu yapmayın. Daha önce çalıştığınız yerle bu işyerini kıyaslayıp aradaki farklarla ilgili örnekler vermeyin. Burada çalışacaksınız, öyleyse buranın havasına uyum sağlamaya çalışın.
15. Bütün kapasitenizi ortaya koymayın, her şeye “Bunu da yaparım, onu da hallederim” diye talip olmayın. Kendinizi yavaş yavaş gösterin.
16. İnsanlarla tanışmanız, konuşmanız ve kendinizi ifade etmeniz gerekiyor tabii. Fakat başkalarını da dikkatle dinleyin ve ortam hakkında tespitlerde bulunmaya çalışın.
17. Çalışma şartları ve mesai arkadaşlarınız hakkında önyargılı olmayın, ilk günden karar vermeyin.
18. İlk günün tamamında boş oturmayın. Muhtemelen sizden iş beklenecektir ama öyle olmasa bile ufak tefek bir şeyler yapmaya veya bir şeyleri gözden geçirmeye talip olun.
19. Öğlen yemeği vb. bir davet gelirse geri çevirmeyin. Gelmesi de gerekir aslında, bunun olmaması kendinizi yalnız hissetmenize yol açar ki bu şirketin bir hatasıdır.
20. Dini ve politik konuşmalara katılmayın. Size ters gelen şeylere ilk günden tepki göstermeyin.