Facebook, Twitter, Google plus, Linkedin, Pinterest gibi sosyal medya platformlarındaki hesaplara içerik eklerken infografik kullanma eğilimi giderek yaygınlaşıyor. Amacınız marka yönetimi yapmak da olabilir içerik pazarlaması yapmak da; infografikler her durumda yaptığınız paylaşımın daha ilgi çekici görünmesini ve daha kolay algılanmasını sağlıyor. İnfografik nedir, şudur; bir anketin veya raporun sonucunu, belli bir konudaki istatistiki bilgileri veya karşılaştırma bilgilerini resimler, sayılar ve kısa kısa yazılarla anlatan bir grafik çalışması. Faydası ve avantajı da şudur: İnternet ortamında kaliteli ve özgün içerik paylaşmak son derecede önemli; bloğunuza veya sitenize belli bir konudaki bir içeriği kopyala-yapışır yaparsanız sizi Google da beğenmiyor insanlar da; ikisi de emek verilmiş yeni ve farklı yazılara önem veriyorlar. Diğer yandan uzun, upuzun yazılar da insanları sıkıyor. O yazıyı ilgi çekici hale getirmenin bir yolu görsellerle desteklemek, diğer yolu da infografik kullanmak. İnfografikle yazınız enerji ve canlılık kazanıyor. İnsanlar düpedüz giden uzunca bir yazıyı görünce ‘amaan, kim okuyacak bunu şimdi?’ gibi bir şey düşünebiliyorlar; özellikle hafif, kolay anlaşılır, eğlenceli bir mevzu söz konusu değilse. Ama infografikle renklendirilmiş bir yazı bu izlenimi uyandırmıyor.
Yukarıdaki gibi mesela; 2012 yılında Twitter’da neler olduğuna dair bir infografik bu. Konuyla ilgili bilgiler düz bir yazıda çekeceğinden daha çok ilgi çekiyor bu şekilde ve de daha çok akılda kalıyor.
Olayın bilimsel bir tarafı da var; araştırmalara göre metin tabanlı bilgilerin yüzde yirmisini aklımızda tutabiliyoruz, görsel olarak ifade edilen bilginin ise yüzde seksen üçünü. Sunduğunuz infografiğin kalitesine göre bu oran daha yüksek veya daha düşük olabilir. Her infografik aynı derecede etkili olmayabilir; kolayca anlaşılan, dikkat çekecek ve insanlarda paylaşma arzusu uyandıracak bir tasarım oluşturmak gerekiyor. Bir de şuradan bakalım: Bir firmanın ilerlemesi, lider bir firmanın rekabet edebilmesi ve ayakta kalabilmesi neye bağlı; müşteriyi bağlamasına. Müşteriyi bağlamak için onun hoşlandığı ve tercih ettiği şeyleri bilmek, bunun için de müşteri verilerini toparlamak gerekiyor. Bunun yollarından biri anket yapmak. Fakat diğer yandan online müşteri sayısı her geçen gün artıyor, bu da tüketici davranışlarının, eğilimlerinin anlaşılmasını sağlayacak online araçları daha önemli hale getiriyor. İnfografik kullanmak elde edilen bu verilerin dijital ortamda daha cazip ve ilgi çekecek biçimde sunulmasını sağlıyor. Viral reklamlar yani tıplı vücuda yayılan bir virüs gibi kısa sürede birçok kişiye ulaşan reklamlar bu ortamın önemli unsurları arasında; infografikler viral etki yaparak bu yönden de avantaj sağlıyor. Markanızla ilgili birtakım verileri veya insanlara ulaştırmak istediğiniz birtakım istatistik verileri böyle şık, çekici ve renkli bir infografikle sergilediğinizde insanlar bunu paylaşıyor ve böylece marka bilinirliğiniz artabiliyor. Bir örnek daha koyalım; su kullanımı ve su tüketimini azaltmanın yollarıyla ilgili bir şey bu.
‘İnfografik nasıl hazırlanır?’ konusuna gelince; valla ben bunu yapabilmeyi çok isterim; bazı konularımı kendi hazırladığım infografiklerle süslemeyi. Ama herhalde yapamam. Becerebiliyorsanız yapın; kaliteli infografikler sitenize kalite katar, ziyaretçi sayınız artabilir bunlar sayesinde ve backlink kaynağı da olur. Fakat görsellik adına içeriğe boş verme hatasına düşmeyin; İnfografik kullanmak önemli ama kaliteli özgün içerik de önemli; ikisini dengelemeniz gerekiyor. İlgi çekici, merak uyandıracak bir konu açtığınız veya çok ilgi çeken bir konuyu kendi ifadeniz ve tarzınızla yeniden yorumladığınız zaman o konuyla ilgili bazı bilgileri güzel, anlaşılır bir infografikle sunarsanız tadından yenmez anladığım kadarıyla. Bazı programlarla rahatça İnfografik hazırlanabiliyormuş. ‘Rahatça’ diyor da, o programları biraz olsun bilmek lazım bunu rahatça yapmak için herhalde. Neyse, bu türden bazı programların ismini verelim: Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, InDesign, CorelDRAW ve FreeHand. Bi de şey varmış; ‘infogr.am’ diye bir adres. Buraya Twitter veya Facebook adresimizden girip önümüze çıkan basit arayüzde kendimize özel infografiğimizi hazırlayabiliyormuşuz. Daha özel bir infografik içinse ‘re.vu’ adresine bakmak lazımmış.
İnsanlar gördükleri şeyleri okudukları şeylere göre daha bir akıllarında tutabildiklerinden bilgiyi görselleştirmek çok önemli. İnfografiklerin tasarımı da önemli; yaptığınız veya yayınladığınız her infografik büyük bir beğeniyle karşılanacak diye bir şey yok. Görsel çekiciliği olması gerekiyor, yazıyla bütünleşmesi önemli, tasarımı albenili olmalı, sunduğu verilerin kaynağı ve tarihi belli olmalı falan filan. Bunları sağlayabilirseniz web sitenizin trafiğinin artması, markanızın daha çok tanınması, sosyal medya platformlarındaki takipçilerinizin çoğalması gibi yüzünüzü güldürecek şeyler olacaktır. Kaliteli bir infografik sayfalar dolusu veriyi ayıklayıp özetler ve onu insanların okumaya üşenmeyeceği veya okurken sıkılmayacağı bir hale getirir.