“Bizim zamanımızda yoktu öyle şeyler”, “Eskiden bilgisayar mı vardı” şeklindeki yaklaşımlar hiçbir devir gündemden kalkmaz. Cihazlar değişir, söylem hep aynı kalır. Her dönem için o dönemin ileri yaş grubu bireyleri, geçmişe atıfta bulunup mevcutta var olanın kendi çocukluğunda, gençliğinde olmadığını söyler. Örneğin günümüzün orta yaşlı ve yaşlı kuşağı öğrencilik yıllarında ödevlerini tamamlamak için kütüphane kütüphane gezip ansiklopedileri karıştırken bugünün çocukları her türlü bilgiye internet ağı üzerinden ulaşabiliyor. Arama motorlarına araştırılan konuya dair birkaç kelime veya cümle yazmak yeterli. Çağımızın yeniliği internet, faydalı ve zararlı yönleri ile tartışmalara konu oluyor. İnternetin çocuklara etkileri ise anne babaların önemle üzerinde durması gereken bir konudur.
Çocuklarda internet bağımlılığı
İnternetin temel işlevi insanların bilgiye daha hızlı, zahmetsiz ve masrafsız ulaşabilmesi, kişiler arası sosyal iletişim ağının sağlanabilmesidir. Ancak kullanım ağının giderek yaygınlaşması ile birlikte temel nedeninden kopuldu. İnternet kullanımı birçok kişide bağımlılık boyutlarına vardı. Bu olumsuzluktan çocuklar da payına düşeni ne yazık ki aldı. Birçok aile çocuklarını internetin başından uzaklaştırmakta zorluk çekiyor, uzun saatleri bilgisayar oyunlarına ayıran çocuklarına endişeyle bakıyorlar, bazen bu yüzden çatışmalar çıkıyor.
İnternetin yararlı yönleri
Teknoloji ürünleri doğru kullanıldığı sürece insanın hayatını kolaylaştırır. Bilgiye ve eğitim içeriklerine internet ağı üzerinden ulaşmak çocuklar için çok büyük kolaylıktır. Güvenilir sitelerden edinilecek bilgiler çocuğun kültür sanat bilgisini arttırır. Eğitici oyunlar zekasını geliştirir. Kişisel gelişimine katkı sağlayabilir. İnternetin çocuklara etkileri görüldüğü gibi sadece olumsuzluklardan ibaret değildir, o bakımdan içinizi rahat tutun.
İnternetin zararlı yönleri
İnternetin çocuklar üzerindeki en olumsuz yönlerinden biri onları sosyal hayattan koparmasıdır. İnternete bağımlılık halinde düşkün olan çocukların önemli kısmının sosyal ilişki kurmakta zorluk çektikleri tespit edilmiştir. Çocuğun sanal alemde elde ettiği arkadaşlıklar, oradaki oyunlarda edindiği başarılar giderek onu sosyal hayattan uzaklaştırır.
Gecenin ilerleyen saatlerine kadar internet başından ayrılmayan çocuk bir sonraki güne yorgun başlar. Bu da çocuğun eğitim hayatına olumsuz yansır. Çocuğun bilgisayar bilgisi ve kabiliyeti anne babasını aştığında o evlerde çocuğa karşı anne baba otoritesinin azaldığı görülür. Çocuğun akran paylaşımları giderek azalır, sosyal medyadan kurduğu yeni arkadaşlıklarda kendisinden yaşça büyük kişilerle kurduğu diyaloglarda yaşının çok üzerindeki konulara dair bilgi sahibi olur. Bu konumdaki çocuğun kendisini yanlış yönelimler içinde bulma riski de hayli yüksektir. İnternetteki oyunlarda sanal karakterler ile gereğinden fazla diyalog kuran çocuklarda gerçek ile fantezi olanın birbirine karıştığı görülür.
Çocuklarda internet bağımlılığını önlemenin yolları
Çocuklarda internet bağımlılığını önlemekte en önemli görev aile bireylerine düşer. Ebeveynler öncelikle çocukları ile sağlıklı bir iletişim içinde olmalıdır. Gün içersinde onlara zaman ayırmak güçlü bir iletişimin zeminini oluşturur. Ebeveynler çocuğunun arkadaşları, zevkleri, korkuları, alışkanlıklarına dair bilgi sahibi olmalıdır. Çocuğun bilgisayar başında geçireceği süre başından belirlenmeli, çocuğun bu süreyi aşmasına izin verilmemelidir. Filtre programları, içerik sınırlayan servis sınırlayıcıları, arama motoru filtreleri gibi teknik önlemler alınmalıdır. Çocuğun sosyal yaşamı renklendirilmeli, uygun zamanlarda yaşına uygun etkinliklerin içinde yer alması sağlanmalıdır. Bu tür etkinlikler çocuğun sanal ortamdan sıyrılıp gerçek ortam içinde olmasını sağlar. Sporun, kültür sanatın herhangi bir dalında yer almasını sağlamakta çocuğun bedensel ve ruhsal sağlığını olumlu anlamda destekleyen aktivitelerdir.
Anne babalar bu konuda doğru bir rol model olmaya da dikkat etmelidirler. Bilgisayara çok düşkün ebeveynleri olan bir çocuğa “Bilgisayardan uzak dur!” demenin pek etkisi olmayacaktır.
İnterneti yasaklamak çözüm değil
“Yasak” bazen gerekli olmakla beraber itici bir etki yapan bir kelimedir ve özellikle çocuklar ve gençler yasakları delmeye meyillidirler. Bir de yasaklanan şeyin internet olması çocuğu internetin zararlarından koruyacağım derken internetin yararlarından ve çağın gerekliğinden koparmak olur. Günlük kullanım süresini mümkünse çocukla birlikte belirlemek, internetin zararlı yönlerini çocukla paylaşmak gibi çözüm yollarına yönelmek daha doğru olur.