Pek çok insan aylık kazancının yanına az da olsa ek bir gelir elde etmek ister. Eskiden ev hanımları mahalledeki bir konfeksiyoncuya tişörtlerin üzerine boncuk dikme işi yaparlardı. Belki şimdi de yapanlar vardır gerçi. Yaşadıkları bel ağrısı ve aldıkları üç kuruş parayla para kazanmanın o kadar da kolay bir şey olmadığını öğreniyorlardı. Şimdilerde ise insanlar internetten para kazanma yolları konusuna yoğunlaşmış durumdalar.
İnternetten para kazanmak da, başka yollardan para kazanmak da kolay değil günümüzde. Bazen bunu kolaymış gibi gösteren insanlar oluyor. Ben bir dönem işsiz kalmıştım. Babam bir komşuyla konuşmuş. Bana dedi ki; “Oğlum, filancayı gördüm bugün sana iş teklif etti ayda 4 bin lira maaş veriyorlarmış” Ben de dedim ki; “Baba, ben kendimi biliyorum, bana kimse 4 bin lira maaş vermez.” Babam dinlemedi tabi: “Oğlum sen yine de bir başvur ne kaybedersin” dedi. Neyse aldım babamdan telefon numarasını ve elemanı aradım.
Dedim; ‘Bana iş teklif etmek istiyormuşsunuz galiba, ne iş bu iş?’ Adam şu an adını hatırlamadığım bir firma ismi söyledi. Zayıflama ilacı satıyorlarmış. Bana dedi ki: “İşte bu ilaçları satacaksın, ayda bu kadar ilaç satarsan yüzde bilmem kaç sen alacaksın ve böylelikle 4 bin lira maaşın olacak.” Yani anlayacağınız iş fos çıkmıştı ve ben buna hiç şaşırmamıştım.
Bazen sağda solda ‘Ayda bilmem kaç lira ek gelir elde etmek ister misiniz?’ ya da ‘Ayda 8 bin lira kazanmak ister misiniz?’ tarzı ilanlar görüyorum. İsteriz tabii de o parayı bize verirler mi, verirlerse hangi şartlarda verirler?
Böyle bir ilanla karşılaşırsanız kendinize bir sorun; ‘Ben 1 ayda 8 bin lira para gerçekten kazanabilir miyim?’ Ticari zekanız vardır o ayrı bir şey. Limon satarak ya da bir bakkal dükkanından holdinge kadar yükselen insan hikayeleri var ama o iş her zaman öyle olmuyor. Her bakkal bir gün holding olmuyor. Bunun için bazı şeyler gerekiyor. Ticari zeka lazım en başında. Bu özelliğe sahipseniz zaten böyle ilanlar sizi kandıramaz. Aksi takdirde gayet de rahat kandırır ve öyle zannediyorum ki bu ticari zeka dediğimiz şey de maalesef doğuştan gelen bir şey; sonradan kazanılmıyor. İnsanda yoksa yoktur yani. Bana öyle geliyor.
İnternetten Para Kazanmak
Neyse konu uzadı. Benim asıl anlatmak istediğim şey internetten para kazanma yolları. Yukarıda da söyledim: Bir kere para kazanmak o kadar kolay bir şey değil. Kimse size kara kaşınız, kara gözünüz için para vermez (Babanız hariç.) Bir insanın size 5 TL vermesi için o insanın sizin yaptığınız işten 5 liradan daha fazla para kazanıyor olması gerekiyor. Bu çok temel bir kural. Bu yüzden ‘Vay efendim ben internetten çok para kazandırıyorum, şunu yaparsanız şu kadar kazanırsınız’ gibi şeylere bakmayın. Mesela ben bu yazıyı yazmadan önce Google’a internetten para kazanmak yazdım. 3 Günde 13 bin TL kazanabilirsiniz diye bir sonuç çıktı karşıma. Yahu kim kime üç günde 13 bin lira verir?
İnternet üzerinden para kazanmanın hiç mi yolu yok peki? Olmaz olur mu var tabi. Mesela sosyal medya uzmanları iyi para kazanıyormuş diyorlar. Ama bunun için sosyal medyayı iyi kullanmak gerekiyor. Aynı zamanda iyi kullandığını takipçi sayınla, takipçilerinle kurduğun etkileşimle ispat etmelisin. ‘Twitter’da 25 takipçim var, Facebook’ta 96 akrabam ekledi ben artık sosyal medya uzmanıyım, internetten de para kazanırım’; yok öyle bir şey.
Mesela Twitter’da takipçi sayıları biraz fazla olan kişiler bunu paraya çevirebiliyorlar. Bunun için takipçilerinizi doğal yollardan artırmanız gerekiyor diye düşünmekteyim. Hile hurda ile takipçi sayısını artırma yöntemlerinin olduğunu biliyorum ama sanırım takipçi sayısına göre reklam veren kişiler kimin hile yaptığını gayet iyi bilirler. Yine yukarıda dediğim şeye geliyorum kimse parasını çöpe atmaz. Belki bir kere sehven para verebilirler böyle kişilere ama devamlı para kazandırtmazlar.
‘ Twitter’dan para kazanmak istiyorum’ diyorsanız size tavsiyem şu olur: Gerçekten 140 karaktere güzel, etkileyici, esprili yazılar sığdırabiliyorsanız; Twitter’da yazdığınız yazılar birçok kişi tarafından beğeniliyor ve başkalarıyla da paylaşılıyorsa zaten takipçileriniz artar ve para sizi bir şekilde bulur. Bu yetenekleriniz yoksa bence boşuna uğraşmayın. Herkes her şeyi yapamaz ama herkesin yapabileceği şeyler vardır; yapabileceğinize inandığınız bir konuyla uğraşın.
Bir de İnstagram’dan para kazanan bir kitle var. İnstagram’dan para kazanmak da Twitter’da olduğu gibi biraz da takipçi sayısıyla alakalı. Burada da takipçi sayın azsa, ne resim koyarsan koy takipçi sayın artmıyorsa para kazanman biraz zor. Tabi bu reklam işi için geçerli. Bazıları da İnstagram’ı bir alışveriş için kullanıyor. Mesela bizim bir tanıdık var kendisi Amerika’da yaşıyor. İnstagram’dan çanta manta resimleri paylaşıyor ve paylaştıkları çantaları satıyor. İnstagram’ı satış yapmak için kullanıyor anlayacağınız. Bu işi yapan da sadece bizim tanıdık değil. Bu işi yapan da birçok kişi varmış.
Facebook’tan para kazanmak konusuna gelince; o konuda fazla bir şey yazmayacağım. Zira İnstagram ve Twitter’daki uygulamaların aynısının Facebook için de geçerli olduğunu düşünmekteyim. Ürettiğiniz el işi ürünler varsa ilgili gruplara üye olarak tanıtmaya – satmaya çalışabilirsiniz, e – ticaret siteniz için Facebook’da sayfa açıp ürünlerinizi buradan da satabilirsiniz, web sayfanızı tanıtarak ziyaretçi sayısını arttırabilirsiniz, dahil olduğunuz satış ortaklığı programı için yeni üyeler bulmaya çalışabilirsiniz.
Hepsinde aynı yere geliyoruz. Eğer ki sosyal medyada etkinseniz ve belli bir yazı kabiliyetiniz varsa ve bu kabiliyeti takipçi sayısıyla ispatlamışsanız buralardan para kazanmak mümkündür. Çok büyük paralar kazanır mısınız bilemem ama illa ki bir şeyler kazanırsınız.
Makale Yazarlığı ile Para Kazanmak
Buraya kadar anlattığım gibi sosyal medyadan para kazanmanın bazı zorlukları var. Bu zorlukları halledip oralardan para kazanmışsanız zaten bu yazıyı buraya kadar bile okumamışsınızdır. Buraya kadar okumuş ve sosyal medyadan para da kazanamamışsanız size internette makale yazarlığı yaparak para kazanabileceğinizi söyleyebilirim. Makale yazmak dediysem yanlış anlaşılma olmasın, akademik makaleden bahsetmiyoruz. İnternet sitelerine tık getirecek özgün herhangi bir yazıdan bahsediyoruz. Okuduğunuz bu yazı özgün bir yazı oluyor mesela ve adına da özgün makale deniyor. Buradaki maksat yazıdaki her cümlenin özgün olması. Yani makaledeki her cümle Google’da tırnak içinde aratıldığında sıfır sonuç çıkması. Tabii ben burada yazının başında da anlattığım gibi ek gelir elde etmek için para kazanmaktan bahsediyorum. Yoksa çok uçuk paralar kazanırsınız, üç günde 14 bin lira para kazanırsınız gibi mantığa aykırı şeylerden söz etmiyorum.
Aslında bu işe makale yazarlığı, bu işi yapana da makale yazarı demek ne kadar doğru onu bilemiyorum. Ama bu iş de internette sektör olmuş ve bu isimle anıldığı için biz de bu isimle anıyoruz haliyle.
Bu iş birkaç şekilde oluyor: Bir kere sen kafana göre makaleler yazıyorsun. Aklına gelen her konuda yazabilirsin. Sonra bu makaleleri hazır makale arayan kişilere satıyorsun. Hazır makale alıcıları ve satıcılarının birbirlerini bulabildiği platformları kısa bir Google aramasıyla herkes bulabilir.
Bir de diyelim vatandaşın birisinin web sitesi var. Çok sayıda editör ve yazar çalıştırmak istese maliyet bir hayli yüksek olacak. O da ne yapıyor, evden makale yazarlığı yapan kişilerle çalışıyor. Hem site sahibi kazanıyor hem de kişiler kendi işlerini aksatmadan, belki de sadece boş vakitlerini değerlendirerek az da olsa para kazanıyorlar. Bu iş için ekstra bir sermaye de gerektirmiyor çünkü internet ve klavyesi olan bilgisayardan başka hiçbir şeye ihtiyacınız bulunmuyor.
Bu işi yapmak isterseniz tam zamanlı da yapabilirsiniz, günde 1-2 saatinizi de ayırarak da yapabilirsiniz. Hatta başka bir işte çalışırken mesai saatini doldurmak için Facebook’a girmek yerine de yapabilirsiniz. Ev ekonomisine katkı sağlamak isteyen ev hanımları da yapabilir. Bir nevi boş vaktinizi nakde çevirme olayı.
Bir makalenin yazılması yarım saat da sürebiliyor 1 saat de, 3 saat de. Bu yazacağınız makalenin uzunluğuna ve sizin araştırma ve yazma hızınıza bağlı. Bir makaleden kazanacağınız para makalenin kelime sayısına göre değişiyor. Şu anda bu işin ortalama piyasası 100 kelime için 1 lira. Genel rakam bu, bundan daha düşük ve daha yüksek fiyatlara yazan kişiler de var.
Bu işi tamamen Türkçe yazılar yazarak yapanlar olduğu gibi İngilizce makale yazarak da yapanlar vardır ki İngilizce yazılar Türkçe yazılara göre ortalama yüzde 40 daha fazla getiri sağlıyor
Bu işin ücretlendirmesi filan nasıl oluyor derseniz şöyle anlatabilirim: Müşteri sizden mal (yazı) istiyor. Siz de müşterinin istediği malları müşterinin istediği gibi hazırlıyorsunuz. (Yani müşteri hangi konuda kaç kelimelik kaç makale istediyse özgün bir şekilde yazıyorsunuz) Ücretlendirmeyi de yazdığınız kelime başına belli bir ücret alıyorsunuz. (Bu kelimeleri sizin hesaplamanıza gerek yok, Word otomatik olarak hesaplıyor)
Size deniyor ki mesela; ‘100 kelimesi 1 liraya 250 kelimelik 10 tane falanca konuda makale istiyorum.’ Siz bu yazıları hazırladığınızda 250 kelimelik makale için 2,5 TL para alıyorsunuz. 10 makale de 25 TL ediyor doğal olarak. Bazı kişiler sizden 250 kelimelik makale istediler diye sizin 250’den fazla yazdığınız kelimeleri hesaba katmayıp 255 kelime de yazsan 250 kelime olarak hesaplıyorlar. Yazı yazacağınız kişiyle yazıya başlamadan önce bütün konuları anlaşmanız gerekiyor yani.
Düşünün, internette milyonlarca site var. Milyonlarca internet kullanıcısı da Allah’ın her günü Google’da bir şeyler arıyorlar ve bu sonuçlarda aradığı derde derman bir yazı bulmak için uğraşıyor. Site sahipleri de ancak makale yazarlarına yazı yazdırarak bu ihtiyaçlara yetişebiliyor. Bu da makale yazarak para kazanmak isteyenler için güzel fırsat.
Bu işi yapabilmek için çok büyük tecrübeler falan gerekmiyor. Yazma yeteneğiniz olsun, başlıca imla kurallarını biliyor olun, seo uyumlu makale yazmayı öğrenin (Ki zor bir şey değil), kelime hazineniz geniş olsun; aşağı yukarı yeterli. Yazı yazma kabiliyetiniz varsa eğer ve bir sektörde uzmanlığınız varsa sadece o sektör hakkında yazılar yazabilirsiniz. Mesela internetten para kazanmak gibi yazılar yazıp satabilirsiniz.
Bu yazı internetten para kazanma konusunda bir yazı ve buraya kadar 1347 kelime olmuş. Her cümlesi de özgün, çünkü ben bu yazıyı ilk defa burada yazıyorum. Bu konudaki başka yazılara bakıyorum ama hiçbirini kopyalamıyorum, konuyu kendi cümlelerimle yeniden oluşturuyorum. Yüz kelimesi 1 liradan bu haliyle satılsa 13 lira 47 kuruş yapar ki fena para değil. Dilerseniz istediğiniz konuda yazı yazar bir web sitesiyle de anlaşır satar gül gibi geçinir gidersiniz.
Dürüstçe çalışırsanız, yazı yazmayı da seviyorsanız bu iş tam size göre. İnternet bilginiz de varsa bu işi bulmak sizin için zor olmayacaktır. Bol kazançlı günler dilerim.
Google Adsense ile Para Kazanmak
Bir blog sitesi veya web sitesi açarak Adsense’den para kazanmak da internetten gelir sağlama yolları arasında yer alıyor. Eskiden Adsense hesabı almak daha kolaymış, şimdilerde daha zor olduğunu söylüyorlar. Bunun için önce açtığınız siteye en azından 50 – 60 tane özgün yazı girmeniz gerekiyor. Sonra Adsense başvurusu yapıyor ve sitenin kabul edilmesini bekliyorsunuz. Bunu belli aralıklarla 3 kere yapabiliyorsunuz galiba. Adsense sizi kabul ederse siteye Google reklamları koyuluyor ve ziyaretçilerinizin bu reklamlara tıklamasından para kazanıyorsunuz. Sitede ne kadar çok özgün, insanlara çekici gelecek, gerekiyorsa görsellerle süslenmiş konu olursa o kadar çok ziyaretçiniz oluyor ve geliriniz de ona göre artıyor. Sitelere giren insanların çok küçük bir kısmının reklamlara tıkladığını düşünürsek, dişe dokunur bir gelir elde etmek için site hitini arttırmak için çok çalışmanız gerekiyor.
Affiliate Marketing (Satış Ortaklığı) ile Para Kazanmak
Affiliate kelime anlamı olarak iştirak etmek demektir. Ancak günümüzde herhangi bir ürüne veya hizmete satış ortağı olmak anlamında da kullanılmaktadır. Satış ortaklığı ile internetten para kazanmak (Affiliate marketing) dünyada ilk defa 1992 yıllarında kullanılmaya başlandı diye biliniyor. Şu anda ise milyonlarca insan bu sistemle internetten gayet ciddi paralar kazanıyor.
Türkiye’de bu sektör daha çok 2010 yılında popüler oldu. Sistemin popüler olması doğal olarak büyük firmaların ilgisine mazhar oldu. Bugün 2000’den fazla şirket ürünlerini internetten satış ortaklığı sistemiyle satıyor. Ayrıca bu durum yüzlerce insana para kazanma imkanı sundu. İsteyen evinde oturduğu yerden blog yazarak para kazanıyor isteyen de çeşitli reklam platformlarıyla ürünleri tanıtıp ev bütçesine ek bir gelir sağlıyor.
Sistemi en basit ve kısaca şöyle anlatabiliriz: Bir web siteniz ya da bir Twitter veya Facebook hesabınız var. Network’lerden (Yani Affiliate Marketing için sistem oluşturmuş firmalardan) bir tanesine(ya da birden fazla da olabilir) üyesiniz. Buralarda gördüğünüz kampanyaların ki bunların yanlarında nasıl yayınlanması gerektiği ve fiyatları da yer alır, istediğinizi seçmekte serbest olduğunuz bu sistemde keyfinize göre ister ürünün fiyatına göre, ister markaya göre seçiminizi yapıp post etmeye başlıyorsunuz. Kayıtlı olduğunuz siteler ve adresler haricinde sahte üye vs. gönderirseniz sistemler bunu anında fark ediyor. Hakkınızla kazanacağınız parayı da heba etmiş oluyorsunuz. Bu işe hiç hile hurda karıştırmadan iyi para kazdıran bir reklam modeli.
Bu sistemde kimisi gösterim başına, yani reklam sayfalarının tıklanmasına göre, kimisi yeni üye kazanmaya göre yani satış başına çalışıyor. Satış ortaklığı deniyor ama bu tabir bana göre olayı tam karşılamıyor.
Sistemi daha detaylı şöyle anlatabilirim: İlk başta ziyaretçi kitlesinin en çok nelerle ilgilendiğini tespit ettikten sonra bu alanda ürün hakkında tanıtım yazıları yazıyorsunuz. Tanıtım yazısı deyince hemen korkmayın, bunun için ürünü tanımaya ve tecrübeye ihtiyacınız yok. Bunun tekniklerini öğrenebileceğiniz yerler var. Hiç bilmediğiniz ürün hakkında bile tanıtım yazıları yazmanız mümkün. Bu yazıları yazdıktan sonra isterseniz kendi sosyal platformlarınızda veya olmadı forumlarda yayınlayıp ürünü tanıtıp paranızı kazanabilirsiniz. Ayrıca Google Adwords gibi reklam platformlarında dikkat çekmesini istediğiniz kelimeyle ilgili reklam vermeniz mümkün. Elektronik sağlık ürünlerinden kozmetiğe birçok sektörde firmalar satışlarını internet üzerinden bu yollar yapıyorlar. Ürünlerini kendileri pazarlamıyorlar da reklam ve tanıtım maliyetlerini bu yola yönlendiriyorlar. Böylece hem daha etkili reklam yapmış oluyorlar ,hem de reklam ve tanıtım maliyetlerini düşürüyorlar. Ayrıca birçok insana durduk yerde iş imkanı sağlıyorlar. Bu sistemle binlerce kilometre uzakta hiç tanımadığınız kişiye ihtiyacı olan bir ürünü satabilirsiniz.
İyi de bu insanları nasıl bulacağım derseniz, işin hoş kısmı şu ki siz onlar sizi bulacak. Bu nasıl mı olacak? Şöyle olacak; diyelim x marka yeni bir telefon alacaksın bunun hakkında bilgi almak için internette önce nereye bakarsın? Tabi ki Google’a bakarsın. Bunun için Google’a telefonun markasını yazarsın, Google da sana bir sürü blog sitesi ve reklam çıkartır. Aynı bunun gibi işte, bu şekilde siz de telefonun satışına aracılık ederek para kazanabiliyorsunuz. Affiliate programına katılarak size özel bir bağlantıyla insanları ürünün satın almaya teşvik ediyorsunuz. Telefonu bir nevi siz satmış oluyorsunuz ama bunun için dil dökmüyor hiçbir satış işlemine katlanmıyorsunuz. Sadece ürünün satıcısı ile satın almak isteyen müşteri arasında bir köprü görevi görüyor ve komisyonunuzu alıyorsunuz.
‘Affiliate marketing nedir’ sorusunun daha basit bir cevabı şöyle olabilir; ürünün resmi sitesine gönderdiğiniz ziyaretçi sayısına bağlı olarak gelişen bir satış sistemi. Sizin aracılığınızla satılan ürünlerin miktarı arttıkça kazancınız da artıyor.
Tabi bu işte de her kişinin farklı bir tarzı var. Kimisi bu işi yapıp gerçekten iyi paralar kazanırken kimisi de hiç kazanamaz. Gerçek hayat da böyle değil mi zaten. Kimisi 20 metrekare bir dükkanda dünyanın parasını kazanırken kimisi dünyanın parasını harcayıp kurduğu işten para kazanamaz batırır. Aynı hesap yani hiç farkı yok.
Şunu da belirtmekte fayda var: Bu işe girip gerçekten başarılı olmak istiyorsanız bu işi adam gibi bilen bir uzmandan yardıma ihtiyacınız olacaktır. Tek başınıza yapamaz mısınız, yaparsınız ama iş biraz uzar.
Herkese bol kazançlar dilerim. Umarım verdiğim bilgiler biraz olsun işinize yarar.