İyi Bir Diyet Nasıl Olmalı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hafif veya ağır, kısa ya da uzun süreli; nasıl bir diyet yapacak olursanız olun iyi bir sonuç almak, sağlığınız bozulmadan ve sürecin keyfinizi çok bozmasına izin vermeden kilo vermek istiyorsanız bunun iyi bir diyet olması gerekiyor.

Aldığınız sonucun kalıcı olması için de önemli bu. Çünkü kısa sürede büyük miktarda kilo vermeyi vaat eden şok diyet listelerinden birini uygulamaya veya kim bilir nerenize ne zarar verecek olan zayıflama ilaçlarından veya ürünlerinden birini kullanmaya kalkarsanız, kilo verseniz bile, sonucun kalıcı olması ihtimali çok düşük. Bu durumda, diyeti veya ilacı bıraktıktan sonra, büyük ihtimalle, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alacaksınız.

Bahar geliyor; fazla kilo sorunu olan bir insansanız kış sezonunda artmış olan yağlarınızın yakında giymeye başlayacağınız ince kıyafetlerden ne kadar kötü görüneceği konusunda endişelenmeye başlamışsınızdır. Bol kesim bir şeyler giymek de bir çözümdür tabii ama canınız hep böyle yapmak istemeyebilir. Hem bir şeyi mecburiyet duygusuyla yaparsa sinir olur insan.

Diyete başlama kararı önemli bir karardır. Belki çok fazla kilo vermeniz gerekmiyor, belki çok kısıtlayıcı olmayan bir diyet yapacaksınız. Bu şartlarda bile hayatınızda ufak tefek değişiklikler olacaktır. Örneğin arkadaşlarınızla rutin olarak yaptığınız bir atıştırma keyfinde eskisi gibi yeyip içemeyeceksiniz artık, eskisinden daha hareketli olmanız gerekecek; böyle şeyler. Fazlaca kilo vermeniz gerekiyorsa hayatınız da ona göre, daha belirgin bir şekilde değişecek. İnsanlar neden diyete başlamayı erteleyip dururlar, bunlar zor geldiği için işte. Bir şeylerden şu veya bu derecede mahrum olmak, bir şeylere katlanmak, bir şeyleri değiştirmek gerekeceği için. Tam da bu nedenden dolayı; yani diyet yapmak hayatınızı az – çok değiştireceği için, bu işi ciddiye almak gerekiyor. Fazla kilolarınıza yaz geldiği için üstünüzden atmanız gereken yüklermiş gibi bakmayın. Etkili ve kalıcı bir beslenme modelini uygulamayı ve biraz spor yapmayı alışkanlık haline getirirseniz bir denge sağlarsınız, durmadan kilo alıp vermezsiniz ve ikide bir kendinize yeni bir diyet aramanız gerekmez.

İyi bir diyet hangi özelliklere sahip olmalı?

1. İyi bir diyetin sizi aç bırakmaması, kan şekerinizin 50 mg/dl altına düşmesine yol açmaması (Hipoglisemi), yorulmanıza, bitkin düşmenize sebep olmaması gerekiyor.

2. Yaptığınız diyet yaşam biçiminize uymalı, çalışıyorsanız iş yerinde de uygulanabilmeli mesela.

3. Diyeti uygulamak ekonomik şartlarınızı zorlamamalı.

4. Yeme içme alışkanlıklarınıza uymayan, size çok itici gelen, eziyet gibi bir diyet iyi bir diyet değildir.

5. Diyetisyen tarafından hazırlanmış bir kişiye özel diyet en iyisidir, özellikle vermeniz gereken çok kilo varsa. Cinsiyet, boy – pos, sağlık durumu, hayat tarzı, yaş dönemi vb. farklılıkları gözetmeksizin insanlığın büyük bir kısmına hitap eden bir mucizeymiş gibi piyasaya salınan diyetlere itibar etmeyin. Sağlık sorunlarınız varsa bu konu daha da önemlidir, diyetin risklerine karşı daha savunmasız olursunuz.

6. Kilo almanıza sebep olan bir sağlık probleminiz varsa diyetiniz onun çözülmesine de yardımcı olmalıdır.

7. Uyguladığınız diyet size keyifsizlik ve mutsuzluk vermemelidir.

8. Bir süre tek tip beslenmenizi öneren veya günlük olarak almanız gereken besin ögeleri yönünden eksik olan diyetler sağlıksız ve dengesiz diyetlerdir.

9. Diyetiniz size diyetten sonraki dönem için de yol göstermelidir.   İstediğiniz kiloya indikten sonra bu durumun sürekliliğini sağlamak için neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İyi Bir Diyet Nasıl Olmalı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin