Kimimiz kilolu ve göbekliyiz; bazılarımız ise rahatsız edici derecede bir kilo fazlalığımız olmadığı halde karın yağları sorunundan muzdaripiz. Bu öyle bir sorun ki bazen kilo verseniz bile kurtulamıyorsunuz. İlaçlar, televizyonlarda parlak sözlerle tanıtılan aletler pek bir işe yaramıyor. Bu konuda beslenmeye dikkat etmeden ve spor yapmadan sadece ilaçlardan sonuç beklemek zaten doğru değil; hatta kısa sürede ince ve yağsız bir hale gelmek umuduyla kafanıza göre birtakım zayıflama ilaçları kullanırsanız bundan zarar da görürsünüz. Karın yağlarından kurtulmak için öncelikle dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor. Belki bunu duymaktan bıktınız ama durum böyle. Yağlı yiyecekler, gazlı hazır içecekler, yağlı poğaça ve böreklerle yapılan sabah kahvaltıları, kızartmalar, cipsler, hazır et suları; hepsi kilo alımını ve yağlanmayı körüklüyor.
Bir de şöyle bir şey var; siz kilo alırken sadece karın bölgenizin yağlandığını hissediyor olabilirsiniz ama ölçüm yapıldığında bacak, kol, kalça kısımlarında da yağlanma yüzdesinin bel ve karın civarındaki kadar yüksek olduğu ortaya çıkabilir. Yani görünüm ve hissiyat karın bölgesine işaret etse bile aslında genel bir yağlanma söz konusudur. Bazı ölçümlerde durumun böyle olabildiği görülüyor. Bu yüzden genel bir yağlanmayı hesaba katarak diyet yapmak lazım.
Karın yağlarından kurtulmanın yolları:
Göbeğinizi kavradığınızda elinize yumuşak ve hareketli bir yağ dokusu geliyorsa sizde muhtemelen deri altı yağlanması söz konusudur. Göbeğiniz sertse ve gazlı gibiyse muhtemelen iç organ yağlanması durumunu yaşıyorsunuz. Bu durumda liposuction yani yağ aldırma yöntemi sizin işinize yaramayacaktır. Bu yöntem sadece deri altındaki yağları toplar, organ çevresindekileri değil. Şimdi size karın yağlarından kurtulmak için yapmanız gereken şeylerin bir listesini vereceğiz. Bu tutum ve davranışları bir yaşam alışkanlığı haline getirerek karın yağlarıyla vedalaşabilir ve sizi tekrar rahatsız etmelerinin önüne geçebilirsiniz.
Her zaman yanınızda su bulundurun, sıklıkla su için. Karaciğer yağ yakımı açısından önemli bir organdır ve vücudunuz yeterince su almazsa normalden yavaş çalışmaya başlar. Yemek vaktinden biraz önce su içmek iştahı azaltır. Su, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırır ve göbek kısmındaki yağ birikiminin azalmasını sağlar. Buzlu su içebiliyorsanız onun da güzel sonuçları var; bu durumda vücut ısınmak için daha çok kalori harcıyor.
Az ama sık yeme kuralını uygulayın. Bu tartışmalı bir konu aslında ama birçok kaynakta günde 4 – 6 öğün yenmesi gerektiği ifade ediliyor. Bu öğünlerin hepsi zengin menülerden oluşmayacak tabii, ara öğünler gayet hafif olacak. Kahvaltıyı kesinlikle atlamamalısınız, uyandığınızda bir şeyler yemezseniz vücudunuz duruma bozularak açlık alarmına geçer ve metabolizma yavaşlar. Ara öğünleriniz 1 elma veya bolca salata şeklinde olabilir. Bir kase meyveli mısır gevreği yiyebilirsiniz veya.
Kuru yemiş ve kuru meyve tüketimini abartmayın, kilo aldırmayacaklarına güvenerek light gıdalara fazla yüklenmeyin. Bir öğünde birkaç çeşit ana yemek yemeyin. Makarna ve köfte yemeyin örneğin; bir öğünde bunlardan sadece birini yiyin – yanında salata veya yoğurt olabilir. Porsiyonlarınız büyük olmasın. Hazır, fabrikasyon yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Gün içinde fincan fincan kremalı kahve içmeyin.
Uzun süre boyunca aç kalmayın, bu size kilo verdirmez. Metabolizmanız kendini korumak için yavaşlar ve daha az kalori harcamaya başlar. Fazla tuz tüketmeyin; bunu yaparsanız vücut su toplar ve karın bölgesi şişer. Yemekleri ağzınıza küçük lokmalar halinde alın ve bir süre çiğneyin. Fast food tarzı beslenmeyi unutun.
Lif oranı yüksek sebze ve meyvelere yönelin; elma, brokoli, karnabahar, kırmızı erik, fasulye ve havuç gibi. Esmer pirinç, tam tahıllı makarna, esmer ekmek çeşitleri, yeşil yapraklı sebzeler de sağlıklı bir beslenme tarzı için tavsiye edilen gıdalar arasında yer alıyor. Hedefe giden yolu kısaltmak istiyorsanız kızartmalardan, işlenmiş gıdalardan, kırmızı etten uzak durun. Kendini aç bırakmak, az yemek metabolizmanın yavaşlamasına ve kas dokusunun azalmasına yol açar. Hedef yeterince yiyip yine de yağ yakmaya devam etmek olmalı, ama bu sırada kas dokusundan kaybetmeden.
Göbek yağlarından kurtulmak istiyorsanız hareketliliğinizi arttırmalısınız. Düzenli olarak yüzmek gayet faydalı olur. Bunu yapamıyorsanız dert etmeyin, siz de kendinizi yürüyüşe ve egzersiz yapmaya verin. Bir spor salonuna kaydolun, parklardaki egzersiz aletlerinden faydalanın, göbek çevresindeki yağları eritecek egzersizler öğrenip evinizde yapın; hepsi olur. Ama seçtiğiniz yolları düzenli olarak uygulayın. Sabırlı olun, çok çabuk sonuç almayı beklemeyin ve umudunuzu kaybetmeyin. Ağırlık çalışması ve yanı sıra karın egzersizleri yapmak hem vücudunuzdaki yağ miktarının azalmasını, hem de karnınızın sıkılaşmasını sağlar. Kademeli olarak arttırılan kardiyo egzersizleri, aynı zamanda yediklerinize de dikkat etmeniz kaydıyla, düz bir karna giden yolu kısaltır. Bu tip çalışmalar bir spor eğitmeninin tavsiyeleri doğrultusunda yapılmalı tabii. Yapılacak egzersizler yaşa, cinsiyete, vücut ağırlığına, sağlık durumuna, arzu edilen sonuca göre değişecektir.
Maalesef ömür boyu savastigim sey karin yaglari. Kilom az da olsa karin bölgemde sorun var ?
Hiç sorma. Şimdiye kadar hiçbir zaman kilolu biri olmamama rağmen, karın yağları bana da dert. Bir karın ameliyatı olduktan sonra daha da sıkıntı oldu. Bende yine orta yaşın etkisi de vardır, fakat gençlerde çok var karın – göbek sorunu, çok fazla görüyorum. Bol katkılı gıda maddeleri, fast food falan ve bilgisayar veya akıllı telefonun başına konuşlanıp uzun saatler geçirmekten, hareketsizlikten herhalde.