Zahide İle Yetiş Hayata benim devamlı izlediğim bir program değil. Fakat ne zaman karşıma çıksa düzenli seyretmemin iyi olacağını düşünüyorum çünkü özgün makale yazmak için güzel fikirler buluyorum bu programda. Bugün keçi yoğurdu zayıflatıyor mu konulu bir muhabbet vardı mesela, ilgimi çekti, yazayım dedim. Programın o andaki konuğu Onkoloji Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar idi ve sağlıklı beslenme hakkında, gıda maddeleri üzerinde yapılan hileler hakkında enteresan şeyler söyledi. Keçi yoğurdu zayıflatıyor olabilir de dedi ayrıca, bunu bağırsak florasını düzenlemek suretiyle yapıyormuş.
Prof. Eric Ponter’e göre keçi yoğurdunun zayıflatan gıda maddeleri kategorisine girmesinin sebebi içeriğinde bulunan Coenzym J enzimi gerçi. Söz konusu enzim beyinde çalan açlık sinyallerini bastırıyor, açlık hissini azaltıyormuş. Yavuz Bey bu bakış açısının da, kendisinin söz ettiği unsurun da geçerli olabileceğini, bunların bir sonuca işaret eden farklı gerekçeler olduğunu söyledi. Sonuç olarak keçi yoğurduyla zayıflama ihtimali diye bir şey var mı, evet; var gibi görünüyor. Dikkatle yazmaya çalışıyorum çünkü ben kısa sürede zayıflatan mucize besin falan gibi şeylerden hoşlanmıyorum ve bu tarz yazılar yazmak istemiyorum. Niyetim keçi yoğurdunu bu şekilde lanse etmek değil. Fakat bu kilo vermek isteyenler tarafından araştırılmaya değer bir konu olabilir diye düşünüyorum.
Uygun bir yemeğin yanında veya ara öğün olarak tüketebileceğiniz keçi yoğurdu A vitamini bakımından diğer sütlerden 2 -3 kat daha zengin olan, bol miktarda fosfat içeren, kazeinli sütler kategorisine giren (Bu da ayrı bir konu, kazein proteini hakkında bir araştırma yaparsanız vücuttaki dokuların onarılmasına yardımcı olmak, kas kaybını engellemek, vücuda daha fazla enerji sağlamak gibi faydaları olduğunu göreceksiniz.) keçi sütünden yapılıyor. Keçi yoğurdunun saçlar ve cilt için de faydalı olduğu yolunda birtakım yazılar gördüm ama bu konuyu araştırmadım, benim konum belli; keçi yoğurdu zayıflatıyor mu? Evet, böyle bir iddia var ve bunu dikkate alıp almamak size kalmış. Bu yoğurt cinsini sadece kilo verme amacıyla kullanılacak bir gıda maddesi olarak da düşünmeyin. Keçi yoğurdu sağlıklı bir bağırsak florası için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor, tıpkı turşu, kuşkonmaz, şalgam suyu, tarhana, boza, karahindiba yaprağı, kefir, sarımsak ve sirke gibi.
Bağırsak bakterilerinin kilo vermeye etkisi konusuna da göz attım biraz. Şöyle bir şey varmış bakın; bağırsak florasına raf ömrünü uzatan, koruyan, renk, koku ve lezzet veren kimyasallar barındıran katkılı besinler ve bazen antibiyotik türü ilaçlarla müdahale ettiğimiz için besinlerden aldığımız kaloriler vücudumuzda depolanıyormuş. Hazır, katkılı gıdalar bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere zarar veriyormuş. Araştırmalar başta karın ve bel bölgesi olmak üzere vücudumuzun farklı kısımlarındaki yağlanmanın sebeplerinden birinin bu olduğunu gösteriyormuş. Hiç antibiyotik almayan hayvanlar, bağırsaklarında bulunan yararlı bakteriler sayesinde aldıkları kaloriyi enerjiye dönüştürürken sağlıksız bir şekilde beslenen insanların bünyesi bunu başaramıyormuş.
Kilo koruma diyeti için tıklayın
Soğan suyu ile zayıflama için tıklayın