Kış Çayı ve Faydaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhaba pek değerli okuyucularımız. Araştırmacı yazarınız Nehir Özer sizler için bu sefer de gripten soğuk algınlığına, baş ağrısından halsizliğe dek pek çok soruna iyi geldiği iddia edilen ve hemen her aktarda hazır karışımlar halinde satılan kış çayını demledi, içti ve sonuçlarını gözlemledi. Kış çayı nasıl hazırlanır, içine fazladan neler katılır, kaç dakika demlenir, günde kaç bardak içilir, gerçekten işe yarar mı ve benzeri sorularınızın cevapları yazımızda sizleri bekliyor.

Havanın bir ısınıp bir soğuduğu bayram günlerinde annemle çıktığımız kıyafet alışverişinin sonunda Kadıköy’de her zaman alışveriş ettiğim aktarlardan birine uğradık ve adını bir kafenin menüsünde gördüğüm kış çayı karışımından istedik. Benim aldığım 200 gramlık karışımın içerisinde zencefil, zerdeçal, havlıcan, tarçın, ıhlamur, kuşburnu, gül hatmi, adaçayı, karanfil, papatya, limon ve portakal kabuğu, okaliptüs, hibisküs gibi bitki ve otlar yer alıyor. Bu tarz bir paketin satış fiyatı malzemelerin zenginliğine ve gramaja göre 5 ila 10 lira arasında değişebiliyor. Elbette bu ve benzeri bitkilerin bir kısmını yine bir aktardan satın alıp istediğiniz birkaç farklı malzemeyi de ekleyerek özgün bir kış çayı tarifi ortaya çıkarmak da mümkün.

kış-çayı-3

Bildiğiniz üzere kadınları özellikle soğuk mevsimlerde en fazla zorlayan rahatsızlıklardan biri sistit; bir diğer adıyla idrar yolları enfeksiyonu. Ben de bu problemi uzun süre yaşadığım için kış çayımı aynı zamanda idrar yolları iltihabı konusunda da etkili olan birkaç malzemeyle birlikte hazırlamak istedim. Bunun için orta boy bir demliğin içerisine 1-2 tutam (yaklaşık yarım avuç kadar) kış çayı karışımı, birer tutam da mısır püskülü, yeşil çay ve kiraz sapı ekledim. Son olarak bir dilim limonla tatlandırdığım otların üzerine kettleda hazırladığım kaynar suyu döktüm. Kimileri bu aşamada çayı hazırladıktan sonra balla tatlandırmayı ya da suyu bitkiler içindeyken kaynatmayı tercih edebilirler. Bu uygulamaların ikisi de yanlış olamamakla beraber ben bal sevmediğim ve otlar suyun içinde kaynadığında çayın tadının buruklaştığını düşündüğüm için anlattığım şekilde bir yol izledim.

Kış çayının suyu eklendikten sonra içilecek hale gelmesi için üstü kapalı biçimde 5 dakika kadar demlenmesi gerekiyor. Ben bu şekilde demlediğim çayı kupama aldıktan sonra bir 5 dakika kadar da ılınması için bekledim. Sıcağa yakın ılık bir haldeyken içtiğim kış çayı hakkında söyleyebileceğim ilk şey tadının harika olduğu. Özellikle tek başına içildiğinde hiç de lezzetli olmadığını bildiğim mısır püskülünün tadının bu grip çayı içinde nasıl belirsizleştiğini görmek beni şaşırttı. Bunun dışında karışımın içindeki her bitkinin tadını tek tek almak mümkün olmasa da tarçın ve zencefilin hoş kokularını ve limonun kattığı hafif ekşimsi aromayı fark etmek de son derece keyifliydi.

kış-çayı-2

Gelelim kış çayının faydaları kısmına. Elbette bu çayın içeriğinde yer alan bitkilerin pek çoğunun kendilerine göre faydaları var. Ancak çayın karışım halinde içildiğinde grip ve soğuk algınlığı gibi problemlerin önlenmesine destek olacağı iddia edildiği için ben kış çayını kış kırıklığımın hafiften başladığı bir dönemde içmeyi tercih ettim. Öncelikle belirtmek istiyorum ki hafif soğuk algınlığı dışında ağır halsizlik, grip, güçlü boğaz ağrısı, bronşit gibi problemlerde bu çay yalnızca uygun ilaç tedavisine ya da doktor tavsiyelerine destek olarak kullanılabilir. Ancak siz de benim gibi hasta olmadan birkaç gün önce hafif boğaz ağrısı, yorgunluk gibi düşük dereceli belirtiler gözlemliyorsanız hazır kış çayı sizin için büyük ölçüde faydalı olabilir. Şimdiye dek sabah-akşam birer kupa olmak üzere 3 kere ılık olarak tükettiğim çay benim boğaz ağrımı oldukça hafifletti, halsizliğimi aldı, yataktan kalkmamı ve gün içerisinde yapılacak işleri için dikkatimi toplamamı kolaylaştırdı diyebilirim. Bu süreçte soğuk algınlığına karşı hiçbir ilaç kullanmadığım halde elbette belirtileri daha ağır hissetmeye başlarsam bir doktora görünmeyi ve kış çayı hakkındaki fikirlerini sormayı düşünüyorum.

Halsizlik ve soğuk algınlığına iyi gelen bir başka destekleyici seçenek için “Yeşil Çayın Faydaları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. İyi bayramlar dileriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kış Çayı ve Faydaları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum

  1. 13 Şubat 2017, 21:42

    Gerçekten çok güzel olmus. Bitki çayi çok severim.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin