Kış Gebeleri Nelere Dikkat Etmeli?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bebek bekleyen bir kadının  gebelik dönemi boyunca kendisini ve bebeğini sağlıklı tutmak, olabildiğince az rahatsız edici bir hamilelik geçirmek ve kolay doğum yapmak için birçok şeye dikkat etmesi gerekiyor. Beslenme, giyinme, dinlenme, hareketlilik derecesi, iş hayatı, cinsel yaşam, temizlik, ilaç tüketimi; bunların hepsini içinde bulunduğunuz hassas döneme göre ayarlamalısınız. Benim de Binkelam için genel konuların yanı sıra kış konseptli konular da yazmamda fayda var tabii. Kış gebeleri nasıl bir hayat sürmeli, nelere dikkat etmeli; onu yazayım dedim. Birilerine faydası olur herhalde.

Moral destek olarak şunu söylemek isterim önce, gebeliğin gayet rahat geçmesi ve doğumun kolayca gerçekleşmesi de mümkün; bilginiz olsun. Benim için öyle oldu mesela. İnsan zor doğum hikayelerinden etkileniyor ister istemez ve böyle doğumlar da var tabii. Ama güzel hikayelere de kulak verin. Ben 23 yıl önce dünyaya getirdim kızımı. 9 – 10 kilo bir şey aldım, çok ağırlaşmadım yani. Majesteleri 1. Nehir Hanım çok kolay geldi dünyaya, doğumla ilgili hiçbir kötü anım yok. Böylesinin de mümkün olduğunu bilmenizi isterim. Ve acısız, eziyetsiz, sonrasında çabucak toparlanabileceğiniz kolay ve sağlıklı doğumlar dilerim hepinize.

 

Kış hamileleri ve grip:

Şu uyarıyla başlayalım; hamilelikte grip ciddi bir tablo oluşturuyorsa başınızın çaresine bakmaya çalışmayın, bir doktora görünün. Ciddi tablo aşağı yukarı şöyle bir şey oluyor: Ateş 38.5 derecenin üstünde ve inatla düşmüyor, vücutta döküntü ve kızarıklıklar oluşuyor, göğüs ağrısı ve şiddetli kulak ağrısı var, kronik öksürük var ve soluk alıp vermede güçlük çekiliyor. Ayrıca kulakta akıntı ve kanama da oluşuyor. İnsan durumunun pek iyi olmadığını, ağır bir grip geçirmekte olduğunu hisseder de zaten. Bu durumda yapmanız gereken şey zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak. Kafanıza göre ilaç almaktan da itinayla sakınmanızı tavsiye ederim. Normalde insan gidip eczaneden üstünde ‘Grip ve soğuk algınlığının semptomatik tedavisinde etkilidir’ gibi şeyler yazan bir ilaç alıveriyor, ben kaç kere almışımdır. Ama bebek beklerken bunu yapmayın. Başvurduğunuz doktor gerekiyorsa size en doğru ilacı yazacaktır.

Gebelikte gripten korunmak için uzun süre kapalı yerlerde kalmaktan kaşınmalı ve ellerinizi sıklıkla yıkamalısınız. Gribe karşı ne kadar tedbir alırsanız o kadar iyi, çünkü esas olan hastalığa yakalanmamaya çalışmak. Hafif soğuk algınlıklarının bebeğe zarar vermesi nadiren gerçekleşen bir durumdur fakat doğuma az bir zaman kala grip olursanız hastalığın bebeğe geçmesi ihtimali artar.

Diyelim ki gribe yakalandınız, o zaman ne olacak? Hastalığın hafif geçmesini sağlayacak, ilerleyip zatürree veya bronşite dönüşmesini önleyecek tedbirler alacaksınız. Bu durumda bulunduğunuz ortamlardaki sıcaklık ve havalandırma koşullarının uygun olması gerekiyor. Havası kuru olan yerlerde bulunmaktan kaçının. Yeterince sıvı almayı kesinlikle ihmal etmeyin. Mümkünse yatak istirahatı yapın, grip için et doğru ve etkili destek tedavisi budur. Boğazınız ağrıyorsa pastil, burnunuz tıkalıysa tuzlu su ya da okyanus suyu kullanabilirsiniz. Geniz akıntısından fazla rahatsız olmamak için yattığınız zaman birkaç yastık kullanarak başınızı yukarıda tutun. Sağlıklı beslenmeye zaten dikkat ediyorsunuzdur sayın kış gebeleri; grip olduğunuzda daha da dikkat edin. İştahınız kesildiyse bünyenizin enerji ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat içeren gıdalar tüketin. Yakınmalarınız ortadan kalktığı zaman da ‘Oldum ben artık, canavar gibiyim’ deyip günlük aktivitelerinize dönmeyin hemen. Bir süre daha dinlenin ki tam anlamıyla iyileşebilesiniz.

kış gebeleri

Kış gebeleri nasıl beslenmeli?

Hamileliği kış aylarına denk gelen kadınlar beslenme açısından şanslı, zira kış sebzeleri ve meyveleri hem kendilerine, hem bebeklerine iyi gelecek mineraller içeriyor. Yeterli ve dengeli beslenirseniz bünyeniz hastalıklara karşı daha dirençli olur ve daha rahat bir hamilelik dönemi geçirirsiniz. Gün içerisinde bütün besin gruplarından yeterli miktarda almaya dikkat edin. Kararınca tükettiğiniz her faydalı besinin bebeğinize de fayda sağladığını unutmayın.

Hamilelikte demir eksikliği anne adaylarının aşırı yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı gibi sıkıntılara yol açar. Ayrıca erken doğuma, düşüğe, bebekte gelişim bozukluğu oluşmasına yol açabilir. Öte yandan fazla demir almak da doğru değildir. Demir içeren gıdalardan yeterince tüketmeli ve eğer doktorunuz tavsiye ettiyse bunun yanında demir ilaçları da kullanmalısınız. Fakat en basit bir ilacı bile kafanıza göre kullanmayın, mutlaka doktorunuz önermiş olmalı. Vücudunuzdaki demir eksikliği hangi sebepten kaynaklanıyorsa ona göre bir çözüm uygulanması gerekir. Buna da ancak bir uzman karar verebilir takdir edersiniz ki. Beslenme dışında bir takviye yapılacaksa bu uzman kontrolünde yapılmalı.

Süt ürünleri tüketin, bunlar protein ve kalsiyum içerir. Bolca C vitamini içerek kış sebze ve meyvelerini sofranızdan eksik etmeyin. (Ispanak, karnabahar, kereviz, brokoli, havuç, elma, greyfurt, portakal, mandalina vesaire.

, Gebelik döneminde balık da tüketmenizde büyük fayda var, fakat bunu da dengeli bir şekilde yapmalısınız. Yüksek miktarda civa içeren balıklardan uzak durmanız gerekiyor. Denizler giderek kirleniyor ve suların derinliklerinde kurşun, civa, kadmiyum gibi toksik maddeler birikiyor. Uzun bir ömrü olan ve başka balıkları yiyerek beslenen büyük balıklarda metil civa seviyesi çok yüksek olduğundan bu tip balıkları sürekli olarak yemek kimseye tavsiye edilmiyor, hele hamilelere hiç. Tercih etmeniz gereken balık tiplerine gelince; bunlar istavrit, hamsi, uskumru, palamut, somon balığı, sardalye, alabalık ve ton balığı imiş. Bunlarda hem civa oranı düşük, hem de yüksek miktarda Omega 3 yağ asitleri içeriyorlar. Taze olmaları kaydıyla bu balıkları korkmadan tüketebilirsiniz. Balık tüketimini haftada 350 gr. seviyesinde tutmakta da fayda var. 1 haftanın içinde bu miktarı aşarsanız sonraki hafta daha az balık yiyin veya yemeyin. Balığı kızartmak içerdiği faydalı vitaminlerin kaybolmasına sebep oluyor; bu yüzden buğulama, fırınlama veya ızgara yöntemini tercin edin. Balığın yanında tüketmenizin iyi olacağı şeyler ise taze salata, çorba veya tahıllı ekmek.

Hamilelik sürecinde yine dengeli olmak şartıyla hayvansal (Süt, yumurta, et, peynir) ve bitkisel (Barbunya, mercimek, kuru baklagiller, fasulye) proteinler de almayı ihmal etmemelisiniz.

kış aylarında gebelik

Kış gebeleri nasıl giyinmeli?

Buraya yazacağım şeyler sadece kış hamileleri için geçerli değil aslında, hangi mevsimlerde bebek bekliyor olursanız olun bunlara dikkat etmelisiniz. Atlet ve külot olarak pamuklu ürünleri tercih edin ve çamaşırın lastik kısımlarının vücudunuzu sıkmamasına dikkat edin. Hamilelikte sutyen seçerken de sentetik kumaşlardan yapılmış modellerden uzak durun. Sutyen göğüslerinize dar veya bol gelmemeli. Yatarken sutyeni çıkarırsanız irileşip ağırlaşmış olan göğüslerinizin rahatlamasını sağlamış olursunuz. Kalın askılı sutyen kullanmanızda da fayda var.

Hamilelikte giyim eşyası seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsur doğal ve sağlıklı kumaşlardan yapılmış ürünleri tercih etmek. Naylon vb. sentetik malzemelerden yapılmış kıyafetleri kullanmayın, vücudunuz rahat etmeli ve hava almalı. Ayakkabılara gelince; deri vb. doğal malzemelerden yapılmış, fazla topuklu olmayan ve ayaklarınıza azıcık bol gelen ayakkabıları tercih etmelisiniz. İleri gebelik haftaları için tercihiniz kolayca giyip çıkarabileceğiniz bağsız ayakkabılar olsun. Cırt cırtlı ve fermuarlı bot modelleriyle de rahat edersiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kış Gebeleri Nelere Dikkat Etmeli?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin