Kıyma Nasıl Kavrulur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 gün önce aldığım kıymayı bugün kavurmak için buzluktan çıkarıp buzdolabının raflarından birine koymuştum sabahleyin. Kavurmadan önce de ayrıca 2 saat falan dışarıda beklettim, internette “Kıyma nasıl kavrulur?” konularına bakarken böyle bir öneri görmüştüm. Size bir yandan gördüğüm o önerilerden söz etmek, bir yandan da kendi kıymamı nasıl kavurduğumu anlatmak istiyorum.

Ben soğansız kıyma kavurması yapmayı tercih ettim, kıymayı dolapta birkaç gün saklamak niyetindeyseniz size de öyle yapmanızı tavsiye ederim. Bunu 1 – 2 gün önce bir arkadaşım da söylemişti bana; soğan, her ne kadar kavrulsa da kıymanın bozulmasına, tadının kaçmasına yol açarmış.

Ayrıca hiç yağ da kullanmadım. Dilerseniz yağ kullanabilirsiniz, bu kıymanın tavaya yapışmasını engeller. Yağsız kıyma kullanacaksanız ille de biraz yağ gereklidir belki de, onu bilmiyorum.

Ben nasıl bir kıyma aldığımın da farkında değilim aslında. Yağlı olabilir sanırım, bir damla yağ bile kullanmadım ama tavaya hiç yapışmadı. Fakat ben de hiç başından ayrılmadım, bu durumda özellikle ilk birkaç dakika kıymanın yanmaması için özel bir dikkat göstermek gerekiyor.

Ben şöyle yaptım; önce yanmaz – yapışmaz seramik bir tavayı ocağın üstüne koydum, altını yakıp biraz ısınmasını bekledim. Sonra da 300 gram kıymayı ortasına bıraktım.

Sonra tahta bir spatulayı dik tutarak kıyma topağına üstten üstten vurmaya başladım. Kıymayı kavururken ezmek değil, böyle yapmak gerekiyor. Siz vurdukça o dağılıyor, rengi de hemen pembeden kahveye dönmeye başlıyor zaten.

kıyma kavurma yöntemleri

Kıyma hızla renk değiştirirken bir yandan da biraz su salıyor ve saldığı suyu tekrar çekene kadar kavurmaya devam etmek gerekiyor. Suyunu tamamen çektiğinde kavrulmuş demektir, bu arada her yerinin eşit derecede kararmasına da dikkat etmelisiniz. İşte benim kıymamın son hali:

kıyma nasıl kavrulur

Altını kapatmaya 1 dakika kadar kala tuz ve karabiber eklenmesi tavsiye ediliyor. Bir yerde biraz da kimyon katmanın iyi olduğunu okudum, evde olsa katardım ama yoktu. Sarı bir baharat karışımı vardı, ondan bir damlacık ekledim, ne olduğunu unuttuğum için daha fazlasına cesaret edemedim.

Bunları ekleyip şöyle bir karıştırın ve kıymayı şöyle bir karıştırıp ocağı kapatın. Ben öyle yapmadım gerçi, tuzla baharatları ocağı kapattıktan sonra ekledim. Korkunç bir hata değildir bu herhalde.

Kavrulmuş kıymayı cam bir kaba alıp ılındığı zaman üstünü kapatmak, soğuyunca da buzdolabına koymak lazım. Çok hava alırsa kıyma kurumaya başlar. Bu şekilde buzdolabında 1 hafta saklayabilirsiniz. Buzlukta ise 3 aya kadar dayanırmış.

kavrulmuş kıyma

Kıyma nasıl kavrulur konulu yazılara göz atarken okuduğum şeylerden söz edeyim biraz da:

* Kıymayı kızgın yağın içinde kavurmayı tercih edenler de var bunun kavurmak değil, yakmak olduğunu düşünenler de. Sağlıklı beslenme ilkelerine göre yağ kullanımında ölçülü olmak lazım ama ben o konuda ölçüsüz bir insanım ve yağsız kavurmak bana doğru geldi.

Yağda kavurmayı tercih ederseniz yapmanız gereken şey benim yaptıklarımı yapmadan önce tavada biraz yağ kızdırmak ve kıymayı onun içine atmak. Bunun dışında aynı şeyleri yapıyorsunuz.

* Kıymayı soğanla beraber kavurmanın birkaç yöntemi var. Önce soğan kullanacaksanız soğanı kavurmak için yağ kullanmak zorundasınız ki bu kavurmadaki yağ oranını iyice arttıracaktır. Bunun yerine benim yaptığım gibi kavurup, suyunu çektiği zaman soğan ekleme yoluna da gidebilirsiniz. Tercih sizin tabii.

* Çiğ köfte, mantı veya sarma yapacaksanız yağsız kıyma veya löp et kıyması kullanmanız gerekiyor.

* Bir kavurma şekli de şöyle; kıymayı yağsız olarak kavurup suyunu çektiği zaman içine önce yağ, sonra da soğan ekliyorsunuz. Soğan kıymayla özleştikten sonra biber ve son olarak da domates ilave ediyorsunuz. Bu şekilde ortaya ağızda dağılan, lezzetli bir kıyma çıkıyormuş.

* Kavurmaya fazlaca tuz atarsanız dayanma süresi biraz daha uzar. Bunu yaparsanız kavurmayı yemek, börek için falan kullanacağınız zaman tuzu ona göre ayarlamayı unutmayın.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir:

Güzel bir börek için püf noktaları

Lezzetli ve kabarmış bir kek için 16 tavsiye

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kıyma Nasıl Kavrulur?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum

  1. Aynen, soğana gerek yok kıymayı kavurup bekleteceksek. Yağ eklemeye de gerek yok dediğin gibi çünkü kendi suyunu salıyor. Bu şekil daha uzun süre bekletebilir, istediğim miktarı istediğim zaman çıkarabilirim. Çok teşekkürler.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin