Muğla’ya bağlı bir liman kenti ve ülkemizin en popüler tatil yerlerinden biri olan Marmaris gezilecek yerler açısından ziyaretçilerine birçok seçenek sunuyor. Bu yerlerden bazılarını sıralamaya başlamadan önce ‘Marmaris’e nasıl gidilir?’ konusuna göz atalım. Uçakla yolculuk düşünenler için en uygun varış noktası olan Dalaman Havalimanı Marmaris’e 88 km. mesafede ve buradan kalkan otobüslerle 1.5 saatte hedefe ulaşabiliyorsunuz. Büyük havayolu şirketleriyle özel havayolları bu ünlü tatil beldesine sayısız sefer düzenliyorlar. Otobüs yolculuğunu tercih ederseniz Marmaris’in hemen girişinde bulunan otogara ulaşmak İstanbul’dan yola çıkıldığında 13 saat, Ankara’dan 10 saat sürüyor. Marmaris’e İzmir’den 5 saatte, Bodrum’dan 3 saatte varabilirsiniz otobüs yolculuğuyla. Büyük şehirler başta olmak üzere birçok ilin Marmaris’e otobüs seferleri var. Özel tekneniz varsa Marmaris Marinası geniş imkanlarıyla sizi memnun edecektir. Bodrum ve Datça’dan Marmaris’e arabalı feribot seferleri yapıldığını da ekleyelim ve konumuza geçelim.
Marmaris Gezilecek Yerler:
Marmaris Plajları:
Marmaris’te sıcaktan bunaldığınız saatlerde en kolay denize girebileceğiniz yer Marmaris Halk Plajı. Bu plajın bittiği noktada restoran ve kafelerle dolu 10 kilometrelik sahil şeridiyle Uzunyalı Plajı başlıyor. Marmaris’in en popüler plajı merkeze uzaklığı 8 km. olan İçmeler Plajı. Lüks Marmaris otelleri, pansiyonlar ve resortlarla dolu olan bu bölgeye gece ve gündüz saatlerinde minibüs seferleri var. Marmaris görülecek yerler listelerinin hemen hepsinde yer alan Turunç Plajı ziyaretçilerini temiz ve berrak deniziyle büyülüyor. Çok sayıda meyve ve turunç ağaçları barındıran bölgeye gelen virajlı yolda ilerlerken orman ve denizin bileşiminden oluşan şahane bir manzarayı izleme imkanınız oluyor. Eskiden bir balıkçı kasabası olan Turunç yöresi mavi tur teknelerinin, yatların, özel teknelerin en popüler uğrak noktalarından biri aynı zamanda. Buraya minibüsle veya tekne turuna katılarak ulaşabilirsiniz.
Marmaris’in 16 km. kuzeyinde yer alan Sedir Adası veya diğer adıyla Kleopatra Plajı altın sarısı kumsalı ve deniziyle ün yapmış bir bölge. Adanın batı ucunda Roma döneminden kalma tarihi kalıntılar, iyi korunmuş bir antik tiyatro alanı ve bir de Agora bulunuyor. Bölgede yüzüp güneşlenmenin dışında piknik yapmak ve gezmek de çok keyifli. Sedir Adası’na yapılan tekne seferlerinin uğrak noktası olan Çamlık İskelesine 3 km. uzaklıkta olan Çamlı Köyü manzarası, temiz havası ve suyuyla ünlü bir köy. Buraya 9 km. uzaklıktaki Boncuk Koyu da Marmaris’in görülesi yerleri arasında.
Marmaris gezilecek yerler listesiyle Marmaris yüzülecek yerler karışımı bir hal almış olan bu bölüme Marmaris’in 25 km. güneybatısında bulunan Kumlubük sahil kasabasında söz ederek devam etmek istiyorum. Kasabanın güneydoğu kısmında ilginizi çekebilecek bir mağara bulunuyor. Trekking ve doğa yürüyüşü parkurlarının bulunduğu bölge denizi ve kumsalının yanında şahane balıklar yiyebileceğiniz balık restoranlarıyla da ünlü. Bölgede bulunan Amos antik kentini görmek için yarım saatlik bir yürüyüş yapmak gerekiyor.
Sırada muhteşem bir doğası olan, çam ormanlarına ve denizin her zaman sakin olduğu güzel plajlara ev sahipliği yapan Orhaniye- Kızkumu Plajı var. Buraya geldiğinizde plajda keyifli saatler geçirebilir, bir bot veya tekne kiralayarak körfezin orta kısmındaki adaya gidip tepeden görünen müthiş manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Orhaniye Hisarönü Körfezi’nin önemli turist ağırlama ve yat demirleme bölgeleri arasında yer alıyor; körfezden kalkan tur teknelerine binerek çevredeki güzel yerleri ziyaret etmek de mümkün. Orhaniye Körfezi bünyesindeki Martı Marina’da bahçesinde görülmeye değer mozaikler olan eski bir kilisenin kalıntıları bulunuyor.
Çok güzel bir manzarası olan ve hemen bütün tekne turlarının uğradığı Cennet Adası aslında ormanlarla kaplı bir yarımada. Adada yüzebilir, gezebilir, restoran ve kafelerde karnınızı doyurup dinlenebilir; bütün bir günü hiç sıkılmadan tüketebilirsiniz. Marmaris koyunun hemen girişinde yer alan Cennet Adası’na yürüyerek gitmek de mümkün. Bunun için önce 8 kilometrelik bir yolculuk yapıp Yalancı Boğaz olarak anılan bölgeye varmanız gerekiyor. Oldukça kayalık olan bu bölgeden adaya doğru bir doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.
Dişlice Adası:
Marmaris-Hisarönü’ne bağlı olan bu küçük adaya Marmaris’ten kalkan teknelere binerek gidebilirsiniz. Sakin bir denizi, küçük plajları ve el değmemiş bir doğası olan adaya giderken yanınızda yürüyüşe, tırmanmaya müsait ayakkabılar bulundurun. Adanın en tepelerine çıkıp manzarayı seyretmek veya fotoğraf çekmek isteyebilirsiniz zira.
Selimiye Köyü:
Marmaris’le arası 40 km. olan Selimiye Köyü dalgasız, kıpırtısız turkuaz rengi suyuyla; aile işletmesi niteliğindeki küçük, temiz tesisleri ve motelleriyle; mükemmel bir lezzete sahip balıklarıyla, gezi teknelerine binip ziyaret edebileceğiniz koylarıyla tiryakisi olacağınız bir yer. Bu oksijen ve kekik kokulu köyde ruhunuzun dinlendiğini hissedeceksiniz.
Loryma Antik Kenti:
Deniz yolculuğuyla Bozukkale Koyu’nun limanına geldikten sonra 1 saatten fazla süren ve tırmanış yapmanızı da gerektiren bir yolculuk yaparak ulaşabileceğiniz Loryma Antik Kenti zeytin ağaçları ve makilerin masalsı bir hava kattığı, şahane bir manzarası olan bir kent. Bölgeye karadan gitmek için arabayla Taşlıca Söğüt Köyü Serçe Limanı’na gidip buradan antik kente yine yürümek gerekiyor. Yolculuk çok kolay olmayacak fakat antik kentin hala sağlam durumda olan kalesinin tepesinden göreceğiniz manzara buna değecek. Loryma Koyu’ndaki restoranlarda sizi lezzetli balık ürünleri bekliyor. Yazın kuruyup kışın donan kıpırtısız, fakat çevresindeki zeytin ağaçlarıyla güzel bir görünümü olan küçük bir gölün de bulunduğu bu güzel koy bir Marmaris tatili yapmayı düşünenlerin görmesi gereken yerler arasında sayılıyor.
Marmaris Dalyan:
Marmaris gezilecek yerler listesinde sıra Marmaris’in 80 km. güneydoğusunda bulunan Dalyan’a geldi. Dalyan’a gitmek için Marmaris’ten otobüsle Köyceğiz’e gitmelisiniz. Köyceğiz’den Dalyan’a birçok toplu taşıma aracı kalkıyor. Bir diğer seçenek de Marmaris merkezden veya Uzunyalı-İçmeler bölgesindeki iskelelerden kalkan tur teknelerine binmek. Dalyan’ın popülerliğinin çeşitli sebepleri var; örneğin Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının üreme alanı olan meşhur İztuzu Plajı burada bulunuyor, sonra birçok güzel göl var, Kaunos kaya mezarları var. Dalyan’da romatizma, siyatik ve kireçlenmeden muzdarip olanlara iyi gelen termal kaynaklar var. Burada mutlaka çamur banyosu yapmalısınız, bu hem eğlenceli hem de sağlıklı bir etkinlik.
Boncuk Koyu:
Gökova Körfezi’nde bulunan Boncuk Koyu kum köpek balıklarının doğal üreme alanlarından biri. Koyun suyu körfezdeki diğer koylara kıyasla daha sıcak ve suyu inanılmaz derecede berrak. Su altı görüş mesafesinin 15-20 metreye vardığı koy şnorkelle dalış yapanlara birçok balık çeşidini gözleme olanağı veriyor.
Marmaris Kalesi:
Kemeraltı Mahallesi’nin dar sokaklarından geçerek ulaşabileceğiniz Marmaris Kalesi ve içerisinde bulunan Marmaris Müzesi sizi geçmiş zamanlara götürecek. Müzede Osmanlı dönemi deniz ticaretiyle ilgili eserleri ve bölgeye ait antik kalıntıları görebilirsiniz. Kaleye giden yolda rastlayacağınız Hafsa Sultan Kervansarayı da ziyaret edebileceğiniz tarihi yapılar arasında.
Baca Mağarası:
Profesyonel bir dalışçı ve/veya sualtı fotoğrafçısıysanız Marmaris’te tatil yaparken Baca Mağarası’na da gitmelisiniz. Mağarada 5 metreden 50 metreye kadar dalış yapılabiliyor.
Saklı Göl:
Doğanın tam kalbinde güzel bir kahvaltı ve yürüyüş yapmak, sazlıklarla çevrili dingin bir ortamda iliklerinize kadar dinlendiğinizi hissetmek isterseniz Saklı Göl size hitap edecektir.
Marmaris Orman Kampları:
İlk sözünü edeceğimiz yer İnbükü Orman Kampı; bu kampa gitmek için Marmaris-Datça karayolunda seyretmek gerekiyor, kamp 25. Kilometrede sizi selamlıyor. Çok güzel bir koydan tertemiz bir denize girmek, geceleri saman olunu seyrederek hayaller kurmak, doğayla yakından muhatap olmak, hamak keyfi yapmak, maviyle yeşilin mükemmel beraberliğinin içinde tatil yapmak isteyenler için. Bir diğer alternatif olan Çubucak Orman Kampı ülkemizdeki en büyük orman kamp alanıymış. Burada çadırlar ve karavanlar için ayrı bölümler ve kafeterya, pazar yeri, manav, kuaför, internet kafe gibi imkanlar da mevcut.
Yazımızın Marmaris’te tatil yapmayı düşünenlere faydalı olacağınızı umuyoruz. Binkelam iyi yolculuklar diler.