Yakın bir zamana kadar çocukların doğum günleri, ailecek çıkılan tatiller ve diğer özel günler fotoğraf makineleriyle belgelenirdi. Ama şimdi, telefonlar sayesinde, fotoğraf çekmek ve onları hemen düzenlemek çok daha kolay hale geldi. Çocuğunuz varsa, onun yüzlerde fotoğrafını ve videosunu çekebilirsiniz mesela. Mükemmel çocuk fotoğrafları çekmenin yolları hakkında bilgi veren yazımızda bu açıdan işinize yarayacak fikirler bulacağınızı umuyoruz.
Çocukların gülümseyerek poz verdiği fotoğraflar sevimlidir ama çocukluğun ve büyümenin gerçek hikayesini anlatanlar, doğal ortamlarda çekilmiş samimi anlardır.
Günümüzde bu değerli görüntüleri yakalamak için pahalı bir kameraya sahip olmanız gerekmiyor. Kaliteli bir kamerası olan bir telefon da kesinlikle işinizi görür ve her zaman elinizin altında olduğundan kullanımı daha pratiktir.
İşte çocuk fotoğrafı çekerken dikkat etmeniz gereken şeyler:
1.Kameranızı Tanıyın
Kameranız varsa menü ayarlarına bakın ve her birinin nasıl çalıştığını öğrenin. Flaşını çabucak nasıl açacağınızı belirleyin. Düzenlemeler için RAW dosyaları sunup sunmadığına, hareketli çocuklar için otomatik netleme modu olup olmadığına bakın. Bir fotoğraf makinesi almayı düşünüyorsanız ürün hakkındaki incelemeleri okuyun, nasıl kullanılacağını gösteren bir video olup olmadığını araştırın.
İyi bir kamerası olan bir mobil cihazınız varsa ayarlarıyla oynayın, imkanlarını öğrenin, kamera hakkında bilgi veren yazıları okuyun, videoları izleyin. Sizin için en uygun olanlarını bulmak için farklı fotoğrafçılık uygulamalarını indirin.
2.Çocukları Rahatça Hareket Etmeye, Taşkınlık Yapmaya Bırakın
Çocukların fotoğrafını çekerken onları doğal ortamlarında, kaygısız ve geniş gülümsemelerle yakalayın. Kameraya veya telefona bakmaları gerekmez. Onları çamurlu su birikintilerinde çılgınca koşarken, kek için hazırladığınız karışımına bulanmış parmaklarını ağızlarına götürürken fotoğraflayın. Bunlar, ilerleyen yıllarda gülerek bakacağınız fotoğraflar olacaktır.
3.Hızlı Olun!
Çocuklar hızlıdır, bu yüzden, çocuk fotoğrafları çekerken sizin de hızlı olmanız gerekir. Aksi taktirde elinizde güzelim anların bulanık fotoğraflarıyla kalırsınız. Bunu engellemek için çekim düğmesine onlarca kere dokunun. Bu benim telefonla fotoğraf çekerken sıklıkla yaptığım bir şeydir bu arada. Böylece çoğu zaman en az bir – iki tane iyi görüntü elde etmeniz neredeyse garanti oluyor.
4.Bekleyin, Zorlamayın
Çocukların fotoğraflanması söz konusu olduğunda, özellikle de çekimle ilgili bir fikriniz varsa, çok sabırlı olmanız gerekir. Çocuklar, birçok durumda olduğu gibi bu durumda da, zorlamaya çalışmanız halinde işbirliği yapmazlar. Bu yüzden sabretmeli ve uygun zamanın gelmesini beklemelisiniz.
5.Olaya Eğlenceli Biçimde Yaklaşın
Çekim yaparken rahat ve esnek davranın, olaya eğlenceli tarafından bakın ve üzerinde çokça uğraşılmış gibi duran fotoğraflar çekmekten kaçının. Biliyorsunuz, çocukların çoğu poz vermeye hevesli değildir. Oynamalarına, şarkı söylemelerine, dans etmelerine izin verin ve çektiğiniz fotoğrafları onlara gösterin. Ne yarattıklarını görmekten hoşlanırlar ve gelecekteki çekimler için güzel fikirler üretebilirler.
6.Çocukların Baktığı Yerden Bakmaya Çalışın
Yaratıcı olun, bu işe bir çocuğun penceresinden bakmaya çalışarak daha eğlenceli hale getirin. Gerçek anlamda da, en iyi fotoğraflardan bazıları çocukların göz hizasından kadraj alınarak çekilmiş olanlardır.
Eğilin, belinizi bükün ve gerekirse yerlerde sürünün! Kim bilir, belki de bu şapşalca hareketlerinizin çocukta / çocuklarda yarattığı tepki sayesinde yılın fotoğrafını çekebilirsiniz.
7.Fotoğraflarda Siz De Bulunun
Ebeveynlerin de fotoğraflarda yer alması ve değerli, önemli anıların bir parçası olması önemlidir. Bunu her fotoğraf için yapmanız gerekmez ama özellikle de ailenin tümü için anlamlı olan bir gün veya olay söz konusu olduğunda siz de fotoğraflara dahil olun.
8.Her Şeyi Yakalayın!
Çocuklarınızı sadece büyük anlarda, doğum günlerinde veya partilerde çekmeyin. Her gün yaşanan sıradan anları, hayatın çılgınlığının arasında kalan saniyeleri fotoğraflayın.
Bazı çocuklar kamera kendilerine döndüğü zaman sinirlenir ve hareket etmeye başlarlar veya yapay davranışlar sergilerler. Fotoğraf çekimleri düzenli ve doğal bir şekilde devam ederse çoğu zaman buna alışır ve daha rahat olmaya başlarlar.
9.Arada Bir Çocukların Fotoğrafçı Olmasına İzin Verin
Bir oyun yapın: Fotoğrafları çocuğunuzun çekmesine, sizi idare etmesine izin verin. Fotoğrafçı olmaktan hoşlanacak ve oldukça yüksek ihtimalle sonrasında fotoğrafta yer almayı isteyecektir.
Ayrıca, ona çektiğiniz fotoğrafları nasıl değerlendirdiğinizi ve sakladığınızı gösterin. Çektiğiniz fotoğraflarla bir albüm veya hatıra kitabı oluştururken veya onları internet ortamında depolarken size yardımcı olmasına izin verin. Bu işlerde çekilen fotoğrafın öznesi olmak dışında başka rolleri de olan çocuklar fotoğraf çektirmeye daha gönüllü, çekimler sırasında daha uyumlu olurlar.
10.Yapay Gülümsemeleri Unutun
Özel ve orijinal fotoğraflar çekmek istiyorsanız, çocuklara gülümsemelerini söyleyip durmaktan vazgeçin ve yüzlerindeki gerçek mucizeye odaklanın. Fotoğrafta ölümsüzleşecek o doğal ifadeyi yakalamak için istedikleri gibi olmalarına izin verin.
11.Doğal Işıktan Mümkün Olduğunca Faydalanın
İyi ışığı yakalamaya çalışın, çünkü bu iyi bir fotoğraf yakalamanın olmazsa olmaz koşuludur. Üstelik gösterişli ışık ekipmanlarına ya da pahalı profesyonel ışıklandırmaya bir servet harcamanız şart değil. Doğal ışığı ve kameranızın veya telefonunuzun flaşını kullanarak da mükemmele yakın bir ışıklandırma elde edebilirsiniz.
Doğru ışık sahip olabileceğiniz en iyi fotoğraf malzemesidir ve doğal ışığı iyi yakalamak filtrelere ve fotoğraflar üzerinde fazlaca düzenleme yapmaya olan ihtiyacı azaltır.
12.İstediğiniz Fotoğrafları Çekemeyecek Gibiyseniz İstediğinizin Tersini Söylemeyi Deneyin
İstediğiniz tarzda fotoğraflar çekmek için çaba gösterdiğiniz halde başarılı olamadıysanız bir de istediğiniz şeyin tersini söyleyin. Çocuğunuzun oturmasını istiyorsanız, ayakta kalmasını isteyin. Çocuklar bazen büyüklerin istediğinin tersini yapmayı tercih ederler.
harika bilgiler
Umarım birilerinin işine yarar. Teşekkür ederim. : )