Bir iş görüşmesine gideceğiniz zaman ne giyeceğinizden saçınızı nasıl tarayacağınıza kadar birçok ayrıntıyı dikkate alır, özene bezene hazırlarsınız. Ve iyi de edersiniz, zevkli bir biçimde ve gerektiği şekilde giyinip hazırlanmış olmak önemlidir. Peki görüşme öncesinde duyduğunuz heyecan ve gerginlikle, yani mülakat stresi ile nasıl baş edebileceğinizi biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum ama binkelam.com için yazayım diye biraz araştırdım. Hadi hep beraber öğrenelim:
Önce şunu belirteyim; iş görüşmesi sırasında bazen strese dayanıklılığınızı ölçmek için bilinçli olarak yapılsa da kimi zaman amacını ve haddini aşan baya sinir bozucu davranışlarla karşılaşabilirsiniz gibi görünüyor. Karşınızda size tepeden bakan, söylediklerinizle hiç ilgilenmiyormuş gibi yapan, nezaketsiz davranan birini bulabilirsiniz.
Bunları moraliniz bozulsun diye yazmıyorum ama dedim ya, konuyu araştırdım ve böyle bir şey var ve elbette size de çatabilir. Bazı uzmanlar “Stres ölçüyorum” diye işin bu kadar şeyini çıkarmanın etik olmadığını ve ülkemizde bu tekniğin genellikle bilinçsiz bir şekilde uygulandığını düşünüyorlar ama yapan yapacaktır yine de, hazırlıklı olun.
İş görüşmesi stresi ile baş edebilmek için yapmanız gereken başlıca şeylerden biri görüşme gününden önceki gece, hatta ondan önceki birkaç günde de, uykunuzu iyice almaya dikkat etmek. Zihniniz ve bedeniniz yeterince dinlenmiş olursa daha verimli bir görüşme yaparsınız.
Görüşmeye aç karnına gitmemeyi zaten akıl ederseniz ama ne yeyip içtiğinize de dikkat ederseniz daha iyi olur. Uyku verecek, şişkinlik yapacak ağır yemekler değil hafif, sağlıklı ve doyurucu şeyler yiyin.
Önceden prova yapmak faydalı olabilir, özellikle de iş görüşmeleri yapmaktan yana tecrübeli değilseniz. Ki bu durum tecrübeli kişileri bile gerebiliyor.
İnternete bakın,ben şöyle bir baktım, şu sinir bozucu tavırlar ve sözler hakkında bir şeyler bulabilirsiniz. Böylece karşınıza çıkabilecek olumsuz tavır ve davranışlara karşı hazırlıklı olursunuz. Belki de öyle bir şey olmayacak ama ne derler; “Sen işini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.”
Normalde ne gibi sorular soruluyor, size kendinizle ilgili neler sorabilirler; bunları da araştırın. Mümkünse bir arkadaşınızla karşılıklı oturun, o bir şeyler sorsun, siz cevaplayın. Aynı şey değil tabii ama hem sizin kendini ifade etme yetiniz artar, hem de olumsuz görünebilecek halleriniz, havalarınız varsa arkadaşınız sizi uyarır.
Pozitif düşünmeye gayret edin. Mülakat stresi diye bir şey var, evet, bu bazen zorlayıcı olabiliyor ve her zaman olumlu sonuçlanmıyor, ona da evet; ama sonuçta en azından biri veya birileri için olumlu sonuçlanacak, değil mi? O kişi siz de olabilirsiniz.
Görüşme saatini seçme şansınız varsa sabah saatlerini tercih edin, böylece gün boyunca kurup durmazsınız. Ama sabahları kendine gelmekte zorluk çeken biriyseniz başka bir saat verin.
Yetkilileriyle görüşeceğiniz firma hakkında bilgi edinin. Eğitiminizi, varsa daha önce yaptığınız işleri, hedeflerinizi, neden bu işe başvurduğunuzu; böyle şeyleri ile ilgili kısa ve net cümleler hazırlayın.
Unutmayın; gerçek işe alımı yapacak olan kişiyle görüşebilmek için İK personeliyle verimli bir görüşme yapmak ve iyi not almak durumundasınız. Okuyun, araştırın, net ve anlaşılır bir şekilde konuşabileceğinizden emin olun – gerekirse bunun için çalışın. İstediğiniz şeye ulaşmak için gayret gösterin. Başarılar dilerim.