İster ailenizle, ister arkadaşlarınızla, ister tek başınıza yaşayın; pek de sevimli olmayan ev temizliği konusunun belli zamanlarda gündeminize girmesi kaçınılmazdır. Hoş, insan evsiz olsa bile üzerinde uyuyakaldığı bankın temiz olmasını ister herhalde. İşin özü yaşam tarzınızdan bağımsız olarak herkes bir noktada temizlik yapmak sorunda kalacaktır bana göre.
Bizimki gibi küçük bir mutfağı olan ve bulaşıklar düzenli olarak yıkansa bile birkaç gün öncesinden kalma yoğurt kaplarının ve ertesi gün nereye kaldırıldığı hatırlanmayan tencere yemeklerinin bolca bulunduğu bir öğrenci evinde yaşıyorsanız mutfak temizliği sağlık ve hijyen açısından son derece kritik bir durumdur. Yalnız yaşamak ya da öğrenci evi deneyimini kısa süreli olarak da olsa tatmak isteyen arkadaşlara uyarımdır; kendinizi her türlü duruma katlanabilecek gibi hissetseniz de yaşadığınız alanın dağınık ve pis görünmesinin, daha ileri durumlarda yağ ve yemek artığı kokmasının verdiği o kötü hisse uzun süre katlanamayacak ve siz de mutlaka mutfak temizleme işine el atacaksınız.
Bana sorarsanız mutfakta temizliğin püf noktası onu sürekli hale getirmektir. Mutfak pek çok köşe ve görünmeyen alan bulunan bir yer olduğundan temizlik için ortalığın içinden çıkılmaz hale gelmesini beklerseniz –tıpkı benim bugün yaptığım gibi- yaklaşık 6 saatinizi deterjan kutuları ve envai çeşit temizlik bezleri arasında geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Normal zamanlarda 5 dakikanızı ayırarak yapacağınız kaba temizlik ise sizi büyük bir uğraştan kurtarabilir. Örneğin bulaşıkları her yıkadığınızda tezgahın ıslanan kısımlarını kuru bir bezle kurularsanız beklemiş sudan kaynaklanan küflenmelerin önüne geçersiniz. Aynı şekilde her akşam mutfak tezgahını nemli bir bezle şöyle bir silerseniz dökülen şeker taneleri ve yemek kırıntılarının üstüne çullanan karıncalarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Yemeklerin hazırlandığı ve bulaşıkların yıkandığı tezgah bölümü mutfağın en sık kullanılan ve en çok kirlenen yeridir. Bu nedenle tezgahın en az 2-3 günde bir deterjan ya da çamaşır suyuyla silinip durulanması birikmiş kirlerin küflenmeye neden olmasını engeller. Bunun yanında her mutfak temizliği sonrasında tezgahın mutlaka kuru bırakılması ve kırıntıların son durağı olan lavabonun da çamaşır suyuyla iyice ovalanıp durulanması gerekir. Mutfak tezgahının ıslak kalması kirin daha çok birikmesine neden olacağı gibi bulaşıklığın altı, ocağın görünmeyen kısımları gibi yerlerde küf birikebilir ve silinmeyen pis sular yerlere ve dolaplara akabilir.
Tezgah bölümü dip köşe temizlendikten sonra mutfağı temizlemek çocuk oyuncağı haline gelir. Eğer maksimum 3 ayda bir temizlik yapma gibi bir huyunuz yoksa uğraşacağınız şeyler en fazla ekmek kırıntıları, boş kavanozlar ve sağda solda birikmiş market poşetleri olacaktır. Fırın, bulaşık makinesi, buzdolabı gibi beyaz eşyaların tozunu aldıktan sonra mutfağınızın düzenini şöyle bir gözden geçirip son ayarlamaları yapmanızı öneririz. Temizlik sırasında neyi nereye koyduğunuzu bilmek ilerleyen günlerde yemek yaparken aradığınız gereçleri daha kolay bulmanızı sağlar.
Sizlere vereceğimiz tecrübeyle sabit son mutfak temizliği tavsiyesi; yukarıda bahsettiğimiz tüm işlemler sırasında ortaya çıkan tüm kiri işinizi hiç bölmeden yere atmanız. Böylece tüm işler bittiğinde mutfak fayanslarını süpürgeyle süpürüp bir de viledayla iyice silerek temizliği noktalayabilirsiniz. Ancak temizliğin sonunda üstünüze çöken yılgınlığın dolapların aralarını ve buzdolabının arkasını süpürmeyi size unutturmasına asla izin vermeyin.