Fazla kilolarından şikayetçi olan arkadaşım Nuran bir diyetisyene giderek kendisi için bir kişiye özel diyet hazırlamasını istemiş. Ona 1 yılda 18 kilo verdiren diyet ziyaretçilerimize de fikir ve ilham verebilir diye bu konuda bilgi aldım. Bu orta yaşlı, düzenli spor yapma alışkanlığı olmayan bir kadın için hazırlanmış bir diyet programıdır. Aldığım bilgileri Nuran’ın ağzından yazacağımı da ekliyor ve başlıyorum:
Haftanın En Az 5 Gününde 45 Dakika Yürüyüş
Daha önce de diyet denemeleri yapmıştım ve diyetin yanında spor yapmadığım için istediğim kadar verimli sonuçlar almamıştım. Bu diyet sırasında haftada en az 5 gün, bazen de haftanın her gününde 45 dakikalık yürüyüşler yaptım.
50’li yaşlarda yapabileceğiniz hareketler sınırlıdır ama yürüyüş yapmak kolay ve etkili bir spor olarak kesinlikle işe yarıyor. Aldığım sonuçta bu konuda disiplinli davranmamın büyük etkisi olduğunu bilmelisiniz. Kilo vermek isteyenlerin diyet yapmanın yanında mutlaka düzenli olarak yaşlarına, hayat tarzlarına uygun bir spor programı da uygulamaları gerekiyor.
Ekmek İstediğim İçin Günde 4 Dilim Ekmek Verdi
Hiç ekmeksiz bir diyet yapmak istemiyordum, bu yüzden, günde 4 ince dilim ekmek yeme hakkım vardı. Ancak, bazı tercihler ekmekten vazgeçmeyi gerektiriyordu. Örneğin pirinç pilavı ve makarna yememem gerekiyordu, ama arada bir, 1 dilim ekmek yerine bunlardan birinden 2 kaşık yiyebiliyordum. Ama diyet süresince ikisinden de pek fazla yemedim.
Sabah Kahvaltıları (En Geç Saat 10’da Yapılmış Olmalı)
4 adet zeytin
30 gram peynir
1 adet yumurta
Domates, salatalık, maydanoz, dereotu, biber
2 dilim ekmek
1 yıl boyunca bu şekilde kahvaltı ettim. Kahvaltı faslının en geç saat 10’a kadar bitmesi gerekiyordu. Öğlene kadar başka bir şey yemek yoktu. Çoğunlukla 08. – 08.30 arasında yapıyordum.
Arada 1 tatlı kaşığı reçel yediğim de oldu. Sıkıldığım için bazen 2 dilim ekmek yerine yarım simit yedim.
Vücudunuzun yağlanmasını istemiyorsanız sabahları krep, yumurtalı ekmek, menemen, tatlı gibi şeyler yemekten kaçınmanız gerekiyor.
Öğlen Yemekleri (Saat 13 – 14 arası)
1 kase çorba
5 kaşık sebze yemeği
Salata veya yoğurt
1 dilim ekmek
Ara Öğünler
Arada acıkırsam 7 – 8 adet badem veya fındık ya da 4 adet ceviz yiyordum.
Akşam Yemekleri (En Geç Saat 19’da Bitmiş Olmalı)
1 kase çorba
1 kase salata
5 kaşık sebze yemeği (Bunun yerine şu alternatiflerden biri de olabilir: 2 baget / 3 köfte / 2 dolma)
1 dilim ekmek (Yemeğin yanında 2 kaşık da yoğurt yerseniz ekmek yememeniz gerekiyor.)
Gece Acıkmaları
Mevsimine göre 1 adet küçük elma, mandalina veya portakal yenebilir. 10 adet erik veya çilek de olabilir.
Yaz aylarında meyve yerine küçük bir top dondurma da tercih edilebilir.
Detoks Diyeti (Haftada 2 Gün – Yağ Yakımı İçin)
Kahvaltı
1 su bardağı yağsız süt
3 adet kayısı kurusu
1 adet incir kurusu
Öğlen Ve Akşam Yemekleri
Yağsız olmak üzere, 1 kase çorba ve 1 kase salata
İlk Ayda Yaklaşık 4 Kilo Verdim, Sonra…
Diyetin ilk ayında yaklaşık 4 kilo zayıflamıştım. Sonra kilo vermem durdu. 3 ay boyunca hiç kilo veremediğim oldu. Çünkü arada kaçak yapıyordum. Sonra detoks işi girdi diyete.
Ben 3 Ay Hiç Kilo Vermeyince Diyetisyen Ne Dedi?
İlk ayda verdiğim 4 kilodan fazla 3 ay hemen hiç kilo vermedim. Bunu diyetisyenimle konuştuk. Bana neler yediğimi sordu. “Ne yiycem?” dedim, “Söylediğiniz şeyleri yiyorum.” Sonra benden bir süre yediğim her şeyi yazıp bu notları kendisine göstermemi istedi. Böylece, şu gibi gerçekler ortaya çıktı: Sabah kahvaltılarında 1 adet yumurta yeme hakkım vardı, ben bunu kendime göre yorumlamıştım. Yağda bir miktar soğan kavuruyor, içine bir yumurta kırıyor, karabiber falan da ekleyip afiyetle yiyordum.
Bizim o taraflarda (Samsun) çok yenen bir şeydir bu, ben de çok severim. Bir yumurta demişti, bir yumurta yiyordum sonuçta, kendimi ne kadar tebrik etsem azdı. Fakat diyetisyenim benimle aynı fikirde değildi. Bunun kahvaltı değil öğlen yemeği olduğunu ve ancak o şekilde, sebze yemeği niyetine tüketilebileceğini söyledi. Yumurtayı bu şekilde yeyince kilo vermemem doğaldı.
Aldığım notlar, verdiği diyet listesini çeşitli biçimlerde sabote ettiğimi gösteriyordu. Ondan sonra daha dikkatli davrandım. Yağ yaktıran detoks diyetine de uzun süre kilo vermediğim bu sürecin ardından başladım.
Detoks Günlerinde Başım Ağrıyordu
Detoks diyetini yaptığım günlerde başım ağrıyordu, rahatsız oluyordum. Bünye kafasına göre beslenmeye alışık olunca böyle sıfır yağlı bir yeme şekli insanı sarsıyor. Çok zorlanıyordum bu yağ yağma günlerinde. Yanlış hatırlamıyorsam 3 – 4 ay boyunca yaptım ama her zaman haftada 2 gün yapmadım. Bazen 1 gün yapıyordum. Gerçekten etkili oluyordu. Kilo vermediğim zamanlarda bile vücudumun yağ oranının düşmesini sağlıyordu.
Gün Boyunca Hiç Acıkmıyordum
Detoks günleri dışında, bana 1 yılda 18 kilo verdiren diyet programı boyunca gayet iyiydim. Verilen şeyler insanı tok tutmaya yetiyordu. Kahvaltıları 08.00 – 08.30 arasında yapıyor, öğlen yemeklerimi saat 1 ile 2 arasında yiyor ve hiç acıkmıyordum.
Kadın Günlerinde Neler Yiyordum?
Diyet yapıyorum diye arkadaşlarımla yeyip içip eğlendiğimiz kadın günlerine veda edecek halim yoktu tabii. Ancak böyle günlerde boğazıma hakim olmam gerekiyordu. Diyetisyenim şunları yiyebileceğimi söylemişti:
*Büyüklüğü avucumun ortasını geçmeyecek miktarda börek
*1 dilim pasta
*1 kaşık salata
Kaçamak Yaptığım Günlerin Ardından Detoks Diyeti
Diyetisyenim, ölçüyü kaçırdığım bir gün olduğunda, haftada 2 gün detoks diyetini uygulamamı tavsiye etti. Bu, programı delerek depoladığım yağları yakmamı sağlayacaktı.
Mısır, Buğday, Patates, Bulgur Yemedim
Arada bir ekmeğin yerine 2 kaşık yemek dışında makarna ve pilav (Bulgur dahil) tüketmekten kaçındım. Diyetisyenim, enerjileri yüksek olduğu için, mısır ve buğday vermiyordu. Diyet süresinde patates de pek yemedim.
Aynı Diyet Herkeste Aynı Etkiyi Yapmaz
Aynı veya buna yakın bir kilo verdirme programı, doğal olarak, herkeste aynı etkiyi yapmayacaktır. Yaş, cinsiyet, sağlık durumu, alınan ilaçlar, hareketlilik seviyesi, spor yapma alışkanlığı gibi etkenlere bağlı olarak aynı sürede daha az veya daha fazla kilo verebilirsiniz.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir: