Oil Pulling (Yağ Çekme) Yönteminin 4 Faydası Ve Uygulanma Şekli

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genellikle Hindistan’dan gelen geleneksel bir şifa sistemi olan Ayurveda ile ilişkilendirilen oil pulling (Yağ çekme), ağızdaki bakterileri yok etmek ve ağız hijyeni sağlamak için yapılan bir işlemdir. Çoğu zaman 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağıyla yapılır. Yağ ağza koyulur ve 20 dakika boyunca ağzın içinde döndürülür. İşlem ismini kısmen yağın ağız ve dişler yoluyla itilip çekilmesinden, kısmen de yağın ağız dokularına yapışmış artıkları çekmesinden alır.

Bazı araştırmalara göre yağ çekmenin bakterileri ağızdan çekmesi, ayrıca diş etlerini nemlendirerek ve tükürük üretimini arttırarak azaltması mümkündür.

Bazı yağ türleri ağız sağlığı için faydalı olan, iltihapları ve bakterileri azaltan maddeler içerir. Oil pulling yaparken çoğu zaman bu yağlar kullanılır: Hindistan cevizi yağı ve susam yağı. Aslında birçok bitkisel yağ bu işi görebilir ama en çok tercih edilen Hindistan cevizi yağıdır. Bunun sebeplerinden biri birçok yağdan daha lezzetli olmasıdır. Ayrıca, özellikle ağız kokusuna yol açan bakterileri yok eden bir bileşik içerir: Laurik asit.

Bu konudaki araştırmalar sınırlıdır ve yöntemin ne kadar faydalı olduğu konusu tartışmalıdır.

Makalemizde bu yöntemin bilimsel araştırmalarla desteklenen bazı faydalarından söz edeceğiz ve maksimum faydayı sağlamak için ne şekilde uygulanması gerektiğini anlatacağız.

Oil Pulling (Yağ Çekme) Yönteminin Faydaları

1.Ağzınızdaki Zararlı Bakterileri Öldürebilir

Ağzımızda yaşayabilecek çok fazla bakteri çeşidi vardır. Bu bakterilerin bazıları diş çürümesine, diş eti hastalıklarına ve ağız kokusu sorununa yol açabilir.

Çeşitli araştırmalar, yağ çekmenin ağızdaki zararlı bakteri sayısının azalmasına yardımcı olabileceğini göstermiştir.

2 hafta süreli bir çalışmada, 20 çocuğun bir kısmı standart bir ağız gargarası kullandı, bir kısmı da günde 10 dakika susam yağı ile oil pulling yaptı.

1 hafta sonra, her 2 gruptaki çocukların ağızlarındaki bakteri sayısının önemli ölçüde azaldığı görüldü.

Yakın zamanlarda yapılan bir çalışmada da benzer sonuçlar bulundu. 60 katılımcının bir kısmı 2 hafta boyunca ağızlarını gargara ile çalkalarken diğer kısmı bunun için Hindistan cevizi yağı kullandı. Sonuçta her ikisinin de tükürükteki bakteri sayısını azalttığı tespit edildi.

Böylece, bu 2 organik yağın ağız temizliği ve sağlığı üzerinde kimyasal katkılı gargaralar kadar etkili olabileceği görüldü.

2.Ağız Kokusu Sorununa İyi Gelebilir

Kötü nefes kokusu birçok insanı rahatsız eden bir sorundur.

Bu sorunun ağız içi enfeksiyonları, dil üstünde biriken ölü hücreler, ağız hijyeninin yetersizliği ve diş eti hastalıkları gibi çeşitli sebepleri olabilir.

Bir çalışma sırasında, yağ çekmenin kötü nefes kokusunu gidermede Klorheksidin ağız çalkalama suyu kadar etkili bulunmuştur.

Bu çalışma için 20 çocuğun bir kısmı ağzını Klorheksidin’le, bir kısmı da susam yağı ile çalkalamış, sonuçta her 2 uygulama da ağız kokusuna sebep olduğu bilinen mikroorganizmaların seviyelerinde önemli bir düşüşe yol açmıştır.

Kesin bir kanıya varmak için daha çok araştırma yapılması gerekmekle beraber, yağ çekmenin ağız kokusundan kurtulmak için doğal bir alternatif olarak kullanılabileceği ve geleneksel tedaviler kadar etkili olduğu düşünülmüştür.

 

 

 

 

 

3.Dişlerde Çürümeye Ve Boşluk Oluşmasına Engel Olabilir

Çürüyen dişte boşluk oluşması sıklıkla rastlanan bir problemdir.

Çok fazla şeker yemek, bakteri birikimi, ağız için yeterince ve gereğince temizlenmemesi gibi şeyler diş çürümelerine neden olur. Çürüyen dişlerin üstünde boşluk olarak tabir edilen delikler oluşur.

Dişlerin üzerinde yiyecek parçacıklarından, bakterilerden ve tükürükten oluşan bir oluşan bir kaplama olarak beliren diş plakları da oyuklara neden olabilir. Bakteriler, özellikle şekerli – karbonhidratlı gıdaların tüketilmesinden sonra bunları parçalayarak diş minesini tahrip eden ve dişlerin çürümesine yol açan bir asit salgılarlar.

Çeşitli araştırmaların sonucunda, yağ çekme (Oil Pulling) yönteminin ağızdaki bakteri sayısını azaltmak yoluyla diş çürümelerini önleyebileceği kanısına varılmıştır.

Bazı çalışmalar, bu yöntemin tükürükte ve diş plaklarında bulunan zararlı bakterilerin sayısını azaltmada ağız gargaraları kadar etkili olduğunu göstermiştir.

4.İltihaplanmayı Önler Ve Diş Eti Sağlığının Korunmasına Yardım Eder

Diş eti iltihabı, diş etlerinin kızarmasına, şişmesine ve kolayca kanamasına yol açan bir tür diş eti hastalığıdır.

Plakların üstüne yerleşen bakteriler, diş etlerinin kanamasına ve iltihaplanmasına yol açabilecekleri için, diş eti iltihaplarının başlıca sorumluları arasındadırlar.

Yağ çekmenin bu sorun için de etkili bir çözüm getirebileceği düşünülmektedir.

Öncelikle, diş eti çürümelerinin birincil sorumlularından olan streptococcus mutans isimli bakteriyle ve diş plaklarıyla savaşır.

Hindistan cevizi yağı gibi iltihap önleyici yağların bu şekilde kullanılması diş eti hastalıklarına bağlı iltihaplanmayı önleyebilir.

Bir çalışmada, gingivit (Bir çeşit diş eti enflamasyonu) sorunu olan 60 katılımcıya 30 gün boyunca Hindistan cevizi yağıyla oil pulling yaptırılmıştır. 1 hafta sonra, katılımcıların diş plaklarının azaldığı ve diş etlerinin durumunda iyileşme olduğu görülmüştür.

Diş etleri iltihaplı olan 20 erkek üzerinde yapılan bir başka çalışmada, susam yağı kullanmakla standart bir gargara kullanmanın etkileri karşılaştırılmıştır.

Sonuçta her iki alternatifin de diş plaklarını azalttığı, ağızdaki zararlı bakterileri azalttığı ve iltihaplı diş etlerinin durumunda iyileşme oluşturduğu görülmüştür.

Kesin bir kanıya varmak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir. Ancak, yapılmış olan çalışmalar, yağ çekmenin dişlerde plak oluşmasını önlemek ve sağlıklı diş etlerini teşvik etmek için etkili bir tamamlayıcı tedavi yöntemi olabileceğini düşündürmektedir.

Oil Pulling (Yağ Çekme) Nasıl Yapılır?

Yöntemin uygulanması kolaydır, birkaç basit adımdan oluşur.

*1 yemek kaşığı soğuk sıkım yağ hazırlayın. (İdeal tercihler Hindistan cevizi yağı ve susam yağıdır.)

*Yağı, yutmamaya dikkat ederek 15 – 20 dakika ağzınızda gezdirin.

*Süre dolduğu zaman ağzınızdaki yağı bir poşete veya çöp tenekesine boşaltın. Lavaboya veya tuvalete boşaltırsanız zamanla biriken yağ tıkanıklığa yol açabilir.

*Herhangi bir şey yeyip içmeden önce ağzınızı bol suyla iyice çalkalayın.

*Bu yöntemi dilediğiniz sıklıkta uygulayabilirsiniz. Günde birkaç kere veya haftada birkaç kere yapabilirsiniz.

*Başlangıçta yağı ağzınızda 15 – 20 dakika tutmak zor gelirse 5 dakikayla başlayıp süreyi yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

*En iyi sonucu almak için gün içindeki ilk uygulamanın sabahleyin aç karnına yapılması tavsiye edilir.

Yağ Çekmek Dişleri Beyazlatır Mı?

Yağ çekmenin dişleri doğal bir şekilde beyazlattığını düşünenler mevcuttur. Bazıları diş yüzeyindeki lekeleri ortadan kaldırdığını da öne sürmüşlerdir. Fakat bunu destekleyecek bilimsel bir araştırma yoktur.

Uyarılar / Dikkat Edilmesi Gereken Şeyler

Hindistan cevizi yağı veya susam yağı bu şekilde kullanıldığında mükemmel bir alternatif ağız bakım solüsyonu gibi görünse de dişleri fırçalamanın ve iple temizlemenin yerini tutamaz.

Ağzımızda bulunan bakteri sayısı, genelde her bir diş için bin ile on bin arasında değişir. Bu bakteriler, yağ gibi bir maddeyle temas ettiklerinde, bu maddeye yapışma eğilimi gösterirler. Ağza alınan sıvı yağın, bir diş fırçasının ulaşamayacağı alanlara da ulaşarak daha çok sayıda bakteriyi alabileceği düşünülmektedir. Ancak yağ çekme,  dişleri düzenli olarak fırçalamadan ve diş ipi kullanılmadan tek başına uygulandığı takdirde ağzın içini temiz ve sağlıklı tutmak için yeterli bir yöntem değildir. Fakat, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarıyla beraber uygulandığında ağız kokusuna iyi gelebilir, dişlerdeki lekeleri azaltabilir ve başka faydalar da sağlayabilir. Şimdiki halde, konuyla ilgili araştırmaların sayısı çok az olduğundan, yağ çekmenin faydalarına dair resmi bir açıklama yapılmamıştır. Yine de, bazı diş uzmanları, ağzını temizlemek ve mikroplardan arındırmak için doğal yöntemler arayan hastalarına yağ çekmeyi tavsiye etmektedirler.

Hassas bir mideniz varsa bu uygulama midenizin bulanmasına yol açabilir.

Ağız sağlığıyla ilgili sorunlarınız varsa, temizlik ve bakım rutininde bir değişiklik yapmadan önce diş hekiminize danışmanız faydalı olur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Oil Pulling (Yağ Çekme) Yönteminin 4 Faydası Ve Uygulanma Şekli

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin