Ölü Deniz Tuzunun Cilde Faydaları ve Kullanım Yolları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Normalde denizlerdeki tuz oranı yüzde 3 iken Ölü Deniz yani Lut Gölü yüzde 27 tuz içeriğiyle benzersizdir ve bu tuz oranı yüzünden içinde hiçbir canlı yaşayamaz. Tuzu da diğer denizlerin tuzundan farklıdır, yüzde 10 – 15 oranında sodyum klorür içerir, normal deniz tuzunda bu oran yaklaşık yüzde seksendir. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, klorür ve bromlar içeren Ölü Deniz tuzunun cilde faydaları çok uzun zamandır bilinmektedir. Denizin kendisi yapısı itibariyle rahatsız edici olsa da tuzları, insan vücudunu iyileştirici özellikleri nedeniyle binlerce yıldır kullanılmaktadır.

Ölü Deniz Tuzunun Faydaları

Ölü Deniz tuzu ile peeling yapmak gözeneklerin açılıp temizlenmesini sağlar, cildi, sinirleri ve kasları uyarır, donuk ve düzensiz cilt dokusunu iyileştirir. Bazı bilimsel araştırmalara göre bu tuzun kuru cilt ve sedef hastalığı gibi sorunlar üzerinde de olumlu etkileri olabilir.

2005 yılında Uluslararası Dermatoloji Dergisinde yayınlanan bir araştırmada atopik kuru cilt sorunu yaşayan bir grup kişinin durumlarının 6 hafta süreyle her gün 15 dakika yüzde 5 oranında Lut Gölü tuzu içeren bir solüsyonda yıkandıktan sonra önemli ölçüde iyileştiği belirtilmiştir. Bu sonucun tuzun yüksek oranda magnezyum içermesiyle ilgili olduğu düşünülmektedir.

Aynı dergide 2008 yılında da sedef hastalığından muzdarip olan 14 – 77 yaşları arasındaki 50 kişi üzerinde yapılan bir çalışmanın sonuçları yayınlanmıştır.  Bu çalışma sonucunda 4 hafta boyunca haftada 3 – 4 kere Ölü Deniz tuzu içeren banyolar almanın çalışmaya katılanların yüzde yetmişinin ciltlerinin tamamen temizlenmesini sağladığı görülmüştür.

Ölü Deniz tuzunun kırışıklıklar, sivilce ve güneş hasarlarının tedavisinde de etkili olduğunu gösteren güçlü anekdotal veriler de vardır. Tuzun iltihaplanmayı azaltarak, gözenekleri temizleyerek ve dolaşımı hızlandırarak düzenli kullanımda cildin genel durumunu iyileştirebileceği düşünülmektedir.

Ölü Deniz Tuzuyla Peeling

Yüz Peelingi

Malzemeler

Çeyrek su bardağı Ölü Deniz tuzu

Bitkisel gliserin

5 damla uçucu yağ (İsteğe bağlı, aşağıdaki listeden seçebilirsiniz.)

Yapılışı

Malzemeleri karıştırın. Yüzünüze ılık su püskürterek gözeneklerin açılmasını sağlayın. Karışımı parmak uçlarınızla dairesel hareketler yaparak yüzünüzün tamamına yayın. Cildinizi duruladıktan sonra sonucun etkisini güçlendirmek için nazik bir yüz temizleyici ve nemlendirici uygulayın.

Vücut Peelingi

Malzemeler

Çeyrek su bardağı Lut Gölü tuzu

Çeyrek su bardağı öğütülmüş yulaf

1 / 3 su bardağı hafif ısıtılmış sızma zeytinyağı

10 damla uçucu yağ (İsteğe bağlı, aşağıdaki listeden seçebilirsiniz.)

Yapılışı

Malzemeleri bir kaba koyup karıştırın. Parmak uçlarınızla veya bir banyo süngeriyle dairesel hareketlerle masaj yaparak bütün vücudunuza uygulayın. Ardından duş alın ve nemlendirici losyon sürün.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuzun aşındırıcı yapısı nedeniyle, tuz peelingi daha çok ölü derilerin pul pul dökülmesini sağlamak, cildi temizlemek ve uyarmak için yapılır, ancak, çok sık yapmaktan kaçınmak gerekir. Genellikle kuru ciltler için haftada 2, normal ve yağlı ciltler için haftada 1 kere uygulamak yeterlidir. Tuzun kurutucu etkisi gliserin veya Hindistan cevizi yağı ile yumuşatılarak azaltılabilir. Tahriş olmuş, dokusu bir sebeple bozulmuş cilde tuzla peeling yapılmamalıdır, zira yanma hissine yol açabilir. Vücudu tıraş ettikten hemen sonra yapmaktan da kaçınmak gerekir.

Ölü Deniz Tuzu Peelingi İçin Kullanılacak Uçucu Yağlar

Yağlı Cilt İçin

Limon otu, sedir ağacı, okaliptüs, Portekiz lavantası, selvi, fesleğen, ylang – ylang gibi aşırı aktif yağ bezlerini kontrol eden ve yağ üretimini yavaşlatan yağlar.

Kuru Cilt İçin

Lavanta, sardunya, yasemin, biberiye, papatya, sanlda ağacı, gül ağacı, neroli, nane gibi cilt yağı üretimini dengeleyen, yeni hücre büyümesini teşvik eden, şişkinliği azaltan yağlar.

Yaşlanan Cilt İçin

Lavanta, sardunya, biberiye, gül, neroli gibi yaşlanmakta olan cildi besleyen ve nemlendiren yağlar.

Normal Cilt İçin

Sardunya, lavanta, bergamot, sedir ağacı, gül ağacı.

Problemli Cilt İçin

Misk adaçayı, ardıç, çay ağacı, okaliptüs, adaçayı gibi antiseptik ve hafif kurutucu özelliği olan yağlar. (Cildiniz kuru ise kullanmayın.)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ölü Deniz Tuzunun Cilde Faydaları ve Kullanım Yolları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni yazılardan haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Giriş Yap

Bin Kelam ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin