Gazetelerin insan kaynakları sayfalarında yer alan eleman ilanlarında sıra sıra dizilen vasıflardan ötürü kişinin bazen, “Uzaylı falan arıyor bunlar herhalde” diye yakındığı olur. Elbette uzaylı değil dünyalı arıyorlar, belki de aradıkları o dünyalı sizsiniz ve bu konuda şansınızı arttırmanın yollarından biri de görüştüğünüz kişiye titizlikle hazırlanmış bir özgeçmiş sunmaktır. Bu yazıda iyi bir özgeçmiş hazırlamanın yolları hakkında tüyolar bulacaksınız, dikkate almanızı tavsiye ederiz.
Özgeçmişi başarılarınızın sıralandığı bir listeden çok kişisel reklamınızı yaptığınız bir tanıtım aracı olarak görmelisiniz. Özgeçmişin içeriği isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi, deneyimler, referanslar, özel zevkler gibi konulardan oluşur. Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce doğru hazırlanmış, kendinizi net bir şekilde tanıtan bir CV hazırlamanız avantajınıza olacaktır. Doğru, açık, anlaşılır ve kısa bir özgeçmiş dikkat çekici olur. Sektördeki deneyimleriniz ve iş hakkındaki görüşleriniz, özgeçmişinizde yer almalıdır.
Özgeçmişinizi A4 ebadındaki kağıt üzerinde yazmalısınız ve iki sayfayı geçmemelisiniz.
Özgeçmiş incelemelerine 1 ile 3 dakika arası bir süre ayrıldığından ötürü uzun paragraflardan kaçının.
Yazı diliniz birinci veya üçüncü tekil kişi olmalı.
Arial veya Times New Roman gibi kolay okunabilen yazı karakterlerini seçin. Punto büyüklüğü ise 11 ya da 12 olmalı.
İnternet adresleri hariç, kelime ve cümlelerin altlarını çizmeyin.
İmla kurallarına azami dikkat gösterin.
Başvurduğunuz pozisyona uygun bir ön yazı hazırlayın.
Kronolojik sıralamanız tersten olsun.
Gereksiz bilgileri eklemekten kaçının.
Arka planı karışık, silik, bulanık fotoğraflar kullanmayın.
Kariyer hedefi
Başvurduğunuz pozisyona ilişkin özelliklerinizi anlatın. Başvuru amacınızı belirteceğiniz ve kendinizi tanıtacağınız çok kısa bir paragraf yazın.
Kişisel bilgiler
Ad ve soyadınızı, açık adresinizi, size ulaşılabilecek telefon numaraları ve e-mail adresini özgeçmişinizin başında belirtin. Doğum tarihiniz, doğum yeriniz, medeni durumunuz özgeçmişinizde yer almalıdır. Yurt dışı başvurularınızda uyruğunuzu belirtmelisiniz.
Eğitim bilgileri
Mezun olduğunuz programları ters kronolojik sırayla yazın. Eğitim hayatınızda edindiğiniz başarılar, dereceler veya not ortalamaları da bu bölümde yer alabilir. Şayet yeni mezunsanız bu bölüm başta yer alabilir.
İş/staj deneyimi
Çalıştığınız yerlerdeki iş pozisyonlarını, sorumluluklarınızı, genel olarak yaptığınız işleri sıralayın. Başarılarınızı özellikle vurgulayın.
Beceriler
Bilgi sahibi olduğunuz yabancı dil ve bilgisayar programlarını belirtin. 1’den fazla program veya yabancı dil bilgisine sahipseniz seviyenizi de bilgi olarak ekleyin. Özellikle yazılması gerektiğine kanaat getirdiğiniz farklı becerilerinize özgeçmişinizde yer verin. Mesleğinizle ilgili herhangi bir sivil toplum örgütüne üyeliğiniz varsa bilgilendirin. Pozisyonunuz için gerekiyorsa, sürücü belgenizin bulunduğunu ifade edin. Katıldığınız mesleki eğitimler ve kursları da uygun başlıklarla ekleyin.
Referanslar
Özgeçmişinize iki referans ekleyebilirsiniz. Şayet yeni mezunsanız referanslarından biri okuldan bir hocanız, diğeri staj gördüğünüz yerden yönetici olabilir. Referans olarak listenize eklediğiniz kişileri mutlaka bilgilendirin ve sizi çok yakından tanımayan kişileri referans göstermeyin.
İş bulmak için atılacak en önemli adım profesyonelce ve özenle hazırlanmış bir özgeçmiştir. Sizi hiç tanımayan kişilere kendinizi tanıtma fırsatı bir tarafa, belki de hayatınızı etkileyecek bir iş fırsatının kapısını iyi bir özgeçmiş bilgilendirmesinin açtığını unutmayın.