İş başvurusunun ilk aşaması; halihazırda eleman arayan ve sizin de ilgilendiğiniz bir firmaya özgeçmiş göndermek ve insan kaynakları departmanından geri dönüş beklemektir. İşe başvuran az sayıda adaydan biri olsanız, yüksek bir yöneticilik pozisyonuna başvuruyor olsanız ya da işletmede yer alan ya da bağlantıları olan bir tanıdığınız sayesinde işe alınacağınızdan emin olsanız dahi, profesyonel görünmeyen zayıf bir özgeçmiş hazırlamak işi alma şansınızı büyük ölçüde düşürebilir. Günümüzde internette binlercesi bulunan özgeçmiş örnekleri sayesinde bu kritik özet belgesini dakikalar içinde hazırlamak mümkün olsa bile özgeçmişin önemi geçerliliğini hala koruyor. İşte iş görüşmesine çağırılma ve hatta işe alınma olasılığınızı yükseltmek için özgeçmişinizde yer vermemeniz gereken en önemli bölümler;
- Hedef
Özgeçmişinizde neden başvurduğunuz sektör, firma ve işle ilgilendiğinizi açık bir dille anlatmanız elbette önemli. Ancak özgeçmişe derinlik kattığını düşündüğünüz “Şu sektörde deneyim edinerek kariyerimi ilerletmek istiyorum.”, “Öğrencilik yıllarımı anlamlı hale getirmek için bu staj pozisyonuna başvuruyorum.” gibi ifadeler firmalar tarafından pek de hoş karşılanmıyor. Bunların yerine özgeçmişinize bir “Hakkımda” kısmı ekleyip burada başvurduğunuz pozisyon için faydalı olacağına inandığınız ve özgeçmişinizin başka bir bölümüne dahil edemediğiniz bilgi, beceri ve deneyimlerinizden bahsedin.
- Açık Adres
Eğer başvuracağınız firma çeşitli sebeplerle belli bir şehirden, hatta belli bir semtten eleman alımı yapmak istiyorsa bu bilgilere, ve hatta oturduğunuz mahallenin adına özgeçmişinizde yer vermeniz son derece normal. Ancak sokak adı, apartman adı, kapı numarası, daire numarası gibi bilgilerin özgeçmişte bulunmaması gerekenler arasında olduğunu unutmayın. Eğer şehir, semt ve sokak bilgisi sağlandıktan sonra firmanın daha belirgin bir adres bilgisine ihtiyacı varsa bu soruyu ilk telefon mülakatı sırasında size ileteceklerdir.
- İsminizi İçermeyen Mail Adresleri
İş başvurusu yaparken özgeçmişinizde bulunan mail adresi mutlaka adınızı ve soyadınızı içermeli, rakamlar ve ekstra karakterler mümkün olduğunca az olmalı ve kullandınız mail sağlayıcısı ya hotmail, gmail, yahoo gibi yaygın kullanılan bir sağlayıcı ya da profesyonel bir mail uzantısı olmalıdır. Özgeçmişinizi ve diğer çeşitli bilgilerinizi girerek iş ilanlarına topluca ulaşmanızı sağlayan iş bulma siteleri için de böyle bir mail adresi kullanmayı unutmayın.
- Fotoğraf
Eğer başvuracağınız firma özellikle fotoğraflı özgeçmiş talebinde bulunmuyorsa özgeçmişinize fotoğraf eklemek pek de doğru olmayacaktır. Pek çok firma iş görüşmesine çağırılan adaylar arasında görünüme göre bir eleme yapılmadığını teyit etmek amacıyla topladıkları özgeçmişlerde fotoğraf bulunmamasını tercih ederler. Eğer başvurduğunuz işin niteliği ya da firmanın tercihleri sebebiyle özgeçmişinize fotoğraf eklemek durumundaysanız bunun mutlaka vesikalık tarzı temiz arka planlı, profesyonel görünümlü bir fotoğraf olduğundan emin olun.
- Birden Fazla Sosyal Medya Adresi
Günümüzde sosyal medya hesaplarını özgeçmişte bulunmaması gerekenler arasında değerlendirmek pek de mümkün değil. Ancak bu, Facebook’tan Instagram’a, Snapchat’ten Twitter’a kadar tüm sosyal medya hesaplarınızın linklerini özgeçmişinize yüklemeniz gerektiği anlamına gelmiyor. İşverenler sosyal medya hesaplarını sizin hakkınızda fazladan bilgiye ihtiyaç duyarlarsa göz atmak için kullanabilirler. Ancak siyasi görüşünüzün, her gün paylaştığınız şarkıların ya da son gittiğiniz partide çekindiğiniz fotoğrafların konu iş başvurusu olduğunda durumla alakasız kaçacaklarını unutmayın. Özgeçmişinizde yalnızca tek bir sosyal medya hesabınızın (tercihen Linkedin) linkini paylaşın ve bu hesapta mesleğiniz ve yeteneklerinizle ilgili işe yarar bilgiler olduğundan, ya da bunlar dışındaki kısımların dışarıdan erişime kapalı olduğundan emin olun.
- Gereksiz Yazı Tipleri ve Renkler
İyi bir özgeçmiş mümkünse yalnızca siyah renk kullanılarak oluşturulmalı, gerekli yerler aynı renk ve yazı tipinin altı çizgili, italik veya kalın biçimleri kullanılarak vurgulanmalıdır. Eğer bir renk daha kullanmak zorundaysanız parlak olmayan kırmızıyı tercih edebilirsiniz, ancak bu durumda siyah ve kırmızının yanına tek bir renk daha eklemekten mutlaka kaçınmalısınız. Pek çok işletmenin topladıkları özgeçmişleri düzenlemek ve saklamak için kullandıkları bilgisayar programları yazı biçimi (font) olarak Times New Roman, Calibri, Arial, Cambria ve Tahoma’yı kabul ederler. Bunlar dışındaki pek çok yazı tipi göze ne kadar hoş ve derli toplu görünseler de özgeçmişte olmaması gerekenler arasında bulunduğundan ve sistem tarafından okunamadıklarından bu konuda risk almamanızı tavsiye ederiz.
- Geçmiş Ücret Seviyeleri ya da Ücret Beklentisi
Yeni işinizden ne kadar ücret almak istediğinizi, alt ve üst sınırlarınızı aklınızda netleştirmiş, hatta bunları önceki işlerinizden aldınız ücretlerle karılaştırarak gayet makul bir çerçeveye de oturtmuş olabilirsiniz, ancak maaş yüz yüze yapılan ilk mülakatta, en erken ihtimalle ilk telefon mülakatında dile getirilmesi gereken bir konudur. Özgeçmişinizde önceki işlerinizde aldığınız ücretlere ya da başvurduğunuz işte almayı beklediğiniz maaş aralığına yer vermek kesinlikle profesyonel bir davranış olmayacak ve büyük ihtimalle özgeçmişiniz henüz işe alım kararını verecek asıl kişi ya da kişilere ulaşmadan elenmesine neden olacaktır.
Mülakat stresi ile baş etmenin yolları için tıklayın
Özgeçmiş hazırlama tüyoları için tıklayın